RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 8 AUGUST 2022
Șocant și în direct la TV. Cum să facem ca hoția demnitarilor să nu mai poată fi folosită împotriva lor?
O mică emisiune matinală la TVR cu ministrul Educației invitat. Moderatori, doi tineri frumușei, ”fată și băiat”, cu teme elevate (”pregătirea pentru viața reală în școală”, ”performanța profesorilor la clasă”, etc). Totul a fost acceptabil până când subiectul a ajuns la spinoasele doctorate plagiate. Aici, deși tineri, moderatorii au virat întrebările spre abordări de tip interlop ”superior”, adică legat nu de răpiri, șantaje și omoruri, ci de furtul de doctorate. Orice om onest ar fi rămas cu gura căscată atunci când băiatul-moderator l-a întrebat pe ministrul din fața lui ce se poate face pentru ca acuzațiile de plagiat să nu mai poată fi folosite în scopuri politice. Ca să nu rămână de căruță în adaosul de penibil, fetița-moderator a ieșit și ea la interval gângurind ”cum s-a întâmplat în cazul domnului premier Ciucă”. Ministrul Educației a fost ușor jenat de viziunea pe care cei doi moderatori de la TVR o au asupra societății în care le-ar plăcea să trăiască. Adică, mai pe șleau, băiatul-moderator a vrut să afle de la ministru cum ar putea fi interzise acuzațiile de furt, plagiat, corupție în cazul demnitarilor. Ministrul Cîmpeanu a evitat să intre în sincron cu o asemenea perspectivă, mergând pe varianta unor generalități ”de bine” gen ”cel care plagiază pierde doctoratul” și ”trebuie organizate la studenți cursuri de etică și integritate academică”. Foarte bine! Interesant este că în răspunsul său ministrul a prezentat și o statistică menită să arate că plagiatul nu e chiar un sport de masă în lumea intelectualității românești. Și anume, a spus ministrul, la 84.000 de doctorate existente în România, există doar 18 procese la instanță pentru plagiat. Ministrul a recomandat moderatorilor să facă aritmetica necesară pentru a afla că la aproape 5000 de titluri de doctori acordate în România, doar unul are probleme cu plagiatul. Înaltul demnitar nu a știut însă să explice cum se face că acel unic plagiator la 5000 de titluri de doctor corecte ajunge mereu pe funcții în politică. Adică, de ce la politicieni plagiatul la doctorat este totuși un sport de masă?
MARȚI, 9 AUGUST 2022
Energia pe hidro, la pământ
Cel mai ieftin curent pe care sistemul energetic îl poate produce, cel pe hidro, este în mare suferință din cauza secetei. La începutul săptămânii, gradul de umplere a lacurilor de acumulare Hidroelectrica era de doar 67 %, nivel mult sub cel de 93 % din aceeași perioadă a anului trecut. Efectul direct este scăderea producției pe hidro. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, deținut de statul român, a terminat primul semestru al anului cu o scădere de 3 TWh a producției de energie față de anul trecut când firma a reușit să injecteze în sistem peste 10 TWh. Specialiștii sunt de părere că efectele secetei asupra producției de energie hidro sunt mai mult decât îngrijorătoare pentru că iarna care vine se anunță a fi una dintre cele mai dificile din istorie, lipsa precipitațiilor văzându-se și în prețul majorat al energiei.
MIERCURI, 10 AUGUST 2022
Proces ireversibil! Apa de ploaie nu mai e potabilă nicăieri pe Pământ!
Degradarea accelerată a mediului pe Terra ajunge la un nivel în care orice urmă de îndoială e ori rea-intenție, ori prostie consacrată. Un studiu al Universității din Stockholm, dat publicității miercuri, arată că apa de ploaie de pe Terra este improprie consumului din cauza prezenței substanțelor chimice toxice peste nivelurile recomandate. Asta nu înseamnă că nu sunt zone unde încă se mai poate bea cu risc moderat această apă, dar chiar și acolo compoziția ei nu mai corespunde normelor standard al apei potabile. Astfel, specialiștii suedezi au arătat că până şi în Antarctica sau pe platoul tibetan, nivelurile de substanțe chimice toxice prezente în apa de ploaie sunt de 14 ori mai mari decât cele recomandate de Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii (EPA). Cu ce e poluată apa de ploaie? Este ceea ce specialiștii numesc PFAS, supranumite ”substanțe chimice eterne” pentru că se dezintegrează foarte lent și provin de la ambalaje, șampoane și produse de machiaj răspândite în mediul înconjurător, inclusiv în apă și aer. Odată ingerate, PFAS se acumulează în organism. Potrivit unor studii, expunerea la PFAS poate avea efecte asupra fertilității şi dezvoltării fetusului. De asemenea, poate duce la riscuri crescute de obezitate sau anumite tipuri de cancer (de prostată, rinichi şi testicule) şi la creșterea nivelului de colesterol. Specialiștii de la Stockholm au concluzionat că s-a atins o limită planetară. Adică, din acest moment, capacitatea Pământului de a absorbi impactul activității umane s-a diminuat până la nivelul minim de la care poluarea planetei devine ireversibilă.
JOI, 11 AUGUST 2022
”La negru”. Proba incompetenței supreme la Iași
Sunt două feluri de incompetențe. Cea clasică se dovedește atunci când nu ești capabil să-ți onorezi fișa postului acolo unde ești numit sau ales să faci treabă. Asta clasică cunoaște largi arii de exprimare în societatea românească. Mai există însă și incompetența la negru, atunci când persoana care o dă în bară e angajată în învârteli și manevre oculte, imorale sau ilegale. Există convingerea că acest tip de incompetență este însă foarte limitat în România. Economia subterană a mitei și corupției merge șnur în țară, cu combinații dintre cele mai meșteșugite, cu fire care se pierd în paradisuri fiscale din Panama și încrengături mereu surprinzătoare între afacerile private și cele de stat. De aceea, poate, când o potlogărie măiastră pusă la cale este ratată ea devine eveniment în România. Ca cea organizată minuțios de directorul interimar al Direcției Tehnice din CJ Iași. În luna mai a acestui an, acest domn a început să-și pregătească singur un concurs pentru a se titulariza pe postul de șef de birou patrimoniu, biroul aflat chiar în subordinea sa. Presa ieșeană scrie că biroul cu pricina face parte din Direcția Tehnică și se ocupă de tot ce înseamnă active aflate în patrimoniul județului Iași – inclusiv bunurile imobiliare. De asemenea, este persoana care decide condițiile în care se vând sau închiriază bunuri ale Consiliului Județean. Adică, moara poate măcina multe la biroul ăsta. La finalul lunii mai, directorul interimar se gândește ce documente i-ar trebui candidatului -”el însuși” ca să participe la concursul pe post. Așa că semnează trei documente după cerințe: bibliografia, tematica și atribuțiile șefului de la Gestionarea Patrimoniului. În 19 iulie, directorul interimar și-a depus mandatul și câteva zile mai târziu dosarul său a fost admis. Ca în orice caz de ”autoservire”, cerințele specifice din dosar erau copy-paste cu cele îndeplinite de lucrativul director interimar. De aici încolo se intră în zona crepusculară. Adică șeful interimar a organizat pentru sieși însuși concurs pe post, și-a stabilit după pofta inimii tematica și bibliografia, dosarul de înscriere la concurs era copie la fișa lui matricolă și, ca să fie bine, la concurs puteau participa doar angajații din Consiliul Județean, competiția nefiind făcută public în afara instituției. Adică, lucrătura perfectă. În luna august, dl interimar dă examenul scris și…PICĂ cu 68,80 puncte! Ce e asta? Să candidezi singur și să ieși pe locul 2?! Să pici la examenul pe care tu l-ai organizat, tu ai decis subiectele și tu ți-ai organizat norocul să reușești al cui simptom este? Clar că e vorba de incompetență la negru crasă! Și dacă pentru șeful interimar de la CJ Iași nu s-a putut ocupa postul așa, cu autoservire, ce șanse are omul ăsta să ia de acum înainte concursul pe bune? Zero!
VINERI, 12 AUGUST 2022
Lațul se strânge în jurul prietenului lui Putin
Câteodată istoria ridică la butoane personaje sinistre, cinice și rele. Otrava lor, cu care își conving popoarele să îi urmeze, este întotdeauna frica. Ei cultivă răul din oameni găsindu-și rapid milioane de cozi de topor care primesc dezlegare la violență și fărădelege împotriva poporului. Sunt exemple multiple în istorie de iluștri demoni cu față umană care au nenorocit omenirea. Un pui de mega-torționar, cine ar fi crezut?!, a prins acces la putere chiar în cea mai mare democrație din lume. Pe numele lui Donald Trump, fostul președinte american se dovedește a fi construit exact pe matrița unor dictatori ca Putin și Kim Jong-un, figuri față de care americanul are o admirație nedisimulată. Nu a înțeles democrația, a condus învrăjbind americanii, a încercat să rămână la putere deși pierduse alegerile, a cultivat violența și și-a făcut din abuz și inechitate mod de lucru. După ce cu greu a fost trimis la plimbare de americani, aflăm, pas cu pas, ce poamă mare este acest fost președinte. Anchetat într-o afacere penală privind posibile fraude la Trump Organization, pentru că nu a avut nici un argument, Trump nu s-a putut apăra altfel decât ținându-și gura. I-a permis amendamentul 5 al Constituției americane. Apetitul penal al fostului președinte se extinde însă mult peste cel de om de afaceri cu probleme din sfera fraudei și evaziunii fiscale. O percheziție a FBI la locuința sa din Florida a dovedit că la plecarea de la Casa Albă, Donald Trump a luat cu el documente reprezentând secrete de stat, imagini și informații secretizate, printre care, s-a scris în presă, și despre președintele francez Macron. Mandatul de percheziție arată că agenții FBI erau autorizați să ridice dovezi care arată eforturile lui Trump de a reține ilegal informații sensibile care i-ar putea ajuta pe adversarii SUA sau de a distruge sau ascunde documente guvernamentale. Donald Trump devine astfel suspect de încălcarea Legii Spionajului și obstrucționarea justiției. A fost prima dată în istoria americană când locuința unui fost președinte a fost percheziționată ca parte a unei anchete penale. Potrivit legii americane, oficialii riscă până la cinci ani de închisoare pentru că au transportat materiale clasificate într-o locație neautorizată. Pedepsele pentru încălcarea altor legi legate de eliminarea înregistrărilor oficiale includ, de asemenea, interdicția de a ocupa funcții federale, inclusiv președinția. Fanii lui Trump acuză că fostul președinte se confruntă cu o ”răfuială politică”. În realitate, ce se întâmplă este o acțiune a democrației americane de a recupera spațiul pierdut prin politica autoritaristă, despotică și antiamericană a lui Donald Trump. Pentru că întotdeauna, dar întotdeauna, politicienii cum sunt dl Trump, sunt vulnerabili la demersurile unei justiții independente. Oamenii politici gen Trump sunt construiți să obțină profit și avantaje proprii încălcând legea, mințind, făcând abuzuri și discriminări. Fostul președinte se confruntă deja cu două anchete penale pentru fapte grave. Există bănuiala însă că în dulapul domnului Trump, numărul de schelete este mult mai mare.
SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST 2022
David Popovici, cel mai rapid înotător din toate timpurile
David Popovici (17 ani) a câștigat medalia de aur în finala probei de 100 m liber, la Campionatele Europene de natație, de la Roma, cu timpul de 46,86 secunde. Acest timp nu numai că reprezintă un nou record mondial la proba regină a natației, dar este și cel mai bun timp înregistrat vreodată la 100 m liber. Recordul mondial pentru această probă era deținut din 2009 de brazilianul Cesar Cielo Filho, care însă a concurat la vremea respectivă într-un costum de poliuretan – acest tip de costum nu mai este permis acum. Ținând cont de aceasta, o ipoteză rezonabilă duce la concluzia că, dacă ar fi purtat și campionul român acest gen de costum, timpul pe care l-ar fi scos ar fi putut fi chiar mai bun. S-a constatat că purtarea unui costum de poliuretan în competițiile de înot creează un avantaj față de înotătorii care nu poartă. De exemplu, 94% dintre medaliile cucerite la Beijing 2008 au aparținut înotătorilor care au purtat costume din poliuretan, interzise ulterior.
DUMINICĂ, 14 AUGUST 2022
Fotografia săptămânii
Rudele soldaților ruși care mor pe frontul din Ucraina sunt înștiințați despre decese cu formulare tipărite în 1974 de Uniunea Sovietică. Aproximativ 80.000 de soldați ruși au fost trimiși să moară sau să fie răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse.
Monica Pană