RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

Infecțiile cu coronavirus se extind. Aflați ritmul creșterii din fiecare zi.  | Cât câștigi dacă te lași infectat? | Știrile false mai rele decât infecția | Coronavirusul lovește și celula primară a societății | Câți români pot ajunge șomeri din cauza COVID-19  | Virusul lovește elita liberală hunedoreană | Coronavirusul nu are prejudecăți politice, amenință pe toată lumea

 

LUNI, 9 martie 2020.

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 20 persoane

OFERTĂ RISCANTĂ. Plătiți să se infecteze voluntar cu coronavirus. Compania britanică Hvivo, specializată în studii de laborator pentru descoperirea de vaccinuri, este dispusă să plătească 3500 de lire, cca. 4500  de dolari unor persoane dispusă să ia parte la un experiment care presupune infectarea voluntară cu COVID-19. Celor care acceptă oferta li se va asigura o carantină de 14 zile într-o locație din Londra, iar dieta lor va fi stabilită de medicii companiei britanice. Dacă v-ați gândit cumva să faceți un ban, locurile la îmbolnăvire voluntară sunt limitate: doar 24 de oameni vor fi aleși dintre cei care se înscriu la acest program de cercetare pentru găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume sunt în prezent peste 20 de vaccinuri în lucru împotriva coronavirusului.

FAKE NEWS. ”Se închide Deva”. Coronavirusul naște noi teorii conspirative. Pentru că oamenilor le place să inventeze povești, nu există eveniment important din istoria omenirii în jurul căruia să nu se fi țesut teorii conspirative, una mai spectaculoasă ca alta. OZN-urile, moartea lui J.F. Kennedy, aselenizarea,  Revoluția română din 1989, atacurile din 11 septembrie din SUA au fiecare teoria lor conspirativă. Pandemia COVID-19 nu avea cum să scape de atenția creatorilor de conspirații. Local, cea mai percutantă știre falsă a fost că ”se închide Deva”. Devenii și rudele lor de pretutindeni au început să se sune neliniștiți de perspectiva de nu mai putea pleca sau veni în oraș. A trebuit ca autoritățile județene să organizeze o conferință de presă și să declare, cu subiect și predicat, că DEVA NU SE ÎNCHIDE, pentru a dezamorsa mica teorie conspirativă.  Teoriile conspirației la COVID-19 au început cu zvonul că virusul a fost creat într-un laborator secret din China. Apoi s-au lansat oferte de medicamente false – geluri, lichide și prafuri,  care ar da imunitate la COVID-19. După care doar imaginația (bolnavă) a mai fost limita. A început să curgă cu acuzații false despre guverne, sau celebrități. Pentru răspândirea virusului americanii au dat vina pe Bill Gates, iar italienii pe chinezi. Facebook, Google și Twiter au anunțat că iau măsuri să elimine informațiile eronate despre coronavirus. Valul enorm de minciuni care se lansează pe Internet fac însă destul de ineficientă munca de curățenie pe care companiile din IT o fac.

9000 la 200 –Wuhan vs. România. Potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie (SMR), prof. dr. Alexandrul Rafila, în România sunt în prezent între 200 și 250 de medici epidemiologi. Doar în orașul Wuhan din China, numărul medicilor specializați în tratarea bolilor infecțioase este de 9000. Asta ar putea fi una din cauzele care au dus la eradicarea coronavirusului în regiune: raportul dintre numărul de medici specialiști raportați la numărul de locuitori. În Wuhan este un medic epidemiolog la 1.222 de persoane. În România, un medic specialist în domeniu se împarte la 64.000 de persoane. În cazul unei epidemii de tip coronavirus devine evidentă diferența dintre forța enormă de intervenție din sub-regiunea Wuhan și cea din România.

MARȚI, 10 martie 2020.

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 29 persoane

Roboți coordonați prin 5G au grijă de bolnavii cu coronavirus. Autoritățile chineze au anunțat deschiderea primului spital inteligent în care vor fi tratați pacienții infectați. Medicii vor fi ajutați de roboți inteligenți coordonați cu ajutorul tehnologiei 5G. Roboții au rolul de a reduce interacțiunea dintre personalul medical și pacienți. Ei sunt capabili să ia temperatura pacienților, pot duce mâncare în saloane și pot dezinfecta holurile spitalului.

UEFA repinge posibilitatea amânării EURO 2020. Forul european a transmis că ”EURO 2020” va începe pe 12 iunie la Roma. UEFA asigură populația că se află în strânsă legătură cu autoritățile locale și internaționale în ceea ce privește criza coronavirului. Campionatul European de fotbal din acest an este programat în intervalul 12 iunie-12 iulie. România va organiza patru partide de la turneul final.

 

MIERCURI, 11 februarie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 47 persoane

S-au închis școlile. Începând de miercuri, toate școlile de pe teritoriul național au fost închise ca urmare a coronavirusului. Trei milioane de elevi stau acasă până în data de 22 martie, dată care ar putea să fie prelungită. Măsura a fost luată pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul tip de coronavirus.

 

România în Scenariu 2. România a intrat în Scenariul 2, iar următorul lucru pe care îl fac autoritățile este să depisteze suspecții și să pregătească spitalele pentru Scenariile 3 și 4. Persoanele care vin din ”zonele roșii” au intrat în carantină, iar cele care s-au întors din ”zonele galbene” au fost izolați la domiciliu. Inspectorii sanitari au dat amenzi de 300.000 de lei celor care au încălcat izolarea de acasă.

 

Putin își așterne de un mandat pe viață. Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus a aprobat un proiect de modificare a Constituției care i-ar putea permite președintelui Vladimir Putin să obțină noi mandate după anul 2024. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat și de Consiliul Federației, de Curtea Constituțională și de un referendum programat pentru luna viitoare. Putin este al doilea președinte de stat de pe Axa Autoritaristă Rusia- Beijing care își croiește un sistem dictatorial eliminând din legislație articolele care prevăd alternanța la putere pentru funcția prezidențială. În 2018, Congresul chinez a votat înlăturarea limitelor mandatului prezidențial, astfel că președintele R.P. China, Xi Jinping, a devenit președintele pe viață a colosului asiatic.

Marele premiu la 6/49 de 1,7 milioane de euro a fost ridicat. Un jucător norocos din Pitești și-a ridicat premiul de 8,2 milioane de lei câștigat la Loto 6/49. Biletul câștigător a fost jucat la o agenție din Pitești și a fost completat cu trei variante simple și a costat 15,5 lei. Câștigătorul are în jur de 50 de ani și joacă la LOTO de peste 30 de ani. Numerele câștigătoare au fost alese la întâmplare.

Indienii au incendiat Coronasurul. O păpușă uriașă reprezentând virusul COVID-19 a fost arsă de participanții la o sărbătoare publică în Mumbai, India. Tradițional festivitatea din Mumbai incinerează efigia unui demon. Coronavirusul este un demon albastru care are coarne și dinți amenințători. Localnicii l-au denumit Coronasur.

 

JOI, 12 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 59 persoane

Florin Câțu și-a depus mandatul de premier. Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul. Președintele Klaus Iohannis a luat act de decizie. Camera Deputaților și Senatul aveau programat un plen reunit pentru a vota investirea Guvernului Cîțu.

 

Lege. Zile libere pentru părinți când școala e închisă. Camera Deputaților a adoptat joi proiectul de lege prin care părinții primesc zile libere plătite când școlile sunt închise în situații speciale. Legea merge la promulgare la președintele Iohannis. Unitățile de învățământ au fost închise până pe 22 martie din cauza crizei COVID-19. Măsura este salvatoare acolo unde familiile nu au în grija cui să lase copiii pe perioada în care școala și-a închis porțile.

 Aplicația PAGO, gratuită pentru 30 de zile. Funcțiile plătite ale aplicației PAGO au devenit joi gratuite pentru toți utilizatorii. Aplicația permite plata facturilor, reîncărcări de credit pe mobil, achiziția de asigurări și donații. Măsura valabilă cel puțin 30 de zile este luată în contextul crizei COVID-19. Aplicația este disponibilă pe smartphone-uri, atât pentru Android, cât și pentru iOS.

 

VINERI, 13 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 95 persoane

 Primul termen de plată a impozitelor amânat. Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că amână primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport aferente anului 2020, de la 31 martie la 30 iunie. Contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020 impozitul beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local. Modificarea urmează să fie reglementată prin ordonanță de urgență în prima ședință de guvern. Măsura este una din primele gesturi administrative prin care guvernul corectează efectele economice negative generate de criza coronavirusului.

 Președintele Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. Orban este singura propunere pe care președintele a primit-o de la partidele politice, în urma consultărilor. Președintele a declarat că ”suntem într-o situație specială, nu este loc de răfuieli politice, ci de soluții foarte urgente”.

 

Coronavirusul stimulează divorțurile. Numărul cererilor de divorț a crescut în China în rândul cuplurilor care au stat în izolare din cauza coronavirusului. Izolarea a generat nemulțumiri care au degenerat în certuri și pe fondul tensiunii existente se ajunge la divorț. Numărul cererilor de divorț este atât de mare încât în mai multe localități din zonele afectate de virus, au fost impuse limite de zece de cereri de divorț pe zi pentru a face față procesării documentelor.

General Motors, Sharp, Apple au trecut pe fabricarea măștilor medicale. În România de la izbucnirea crizei coronavirului prețul măștilor medicale a crescut de 100 de ori și cu toate astea oferta nu face față cererii. Situația este similară la nivel mondial, iar oamenii de afaceri au observat tendința și deja mari companii din cu totul alte domenii de activitate își adaptează tehnologia ca să poată fabrica măști. General Motors (automobile), Warren Buffet (finanțist), Sharp (electronice) și Apple (telefoane mobile). Împreună companiile au în plan să producă peste 8 milioane de măști medicinale pe zi. Dacă întreprinzătorii se mișcă suficient de repede noul profil al producției garantează profituri colosale. Cât timp COVID-19 amenință, stocul la reperul măști medicinale va rămâne zero.

Un milion de români în șomaj? Compania de consultanță Frames a dat publicității un studiu îngrijorător. Potrivit acestuia peste 1 milion de angajați din economia românească riscă să intre în șomaj sau să fie concediați, iar zeci de mii de firme și PFA-uri să se închidă din cauza crize generate de coronavirus. Un sondaj realizat de firmă în rândul a 300 de companii din majoritatea domeniilor de activitate arată că mediul de business a fost surprins total nepregătit pentru această criză. Compania propune o serie de măsuri pentru a evita intrarea în recesiune a României: amânarea termenelor de plată a taxelor salariale către buget, crearea unui mecanism de finanțare cu dobândă zero a firmelor afectate economic de criza medicală.

Cel mai mic număr de îmbolnăviri din ianuarie PÂNĂ ACUM. Orașul Wuhan, punctul zero al pandemiei de coronavirus, a raportat vineri cinci cazuri de infectare cu COVID-19. În aceeași zi, pe întreg teritoriul Chinei doar opt persoane au fost testate pozitiv. Sunt cele mai mici cifre înregistrate din luna ianuarie până acum. Numărul total de persoane care au contractat virusul în China este până acum de 80.813.

 

Shopping City Deva își reduce programul de funcționare. Începând de luni Shopping City Deva își reduce programul la 8 ore, în intervalul 12.00-20.00, ca urmare a infecției cu coronavirus. Hipermarketurile și farmaciile din centrul comercial vor funcționa în continuare după un program normal.

 

Lista măsurilor cerute de firme pentru depășirea crizei COVID-19. Peste 10.000 de firme din România au semnat o petiție cu 22 de măsuri pe care autoritățile ar trebui să le aplice pentru a susține mediul de afaceri să depășească criza coronavirusului. Cele 22 de măsuri sunt: ajutor de stat pentru taxele salariale pentrul firme aflate în dificultate; modificarea legislației pentru șomaj tehnic; scutirea de la plata sumelor accesorii, dobânzi și penalități de întârziere la ANAF pentru societățile afectate; amânarea termenului de plată a taxelor, minim 60-90 de zile de la declarare; deblocarea urgentă a TVA de rambursat de către ANAF; compensarea indemnizației de concediu medical de recuperat de la Casa de Sănătate; eliminarea celor 5 zile de concediu medical suportate din Fondul de Salarii de către angajator; bonificații pentru contribuabilii care plătesc obligațiile în termen cu aplicabilitate directă 10-20 la sută și imediată; scutiri de impozite pentru angajări noi; extinderea scutirii pentru profitul reinvestit; amânarea la plată a creditelor bancare pentru persoanele juridice afectate, pe o perioadă de minimum două luni; acordarea de împrumuturi pentru IMM cu dobândă zero și garantate de stat pentru societățile aflate în dificultate; digitalizarea și debirocratizarea instituțiilor publice; eliminarea restricțiilor pentru angajarea zilierilor; eliminarea taxei pentru handicap sau înlocuirea cu achiziții de la unități protejate; modificarea plafonului pentru eșalonare fără garanții; eliminarea popririlor pe perioada forței majore pentru domeniile de activitate aflate în dificultate; scutiri de la plata impozitelor pe clădiri; obligativitatea legală de a se achita facturile furnizorilor în termen de maximul 45 de zile; modificarea legislației fiscale în privința clienților incerți, a ajustării de TVA pentru aceștia și a eliminării plafonului de 30 la sută pentru constituirea provizioanelor pentru riscul de neîncasare a clienților; posibilitatea de a te înscrie la TVA la încasare în timpul anului, nu doar la începutul acestuia; modificarea procedurii pentru obținerea certificatului de forță majoră și eliminarea taxei pentru obținerea acestuia.

Guvernul, liber de COVID-19. Nici un membru al Guvernului nu este infectat cu coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că Premierul Ludovic Orban a fost testat iar rezultatul este negativ, primul-ministru NU este infectat. Același rezultat s-a obținut și în cazul lui Victor Costache, ministrul Sănătății, Raluca Turca, vicepremier, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

 

SĂMBĂTĂ, 14 martie 2020

CAZURI CONFIRMATE COVID-19 – 123 persoane

 COVID-19 lovește în politicienii liberali hunedoreni. Week-end dramatic în județ. A început cu informația că liberalii hunedoreni Lucian Heiuș, Adrian David, Florin Oancea, Carmen Hărău și Vetuța Stănescu au intrat in izolare. Semnalul de alarmă a fost dat de senatorul Vergil Chițac, confirmat pozitiv cu coronavirus, care a participat la mai multe evenimente politice și sociale la care au participat senatori din toate partidele, primari și secretari de stat. După efectuarea analizelor au fost confirmați pozitiv Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, Florin Oancea, primarul Devei și Adrian Nicolae David, managerul municipiului Deva. Cei trei au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. În cazul senatorului PNL, Carmen-Eleonora Hărău și a secretatului de stat, Vetuța Stănescu, testele au fost negative.

Șefi de la județ în izolare la domiciliu. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, și administratorul public al județului, Costel Avram, s-au izolat la domiciliu. Celor doi li s-au recoltat probe de sânge pentru testarea infecției cu COVIT-19. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că cei doi au intrat în contact cu primarul Devei, Florin Oancea, depistat pozitiv, în cadrul unei întâlniri de la sediul CJ Hunedoara.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgență începând de luni. Potrivit legislației, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre. Președintele poate institui starea de urgență potrivit Articolului 93 din Constituție. Măsura este luată pentru controlul și combaterea efectelor crizei provocate de coronavirus.

România a intrat în Scenariul 3 de criză. Sâmbătă în România s-au înregistrat 116 cazuri de infecție cu coronavirus. Depășirea pragului de 100 de înbolnăviri a dus la intrarea oficială în Scenariul 3 de criză. În județ, Consiliul Județean Hunedoara a dispus la Spitalul Județean de Urgență din Deva măsuri suplimentare necesare asigurării de spații de tratament, echipamente medicale și eficiența actului medical. Asta înseamnă mai multe injectomate, perfuzoare automate, și achiziția unui aparat specializat pentru testări coronavirus. Triajul pacienților se face în corturi militare care sunt montate în incinta unității medicale. În spital s-a stabilit numărul de paturi disponibile pentru secțiile de Terapie Intentivă și Boli Infecțioase cu circuite corespunzătoare tratării bolnavilor cu coronavirus. S-a dispus identificarea de noi spații pretabile la izolarea bolnavilor cu virus. La Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad au fost luate măsuri pentru pregătirea spațiilor și a personalului medical pentru preluarea, găzduirea și tratarea pacienților. La Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu, a fost stabilit un circuit pentru pacienții care apelează la serviciile medicale care presupune protejarea împotriva infecțiilor prin igienizare și dezinfecție. Accesul vizitatorilor este strict interzis. La nivel național, în Scenariul 3 medicii vor face triaj epidemiologic în corturile instalate în curtea spitalelor, iar spitalele de boli infecțioase nu vor trata decât cazurile de coronavirus.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *