RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 20 IUNIE 2022

În România majoritatea asfaltărilor sunt din import

O informație economică inedită a ieșit la larg luni. Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că anul trecut România a importat aproape 550 de mii de tone de bitum pentru care a plătit 210 milioane de euro. Motivul acestor importuri masive este faptul că în țara noastră mai funcționează doar o singură fabrică de bitum care are o cotă de piață de doar 20 la sută. În condițiile în care 80 la sută din bitumul așternut peste șoselele românești vine din afară, se poate constata că majoritatea largă a șoselelor asfaltate în ultimii ani în România pot fi considerate niște produse din import.

 

 

 

MARȚI, 21 IUNIE 2022

Învățământ. ”Totul despre sex” numai cu dispensă de la părinți

Marți, Parlamentul României a aprobat ca în școala românească să se facă educație sexuală. Bineînțeles, dând dovadă de o pudoare exagerată, politicienii au avut grijă să nu fie pomenit cuvântul ”sex” referitor la această lege. Prin urmare, materia se va numi ”educație sanitară” și vor beneficia de cunoștințele ei doar elevii care au acordul semnat de părinți. Sarea și piperul adoptării acestei legi au fost însă dezbaterile din parlament referitoare la ea. De exemplu, USR a observat cu regret că  termenul de ”sex” în locul celui de ”sanitar” ar fi fost mai potrivit în definirea materiei. PNL a mers pe ideea că noua materie va fi benefică într-o țară care este campioană tristă la capitolul mame minore. Dar, de departe, cel mai tulbure discurs a venit de la un domn parlamentar pe nume Alin Coleșa ajuns în instituție pe listele colectivei politice AUR. Domnul Coleșa a lovit tare în legea asta cu educația sanitară cu trimitere sexuală. Trăgând o dată mai tare aer în piept, demnitarul a rostuit oral un lanț de propoziții cu greutate antologică. ” Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt”, a ronțăit pe nerăsuflate domnul Alin Coleșa de la tribună. Dramatismul acestor enumerări duce la întrebarea justă: oare ce școală a absolvit domnul Coleșa? Pentru că dacă ceea ce spune domnia sa este o amintire din copilărie, o terapie post traumă ar fi absolut necesară pentru salvgardarea sufletului, dar și a altor componente răvășite din posesia fiziologică a domnului parlamentar.

 

MIERCURI, 22 IUNIE 2022

Politică. O nouă oportunitate de parazitare pe imagine: supercampionul David Popovici

Rezultate fantastice pentru România la campionatul mondial de înot de la Budapesta. David Popovici, la 17 ani, a cucerit medaliile de aur la probele regine ale competiției, 100 și 200 de metri, doborând și un record mondial. Performanța galactică a tânărului sportiv contrastează puternic cu starea jalnică în care a ajuns sportul românesc, România fiind una din țările în care corupția a îngenunchiat toate ramurile sportive, plecând de la lipsa infrastructurii materiale necesare pregătirii marii performanțe și până la răsplata pe care sportivii o primesc atunci când, miraculos, reușesc să aducă prestigiu României în mari competiții internaționale. Există întotdeauna o diferență vizibilă între o reacție de bun simț a autorităților față de o mare performanță sportivă și tentativa jenantă de transfer forțat de imagine. Victoriile răsunătoare ale înotătorului David Popovici au deschis din nou sezonul coțofănelilor politicianiste. De la cel mai înalt nivel până la primari de comună, homo politicus din România se împăunează frecându-se festiv de performanța sportivului român. Cu cât performanța lui e mai slabă pe funcție, cu atât împinge mai tare să transforme competițiile sportive cu rezultate bune pentru România, în propria competiție care să-i astupe cariile din imagine.  Numai că, fiind de notorietate prestația slabă a autorităților române și în domeniul susținerii și dezvoltării sportului național, replicile ironice primite de politicieni pe rețelele de socializare arată că tentativa de parazitare mediatică a campionului David Popovici nu prinde la electorat. Sportivul este doar unul dintr-un lung șir de gudurări de politician pe lângă mari campioni români. Boxerul Lucian Bute, spadasina Ana Maria Popescu, gimnastele lotului național al României au fost mari sportivi de imaginea cărora au profitat sau au încercat să profite politicienii. Pentru că nu în toate cazurile au și reușit. Să ne amintim doar corul masiv al huiduielilor de pe stadion atunci când Gabriela Firea, pe atunci primar al Capitalei, a încercat să se mufele pe gloria tenismenei Simona Halep după câștigarea Roland Garros-ului. Cu toate acestea, cu adevărat, folosirea gloriei sportivilor români cu rezultate excepționale de către politicieni poate fi un demers fezabil. Cu o condiție! Să fie și politicienii care îl practică campioni recunoscuți de popor acolo unde prestează pentru binele general al societății. Altfel, la fel ca doamna Firea, vor primi lovituri de la 11 metri!

 

JOI, 23 IUNIE 2022

OFICIAL. Guvernul compensează prețul la pompă cu 50 de bani

O reducere cât o picătură în ocean. Dar, vorba președintelui, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai. Joi, Guvernul a anunțat că timp de trei luni va compensa cu 50 de bani prețul fiecărui litru de combustibil la benzinărie. Bugetul alocat pentru această schemă de compensare este de 2 miliarde de lei. Jumătate din sumă vine de la buget. Cealaltă jumătate nu a fost anunțat de unde vine. Varianta în care firmele din energie ar cofinanța inițiativa nu a fost confirmată. Dacă schema va funcționa, în prima zi de aplicare, teoretic, prețul unui litru de benzină ar ajunge la 8-8,1 lei, iar a motorinei la circa 8,7 lei pe litru. Societatea este însă sceptică privitor la eficacitatea acestei cofinanțări publice la prețul combustibilului. Și nu e vorba doar de cuantum, cei 50 de bani reducere fiind departe de a trezi entuziasm. Dar, spun analiștii economici, chiar și reducerea asta de 50 de bani va fi curând anulată de scumpirile viitoare, dată fiind tendința de creștere a prețurilor la energie și combustibili din cauza conflictului din Ucraina. Prin urmare, în maxim 30 de zile, dacă trendul scumpirilor la carburant se va menține, prețul la pompă a benzinei și motorinei va fi mai mare decât cel actual care încă nu a fost redus de compensarea guvernului. Pentru a proteja populația de scumpiri au fost propuse și alte variante de lucru, cum ar fi reducerea accizei la carburanți sau plafonarea prețului. În ciuda declarațiilor politice făcute, adevărul este că prima soluție ar fi sabotat bugetul național care și așa trece acum prin mari deficite tot mai greu și mai scump de acoperit prin credite. Iar în cazul celei de-a doua variante, plafonarea, efectul final nu putea fi decât o penurie de combustibil în stațiile de alimentare din România. Așa că, fără să fie spectaculoasă, soluția propusă de guvern nu induce riscuri bugetare majore și este oricum mai mult decât nimic-nimic pentru populație. Cel puțin o perioadă de timp.

 

VINERI, 24  IUNIE 2022

După modelul ceaușist, America se pregătește și ea să dea naștere unei generații de ”decreței”

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat vineri o hotărâre care, timp de aproape 50 de ani, a garantat dreptul femeilor americane la avort. Hotărârea, adoptată în anul 1973, legaliza avortul la nivel național în America. Abrogarea hotărârii, transformă dreptul de avort în America într-o chestiune care va fi decisă de fiecare stat american în parte. Deja 13 state americane au adoptat amorsele legislative care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. Se apreciază că, în total, accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta fertilității. Decizia contravine tendinței internaționale de liberalizare a avorturilor, cu progrese în țări în care influența Bisericii Catolice rămâne puternică, precum Irlanda, Argentina, Mexic și Columbia. Decizia Curții Supreme a Statelor Unite aduce aminte românilor de celebrul decret nr. 770, promulgat la 2 octombrie 1966 prin care Regimul lui Nicolae Ceaușescu a interzis avortul în România. Efectele au fost antologice: în 1967, rata fertilității a devenit dublă față de anul precedent. Toți acești nou-născuți salvați de decretul lui Nicolae Ceaușescu poartă denumirea generică de ”generația decrețeilor”.

 

SÂMBĂTĂ, 25 IUNIE 2022

Capra ucraineană care bate 40 de ruși cu armele lor

Orice război are poveștile lui mai mult sau mai puțin reale. Invazia rusească din Ucraina nu face excepție. S-a întâmplat într-un sat din Est unde soldații ruși instalau o rețea de grenade în jurul unui spital. De la o fermă din apropiere a scăpat o capră care s-a apropiat de locul unde acționau rușii. Cum-necum, capra ucraineană s-a dus glonț spre declanșatorul rețelei de grenade, a atins firele și a aruncat în aer totul. Peste 40 de soldați de-a lui Putin au fost răniți de propriile lor grenade. Capra ucraineană și-a făcut treaba! Justiția a fost înfăptuită!

 

 

 

DUMINICĂ,  26 IUNIE 2022

Fotografia săptămânii

​Anita Alvarez (25 de ani) a leșinat și a ajuns la fundul bazinului, inconștientă, la finalul probei individuale de înot artistic feminin, de la Mondialele de la Budapesta. Americanca a fost salvată de antrenoarea sa, Andrea Fuentes (39 de ani), care a realizat rapid că se putea întâmpla o tragedie.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *