RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 02 IANUARIE 2023

Vraja comorilor secrete nu moare nici de sărbători

Ca nebunia să se declanșeze, a fost destul ca Arhivele Naționale ale Olandei să publice o hartă cu posibila locație a unei comori ascunse de naziști în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Imediat, satul olandez unde comoara ar fi fost ascunsă s-a umplut de grupuri-grupuri de vânători de comori înarmați cu detectoare de metale și lopeți. În caz de succes, deranjul s-ar fi justificat, pentru că Arhivele olandeze au detaliat faptul că în patru lăzi mari naziștii au ascuns diamante, rubine, aur și argint, tot felul de bijuterii care au fost furate dintre ruinele unei bănci aruncate în aer în 1944. Harta a fost procurată de Arhivele Naționale olandeze imediat după război de la un soldat german cu o clauză de păstrare a secretului timp de maxim 75 de ani, timp care a expirat în această săptămână. Până la facerea publică a hărții, în 1947 oficialii olandezi au căutat comoara fără de succes. Este posibil ca imediat după război, înainte ca olandezii să o caute, comoara să fi fost mutată de cei care au îngropat-o. Asta însă nu a împiedecat sute de oameni din Olanda, dar și din alte țări, să invadeze micul sat cu speranța că se vor îmbogăți. E fapt dovedit din nou, că o hartă veche, cu o poveste credibilă în spate, hartă pe care cu o cruce roșie este marcat locul în care s-ar găsi o comoară stârnește imaginația și atracția în orice vremuri. Oricum, la noile vremuri nu mai e ca pe vremea piraților. Dacă cineva va găsi comoara, ea va trebui predată autorităților olandeze urmând ca găsitorul să primească doar un premiu de consolare din partea statului. Asta dacă nu cumva pe lângă premiul de consolare, înainte de a fi predate valorile, găsitorul nu-și face singur parte cu câteva diamante și rubine.

MARȚI, 03 IANUARIE 2023

România primește de la UE mult mai mult decât contribuie. Cu cât mai mult? Cu 4 miliarde de euro. Asta face din România una din cele mai mari beneficiare ale bugetului UE. Potrivit unui studiu realizat de prestigioasa agenție de presă germană DPA, România este pe locul patru la valoarea fondurilor europene alocate, după Polonia, Grecia şi Ungaria. Toată structura financiară a UE este susținută în principal de Germania și Franța. Germania este de departe cel mai mare plătitor net din Uniunea Europeană. În 2021, nemții au virat în bugetul UE cu 25,1 miliarde de euro mai mult decât a primit de la Uniune. Pe locul doi se află Franța cu o plată netă de 12,4 miliarde de euro. Un total de zece state membre UE plătesc mai mult la bugetul comun decât primesc din acesta, în timp ce 17 țări primesc mai mult decât plătesc. Pe lângă Germania și Franța, cei mai mari plătitori (balanțe negative) sunt Țările de Jos (- 4,1 miliarde euro), Suedia (-2,5 miliarde euro) și Danemarca (-1,5 euro). Cel mai mare câștigător este, de departe, Polonia (12,9 miliarde în plus), urmată de Grecia (4,7 miliarde), Ungaria (4,3), România (4,2) și Spania (3,5). Suma pe care un membru trebuie să o plătească în bugetul UE este calculată în funcție de numărul de locuitori și de puterea economiei.

 

MIERCURI, 04 IANUARIE 2023

Lanțul slăbiciunilor. Drona iraniană are organe americane

În timp de război, termenul de globalizare poate lua forme grotești. În baza unor informații furnizate de serviciile secrete ucrainene, CNN a prezentat un fapt surprinzător: dronele iraniene cumpărate de ruși să ucidă ucraineni sunt pline de tehnică occidentală. Materialul de studiu a fost o dronă doborâtă de ucraineni în toamna trecută. Dintre cele 52 de componente scoase de ucraineni din drona iraniană, 40 par să fi fost fabricate de 13 companii americane diferite. Restul de 12 componente au fost fabricate de companii din Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China, potrivit evaluării. Adică occidentul vinde Iranului tehnologie cu care rușii atacă ținte din Ucraina, țară susținută cu tehnică de luptă de către occident să lupte împotriva dronelor iraniene. E cercul vicios perfect!  Statele Unite au impus sancțiuni companiilor și persoanelor pe care le-au acuzat că au produs sau transferat drone iraniene pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Problema însă pare că nu are o rezolvare imediată. O problemă majoră este că este mult mai ușor pentru oficialii ruși și iranieni să înființeze companii-fantomă pe care să le folosească pentru a cumpăra echipamente și a se sustrage de la sancțiuni decât pentru guvernele occidentale să descopere acele companii-paravan, ceea ce uneori poate dura ani. Iar interesul pentru bani ai producătorilor de componente pentru dronele iraniene depășește net eventualele scrupule privitoare la cum sunt folosite acele drone și de către cine. Cum ar veni, interesul poartă fesul chiar și atunci când la mijloc este vorba de moartea a mii de oameni nevinovați. E lumea în care trăim!

 

JOI, 05 IANUARIE 2023

Amenințați cu un nou val Covid din China, românii se luptă deocamdată cu o epidemie mascată de gripă

Simplă coincidență sau nu, în această iarnă românii au de furcă mai mult ca în alți ani cu gripa și virozele. Adică, potrivit autorităților, România e în ”stare de alertă epidemică”. Adică nu e chiar epidemie, dar nici mult nu ar mai fi până acolo. Și pentru că amintirea neplăcută a frustrărilor din carantinările impuse în pandemie nu sunt un agent electoral bun, autoritățile au decis să dea o șansă situației în care gripa va rămâne la cote controlabile fără să fie adoptate măsuri dure de carantinare. Așa că, joi, ministrul Educației, a ieșit la rampă și a anunțat că școlile vor fi redeschise în 9 ianuarie, așa cum era prevăzut inițial, adăugând că nu este încurajată neparticiparea la cursuri. Totuși, ca nu cumva cetățenii să creadă că nu există pericol de boală, autoritățile au făcut o serie de recomandări care ar trebui urmate, dar nu sunt obligatorii,  pentru a evita molipsirea. Adică, în școli, profesorii să facă un triaj al elevilor și cei găsiți gripați să fie trimiși acasă, probabil. Iar dacă nu există o ”alergie” la idee, cadrelor didactice li s-a recomandat de asemenea să poarte mască în clasă. Statistica arată că în ultimele 3 săptămâni se înregistrează valori ale activității gripale ce depășesc cu peste 20 la sută media multianuală a ultimelor 5 sezoane de dinainte de pandemie. Și ca și cum prinosul de gripă nu ar fi destul, se vorbește deja tot mai mult de un nou val de Covid exportat din China, acolo unde răspândirea virusului pare scăpată de sub control.  Peste 130 de subvariante ale variantei Omicron au fost depistate în China în decursul ultimelor trei luni. Printre acestea, XXB şi BQ.1 cu propriile subvariante. Între timp, BA.5.2 şi BF.7 rămân principalele tulpini Omicron detectate în China. Toate aceste variante mai noi sunt de câteva ori mai transmisibile decât tulpinile mai vechi ale virusului din care provin. Așa că unele țări europene au anunțat deja măsuri. De exemplu, Suedia a anunțat joi că urmează să ceară teste negative pentru Covid-19 tuturor călătorilor care provin din China din cauza exploziei numărului de infecții cu noul coronavirus în această țară. Italia, Spania şi Franța impun deja teste pentru coronavirus călătorilor din China. Germania şi Belgia au anunțat că urmează să facă la fel. Statele Unite cer, la rândul lor, începând de joi, aceste teste. Deși e cu ditamai musca pe căciulă, China a condamnat impunerea testelor cetățenilor chinezi, pe care le consideră „inacceptabile” şi a amenințat cu „contramăsuri”.

 

VINERI, 06 IANUARIE 2023

Recensământ. De ce sunt româncele ”mai căsătorite” decât românii?

După ce au fost prezentate datele preliminare ale Recensământului, au apărut diverse interpretări ale acestora, unele dintre ele cerând o serie de explicații din partea celor care au organizat scrutinul. De exemplu, cum se explică că în România numărul femeilor măritate este mai mare decât cel al bărbaților însurați? Iar diferența nu e deloc de neglijat! Numărul româncelor căsătorite este cu aproape 135 de mii mai mare decât cel al românilor căsătoriți. Reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) au explicat uriașa diferență prin faptul că soții româncelor, cu zecile de mii, sunt plecați la muncă în străinătate și au lipsit din țară pe o perioadă mai mare de 12 luni calendaristice. În acest caz, ei nu mai sunt luați în evidența populației rezidente. La aceasta se mai adaugă alte zeci de mii de românce care sunt căsătorite cu cetățeni străini care nu au rezidență în România. ​Populația rezidentă a țării a scăzut la 19.053.815 locuitori, potrivit datelor Recensământului 2022. Față de recensământul anterior, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori. Potrivit metodologiei utilizate de Statistică, populația rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetățenie română, străini şi fără cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României. Adică populația rezidentă reprezintă populația de facto care exclude emigranții, dar include imigranții.

 

SÂMBĂTĂ, 07 IANUARIE 2023

SUA. Extremiștii din propriul lui partid s-au asigurat că noul șef al Camerei Reprezentanților va fi mai trumpist decât Trump

A fost nevoie de 15 tururi de scrutin pentru ca nucleul cel mai extremist din propriul său partid, republican, să nu mai saboteze alegerea lui Kevin McCarthy (foto alături de Donald Trump) ca Speaker (Președinte) al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite. A fost cea mai disputată alegere a unui Speaker de la războiul civil (1861 – 1865) încoace. În mod normal, McCarthy ar fi trebuit să fie ales fără probleme, dată fiind majoritatea redusă, dar clară, 222 – 212, deținută de Republicani în urma alegerilor din noiembrie anul trecut. Și totuși, Grupul Libertății, compus din 20 de reprezentanți, a sabotat alegerea Speakerului până la al 15-lea tur de scrutin. Grupul Libertății reprezintă aripa extremistă a republicanilor din Cameră, iar șantajul lor la vot a urmărit obținerea unor concesii care să le asigure că McCarthy, ca șef al Camerei, va implementa politica dură impusă de ei. Cu toate că, McCarthy, este un trumpist de frunte, extremiștii republicani au dorit să se asigure că el nu va adera la linia politică moderată pe care o parte din republicani o promovează. De aceea una din concesiile promise de McCarthy este scăderea la unu a numărului de reprezentanți necesari introducerii unei moțiuni de neîncredere prin care Speakerul poate fi demis. Așa încât, asupra lui McCarthy va atârna tot timpul spectrul demiterii în următorii doi ani ai mandatului său, dacă nu urmează linia dură a partidului. Ce este surprinzător, este că acest tratament i s-a aplicat chiar lui McCarhty, un politician care a stat alături de Donald Trump și a aprobat exaltat toate deciziile acestuia, inclusiv atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului. McCarthy este la rândul lui un conservator pur și dur, în chestiuni precum reducerea deficitului bugetar, dreptul cetățenilor de a purta arme sau opoziția față de avortul la cerere. Ca Speaker în Camera Reprezentanților McCarthy este liderul opoziției Republicane din Congres față de administrația Democrată condusă de președintele Joe Biden. Din această postură el va încerca să saboteze orice inițiativă legislativă a Casei Albe și va fi pe poziții opuse cu Senatul, unde Democrații dețin majoritatea, 51 – 49. Iar aliații lui din nucleul dur și extremist din Partidul Republican, l-au picat la vot de 14 ori, ca să se asigure că lui McCarthy nu-i mai rămân decât două opțiuni: să fie mai trumpist decât Trump sau să zboare. Vin vremuri grele!

 

DUMINICĂ, 08  IANUARIE 2023

Fotografia săptămânii

Prima Dacia hibridă, Jogger, este și cea mai scumpă Dacia a tuturor timpurilor. Costă între 23.750 și 26.610 Euro în România.

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *