Retrospectiva romanțată. Săpătâmana în cinci minute de lectură
LUNI, 2 martie 2020
🔴 Aproximativ 1 milion de români încă trăiesc în foame. Un studiu dat publicității de compania de consultanță INACO, arată că un milion de români se culcă seara flămânzi. Deși pare șocant pentru o țară europeană, studiul mai arată că milionul de români reprezintă, de fapt, o cifră care arată progresul economic al țării din ultimii 20 de ani. Asta pentru că în anul 2000, numărul românilor care cunoșteau foamea era de 1,7 milioane de persoane. Dacă trendul dezvoltării economice al României se va păstra în aceeași parametri, prognoza de timp până la care foamea, ca boală socială, va fi eradicată în țară este de 30 de ani.
🔴 Declarația zilei vine de la Tăriceanu. Liderul ALDE consideră că alegerile ar trebui amânate până ce pericolul reprezentat de coronavirus va fi îndepărtat. Teama dlui Tăriceanu nu este evident legată de coronavirus, ci de procentul pigmeu din sondaje înregistrat de ALDE, procent care scoate partidul din Parlament. Iar un Tăriceanu fără imunitate parlamentară aflat la fereală de curiozitatea Justiției este un concept aproape imposibil de imaginat. Așa că, dl Tăriceanu caută să cumpere timp, necesar ca să pună în practică ceva învârteli, alianțe sau trădări care să-l imunizeze la răspundere penală încă un mandat.
🔴 ROMÂNIA SE ÎMPRUMUTĂ. Pentru a finanța deficitul bugetar, Ministerul de Finanțe a programat pentru luna martie împrumuturi de 4,4 miliarde de lei de la bănci. Suma este similară cu cea din luna februarie. Deficitul bugetar pentru 2020 este prognozat la 3,59 la sută din PIB, respectiv circa 40,5 miliarde de lei la un PIB de 1130 de miliarde de lei. Cei 40 de miliarde de lei sunt banii pe care România nu îi are ca să finanțeze toate cheltuielile din construcția bugetară asumată de guvernele PSD până la predarea mandatului. Soarta face așadar ca guvernul PNL să fie nevoit să danseze după muzica bugetară compusă de guvernarea PSD, o simfonie a populismului economic pentru deficit, subdezvoltare și trombon.
MARȚI, 3 martie 2020.
🔴 CUM SUFOCĂ POLITICA COMPETENȚA. Hunedoreanul Lucian Heiuș, ministrul desemnat să ocupe portofoliul Finanțelor, a primit aviz negativ în cadrul audierilor din partea comisiilor parlamentare de specialitate. Dl. Lucian Heiuș este un excelent specialist, expertiza sa în domeniul finanțelor fiind probată de rezultatele obținute de-a lungul anilor în funcții de maximă răspundere în instituțiile financiare ale țării. Lupta politică a ajuns însă la un nivel atât de primitiv în România încât însuși John Maynard Keynes ar fi fost respins de comisii, dacă era penelist. Oricum, în fața prestației excelente a dlui Lucian Heiuș, deși aveau mandat de execuție la baionetă, parlamentarii PSD nu au putut să nu-și arate în felul lor respectul: nu au votat împotrivă! S-au abținut!
🔴 Primarul Petroșaniului controlează condițiile de igienă din școli. Tiberiu-Iacob Ridzi, în calitate de primar și președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a solicitat imperativ instituțiilor de învățământ din Petroșani să ia măsuri urgente pentru a nu expune elevii la risc de îmbolnăvire în plină criză a coronavirusului. O parte din școlile inspectate de primarul Petroșaniului nu aveau săpun, hârtie igienică, uscătoare de mâini, sau chiar apă caldă în grupurile sanitare. Edilul a promis că va mări numărul de inspecții în perioada următoare pentru a urmări dacă școlile cu deficit de igienă s-au conformat solicitărilor. Până la urmă, înainte de orice, e vorba de sănătatea copiilor în general. Iar criza coronavirusului face ca acest lucru să devină și mai important pentru a evita urmări care pot degenera în drame.
🔴 Șeful PSD joacă la cacealma. Marcel Ciolacu a anunțat data la care va avea loc Congresul PSD. Aceasta este 21 martie 2020. Va fi un Congres cu alegere de ”stareță” la social-democrați. Mesajul trimis de dl Ciolacu, singurul candidat la șefia partidului, are amorsat în el un stimulent electoral pentru votanții care vor un PSD spălat de deviaționismul erdogano-putinist al perioadei Dragnea. Dl. Ciolacu a spus în gura mare că din echipa pe care o va propune pentru conducerea PSD nu vor mai face parte președinții de organizații județene. Cum? Ciolacu trimite baronii PSD la lipit afișe? E cumva sinucigaș politic, de face declarația asta de intenție chiar înainte de alegerile pentru șefia partidului? Nicidecum! Grofii PSD care nu au prins fenta lui Ciolacu să stea liniștiți. Mesajul e pentru electoratul pierdut de PSD în ultimii trei ani. În rest totul rămâne cum a fost. Singurul nume pe care Marcel Ciolacu l-a anunțat pentru viitoarea sa echipă de conducere este cel al Liei Olguța Vasilescu. Dl Dragnea nu poate fi mai mulțumit de atât!
🔴 ”Dr. Doom” economistul care a prezis criza din 2008 dă o prognoză bombă. Nouriel Roubini susține în Der Spiegel că acțiunile vor scădea (cu 30-40 la sută) , Trump va pierde alegerile, iar ”coronavirusul” va șoca lumea pentru că va avea un impact enorm asupra economiei mondiale din cauza recesiunii în care va intra China. O singură observație la viziunea profesorului de la New-York University: Trump va câștiga cu brio alegerile din SUA în acest an. Americanii respiră cu nesaț după mult timp aerul excitant al rasismului, discriminării și populismului care emană mai nou dinspre Casa Albă. Plus o economie americană care marchează bilanțuri din ce în ce mai bune la finele primului mandat al dlui Trump. Ce poți să-ți dorești mai mult? Joburi mai multe, salarii mai bune și libertatea de a hâșâi handicapații, portoricanii, sau negrii care-ți stau în cale când urci scările spre agenția de șomaj.
🔴 Elevii olimpici din Piatra-Neamț, promovați pe panouri publicitare outdoor. Excelentă inițiativa Primăriei Piatra Neamț! Decizia de a prezenta olimpicii orașului și rezultatele lor pe panouri publicitare din oraș reprezintă cea mai justă cheltuială pe care bugetul local al municipiului o putea face. Elevii și rezultatele lor vor putea fi admirați timp de 15 zile pe an, timp în care firmele care dețin panourile nu vor plăti chirie. Pare chiar un atentat la bunul-simț ca după chipurile elevilor olimpici, pe panouri să apară în perioada următoare fățăurile candidaților din alegerile locale.
🔴 Sorina Pintea a fost suspendată din PSD. Știrea a căzut marți ca o bombă în rândul faunei penale arondată PSD. Marcel Ciolacu, președintele interimar al partidului, a declarat că s-a decis în partid ca persoanele care au primit mandat de arestare sau o condamnare în primă instanță să fie suspendate de drept din partid. În situație, se știe, este și fostul ministru Sorina Pintea. Întrebat la concret despre acest caz, dl Ciolacu a declarat că decizia de suspendare a Sorinei Pintea din Partidul Social-Democrat a fost luată în ședința informală de marți a Comitetului Executiv al PSD. Prin vocile lui Eugen Teodorovici, fost președinte executiv al partidului pe vremea mandatului Dăncilă, și a fostului prim-ministru în persoană, latura întunecată a PSD și-a exprimat îngrijorarea că partidul plănuiește la vârf să-i lase din brațe în fața Justiției pe membrii cu jene penale. E greu de înțeles cum acești baroni nu pricep nici acum miza jocului lui Marcel Ciolacu. Recunoscând dreptul legitim al Justiției Române de a ancheta, judeca și închide în pușcării corupții, Ciolacu încearcă să recâștige electoratul pierdut de PSD în ultimii trei ani, pe de-o parte, iar pe de alta, rezolvă elegant și opoziția din partid reprezentată de baronii PSD cu probleme penale. Și i-ar cam ieși dacă Justiția chiar și-ar face din nou treaba!
🔴 Dacia a prezentat prima mașină electrică. Se numește Spring Electric, are o lungime de 3,7 metri, cinci uși și o autonomie de 200 de kilometri. Designul este compact. Mașina are o gardă mare la sol, iar prețul ei de pornire începe de la 15 mii de euro. O frumusețe fără tobă de eșapament, nu?
MIERCURI, 26 februarie 2020
🔴 COMISIA EUROPEANĂ ACCEPTĂ PLANUL GUVERNULUI ROMÂN DE REDUCERE A DEFICITULUI. Comisia Europeană propune o corecție a deficitului bugetar înregistrat în România în acord cu strategia fiscal-bugetară adoptată de Ministerul Finanțelor Publice. Concret, România trebuie să se încadreze în ținta de deficit de 3 la sută până în anul 2022. Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmează să fie discutată și adoptată în reuniunea Consiliului Afaceri Economice Financiare (ECOFIN) din 17 martie. România a încheiat anul trecut cu un deficit estimat la 3,8 la sută din PIB, peste nivelul de 3 la sută definit în Protocolul din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene.
🔴 Migranții, armă de intimidare în arsenalul lui Erdogan. Scene de război la granița dintre Turcia și Grecia. Sute de imigranți au forțat intrarea în Grecia dinspre Turcia și au incendiat gardul care le bloca accesul. În replică, vameșii greci au lansat gaze lacrimogene, dar ar fi folosit și muniție de război, potrivit guvernatorului provinciei turce Edirne. Cel puțin șase migranți au fost răniți, iar unul sau doi ar fi decedat. Evenimentul petrecut marți e doar o mostră din ce se poate întâmpla dacă regimul Erdogan lansează ”bomba cu migranți” spre granițele europene. Micul eșantion de emigranți lansat de Erdogan spre granițele UE nu e decât un șantaj, negat de Ankara, pentru a obține de la Bruxelles o sumă mai mare de bani pentru găzduirea refugiaților pe teritoriul statului turc. Ideea pe care Erdogan a vrut să o sublinieze este că UE are de ales între a plăti și a face față unei invazii a milioane de oameni. Potrivit acordului din 2016 cu UE, Turcia s-a angajat să limiteze afluxul emigranților în Europa, în schimbul unui ajutor de miliarde de euro din partea UE. Turcia găzduiește aproape patru milioane de refugiați, majoritatea fiind sirieni.
🔴 Românii tot mai versați în ”datul” cu cardul. În ultimii patru ani, valoarea și numărul tranzacțiilor de plată cu cardurile de credit s-au dublat în România, a anunțat BNR. În decembrie 2019, numărul tranzacțiilor a ajuns la 22 de milioane, valoarea tranzacționată pe bază de carduri atingând 4 miliarde de lei.
🔴 CENZURĂ LA BUDAPESTA. Jurnaliștii care lucrează la companiile media deținute de statul maghiar trebuie să primească aprobare specială pentru a scrie despre anumite subiecte. Unul din aceste subiecte o vizează pe Greta Thunberg, tânăra activistă de mediu. Lista de subiecte taboo pentru presa de stat din Ungaria mai vizează situația politicilor europene, migrație, terorism și biserică. Măsura (cenzura) luată de Guvernul Viktor Orban a fost criticată de organizații precum Reporteri Fără Frontiere și Human Right Watch. Sunt doar 30 de ani de când poporul maghiar și-a dobândit libertatea pentru care a luptat. Nu e prea devreme, totuși, ca vremurile cenușii ale autoritarismului și cenzurii să se întoarcă deja la Budapesta?
*Criza coronavirusului naște criza hârtiei igienice în Australia. Rafturile magazinelor australiene s-au golit la toate sortimentele de hârtie igienică. De teamă că vor fi nevoiți să rămână închiși în locuințe, australienii și-au făcut stocuri uriașe de hârtie de toaletă. Unele magazine au decis să raționalizeze comercializarea acestui produs, limitând cantitatea vândută la 4 pachete de cumpărător. Fenomenul este destul de ciudat, în condițiile în care nicio penurie nu se face simțită la sectoarele de alimente din supermarketurile australiene.
JOI, 5 martie 2020
🔴 Coronavirusul a suferit cel puțin o mutație. Potrivit unui studiu publicat de Universitatea Peking și Institului Pasteur Shanghai s-a descoperit că virusul COVID-19 are două tulpini, una extrem de agresivă și una mai puțin gravă. În cazul îmbolnăvirilor din zona Wuhan, 70 la sută din cazuri au avut ca protagonist virusul agresiv denumit ”L-Type”. Experții au mai arătat că este posibilă infectarea cu ambele tipuri de viruși. Coronavirusul a infectat până acum circa 100.000 de oameni în toată lumea, fiind vorba de peste 3000 de cazuri mortale.
🔴 Sorina Pintea schimbă legislația încătușării în România. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că va schimba legislația în ceea ce privește condițiile în care sunt transportate persoanele bolnave din arest către spital. Decizia vine după imaginile cu Sorina Pintea transferată cu cătușe la mâini. Ministrul a spus că responsabilitatea deciziei privitoare la aplicarea sau nu a cătușelor va reveni medicului centrului de detenție. Ordinul de ministru privitor la aceste modificări a fost postat pe site-ul Ministerului de Interne. Foarte uman! Dar ordinul poate fi îmbunătățit. De exemplu, transportul să se facă cu ultimul model de limuzină Bentley, arestatul având la dispoziție, la cerere, ”mână liberă” să servească în drum spre spital mici gustărici care să-i îmbunătățească starea de spirit. Un bonbon ”Rocher Ferrero” și un shot de Jagermeister ar fi o variantă acceptabilă pe moment. Nu demult o femeie bătrână, o simplă româncă, a murit după ce a fost lăsată să aștepte 16 ore pe un scaun pe holul Urgenței de la Spitalul Județean din Constanța. Ce-i drept, bunicuța nu avea cătușe la mâini când moartea a găsit-o. Dacă avea poate o băga cineva în seamă.
🔴 Un bărbat din Wuhan a murit după ce a fost declarat vindecat de coronavirus. Bărbatul care avea 36 de ani a murit la cinci zile după ce a fost externat dintr-un spital construit special pentru bolnavii cu coronavirus. El a început să se simtă rău la două zile după ce a părăsit spitalul. Cazul bărbatului trage un semnal de alarmă privitor la capacitatea de a declara corect starea de însănătoșire a pacienților în cazul coronavirusului. Bărbatul fusese internat în secția bolnavilor cu simptome ușoare și moderate. În urma acestui caz, a început de joi să facă teste de anticorpi pentru toți bolnavii extenați pentru a se asigura că sunt vindecați complet.
🔴 Bărbat cu alcoolemie uriașă salvat cu bere. Un caz incredibil s-a petrecut în Vietnam unde un bărbat de 48 de ani avea în organism la preluarea lui de către medici o cantitate de metanol de 1.119 ori mai mare decât cea compatibilă cu viața. Metanolul este găsit în băuturile făcute în casă, iar în doze mari duce la orbire și la moarte. După ce vietnamezul s-a oprit din consumul de alcool, metanolul a continuat să se extindă ridicând nivelul alcoolului din sânge. Ca să îl salveze medicii au aplicat un tratament inedit. La preluare, i-au administrat un litru de bere în stomac pentru a scădea viteza cu care organismul pacientului procesa metanolul. Apoi, la fiecare 60 de minute, timp de 12 ore, pacientul a primit o doză de bere. Explicația e simplă, dar trebuie cunoscute niște elemente. Berea conține etanol. Doctorii i-au administrat chefliului inconștient bere, pentru că organismul procesează etanolul înaintea metanolului. Acest lucru a dat timp suficient pentru a se efectua o dializă pacientului care a eliminat excesul de metanol. Nu încercați așa ceva acasă. Norocul vietnamezului e aproape fără pereche.
🔴 România, fără legislație de prevenire a spălării banilor. Avocatul general al Curții de Justiției a Uniunii Europene a propus joi aplicarea unei sancțiuni de trei milioane de euro României din cauza netranspunerii în legislație a directivei privind combaterea acțiunilor de spălare a banilor. Directiva (2015/849) trebuia implementată în legislația românească până în iunie 2017. Singura explicație pentru care autoritățile române aflate pe mandat în iunie 2017 nu au marșat pe această lege e că mai erau încă de spălat ceva bani iar noile prevederi ar fi îngreunat prea mult această manoperă penală.
VINERI, 6 martie 2020
🔴 Unde are coronavirusul cea mai mare rată a mortalității. Vineri, site-ul Business Insider a dat publicității rata mortalității provocată de coronavirus în funcție de țară. Cea mai ridicată rată a mortalității s-a înregistrat în SUA, 5,5 la sută, lucru surprinzător dată fiind dezvoltarea și performanța sistemului sanitar din această țară. Țări cu sisteme sanitare mai modeste au înregistra rate ale mortalității mai mici, după cum urmează: ASIA – China Continentală (3,7%), Iran (3%), Coreea de Sud (0,6%), Japonia (1,6%); AUSTRALIA (3,3%); EUROPA – Italia(3,8%), Franța(1,6%), Spania(1%). La nivel mondial rata decesului pricinuită de coronavirus este de 3,4 la sută.
🔴 Sorina Pintea a scăpat de arest. Curtea de Apel București a decis ca fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, să fie pusă sub control judiciar. Decizia nu este definitivă. Pintea a părăsit Arestul Central într-o Ambulanță. Măsura a fost criticată pe rețelele de socializare, unde momentul declanșării ”crizei de sănătate” a Sorinei Pintea a fost considerat prea convenabil ca gravitatea bolii să fie într-adevăr reală. În baza ”suferinței” sale, dna Pintea a scăpat de arest, iar legislația privitoare la încătușarea arestaților cu afecțiuni se schimbă în sensul în care face opțională purtarea brățărilor rușinii. Sorina Pintea este acuzată că , în calitate de manager al unui spital românesc, a luat mită sumele de 10.000 de euro și 120.000 de lei, bani ce reprezentau un procent de 7 la sută din valoarea unui contract.
🔴 Peste 12.000 de români în izolare. Autoritățile au anunțat vineri că trei din cazurile de coronavirus înregistrat în România au fost declarate vindecate. Sunt înregistrate în carantină 22 de persoane, iar pentru alte 12.619 persoane a fost dispusă măsura izolării la domiciliu.
🔴 PREȚUL PETROLULUI S-A PRĂBUȘIT. Prețul petrolului a înregistrat vineri cea mai mare scădere din ultimii 11 ani cu 4,72 de dolari (9,4 la sută) pe baril. De la începutul anului prețul petrolului pe plan mondial a scăzut cu 30 la sută ajungând la 45,27 dolari pe baril. Fenomenul este generat de daunele economice pe care coronavirusul îl produce la ora actuală în lume.
SĂMBĂTĂ, 7 martie 2020
🔴 Adolescentă de 15 ani din Deva, infectată cu Covid – 19. Este al doilea caz în județ, în două zile. Adolescenta este fiica bărbatului de 45 de ani, din Deva, întors recent din Italia, regiunea Lombardia, care a fost transportat vineri seara la unitatea medicală din Timișoara, după ce analizele au confirmat infecția cu noul virus. Adolescenta a călătorit în același avion cu tatăl său și a stat alături de el în izolare la domiciliu. Tânăra de 15 ani este asimptomatică, potrivit medicilor. În cazul mamei adolescentei, respectiv soției bărbatului de 45 de ani, analizele au ieșit negative.
🔴 Primarul din Geoagiu a virat politic. Primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, a anunțat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că trece din barca ALDE în cea a PSD. Manevra traseistă a dlui Cărăguț poate trezi anumite nedumeriri. E greu de spus acum dacă această relocare politică este o cădere din lac în puț, sau una din puț în lac.
🔴 În sfârșit! Primarul Iașiului candidează din partea unui partid democratic. Știrea politică a sfârșitului de săptămână este votul Biroului Politic Județean al PNL Iași pentru candidatura lui Mihai Chirică la Primăria Iașiului. Mihai Chirică, fost șef al PSD Iași și vicepreședinte al partidului la nivel național, a fost cel mai categoric critic al abuzurilor PSDragnea la adresa Justiției (Ordonanța 13) și al modului de conducere pe care îl aplica PSD în acea perioadă. Buna-credință și curajul de a spune lucrurilor pe nume, în timp ce actualii șefi social-democrați tăceau mâlc și complice, l-a costat pe dl Chirică toate funcțiile în partid și până la urmă excluderea din PSD. Dacă intenția dlui Marcel Ciolacu, actualul șef pesedist, de a reforma în bine social-democrația ar fi adevărată, primul om pe care PSD ar fi trebuit să-l primească înapoi și încă pe covorul roșu ar fi fost Mihai Chirică. Dar un asemenea politician, curajos și democrat, nu are loc în viesparul veninos din interiorul PSD nici măcar acum când matca este la închisoare. Prin urmare, viziunea sa democrată și refuzul unui compromis vulgar, îl recomandă acum pe Mihai Chirică să facă politică în Partidul Național Liberal. Și chiar dacă măsura a trezit nemulțumiri în rândul unor șefi ai PNL Iași, până la urmă, cum doctrina politică e demult o vorbă goală în România, primirea dlui Chirică la liberali e un semnal că PNL aspiră din piața de transferuri politice personalități subordonate valorilor democratice și europene. Ceea ce PSD nu face!
🔴 România a câștigat al doilea proces cu frații Micula. Potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Finanțelor din România, Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington a respins pretențiile de nouă miliarde de lei ale fraților Micula către statul român. Cei doi sunt acum obligați să plătească statului român cheltuieli de arbitraj în procent de 75 la sută, respectiv suma aproximativă de 4,5 milioane de euro. Frații Micula au chemat statul român în judecată invocând faptul că au suferit pierderi din cauza faptului că România, în special după aderarea la UE, a permis și facilitat existența unei piețe negre în domeniul producerii de produse alcoolice, nu a aplicat legislația fiscală care permitea colectarea taxelor și impozitelor în domeniul producerii alcoolului și au fost impuse modificări unilaterale ale contractelor de exploatare a apei minerale care au dus la creșterea costurilor pentru exploatarea acestora. Tribunalul arbitral a constat însă că România nu și-a încălcat obligația de a asigura un tratament corect și echitabil și obligația de protecție deplină și securitate a investiției fraților Micula. Acesta este al doilea proces intentat de frații Micula statului Român. În primul proces, afaceriștii români au câștigat, iar Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială a obligat statul român, printr-o decizie definitivă, să plătească proprietarilor European Food suma de circa 400 de milioane de euro. Pentru recuperarea banilor de la statul român, frații Micula au pus sechestru și pe 22% din acțiunile Nuclearelectrica, precum și pe 58% din acțiunile Compet, iar conturile Romatsa au fost poprite. Guvernul a achitat titlul executoriu (circa 200 milioane de euro) în cazul acțiunii de poprire a banilor pentru Romatsa. Executările silite au fost suspendate provizoriu, până la soluționarea cererii de suspendare a executării formulate de Ministerul Finanțelor Publice.
DUMINICĂ, 8 martie 2020
🔴 Manifestările publice INTERZISE de astăzi, în județ, până la finalul lunii. Începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane, anunță Instituția Prefectului – județul Hunedoara. Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul țării și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția răspândirii COVID 19.
Monica Pană