Retezatul, sub asalt. Minivacanţa aduce mii de turişti în munte

Cine urcă în aceste zile la Bucura dă de o privelişte mai puţin obişnuită. Pe lângă culorile obişnuite, locul s-a umblut cu zeci nuanţe: lanuri de corturi se întind acum pe malul apei, iar liniştea este plină de vocile turiştilor.

Salvamontiștii spun că minivacanța de Sfânta Măria a devenit cea mai aglomerată perioadă din timpul verii. „Cred că sunt acolo vreo 200 de corturi, este foarte aglomerat, de fapt, întreg Retezatul este plin de turişti. Rar întâlneşti atât de multă lume pe munte. Vin grupuri întregi de tineri, familii cu copii, sunt multe tabere în această perioadă. Retezatul este un munte tare frumos şi este de înţeles că oamenii văd fotografii cu priveleştile de sus şi vor să se bucure de ele.”, spune Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, din subordinea Consiliului Judeţean. Pe lângă turiștii români, pe Retezat, urcă în aceste zile și mulți străini, iubitori ai muntelui, cehi, polonezi și unguri.

Sunt diverse trasee care pot fi abordate, în funcție de gradul de pregătire. Unii preferă lacurile, alții caută doar răcoare. Cei mai mulți iubitori ai muntelui preferă să urce la Lacul Bucura şi majoritatea ajung aici prin Poiana Pelegii. „Sunt o mulţime de trasee pe care le poţi face în munte. Dacă vrei să scapi de căldura din oraşe din aceste zile, Retezatul este o variantă minunată. Sunt mulţi cei care aleg să urge la Bucura, sunt destui şi cei care preferă cele mai înalte vârfuri ale masivului, iar pentru cei mai comozi sunt locuri superbe până la care accesul este facil, cum este Cascada Lolaia, o cădere de apă foarte frumoasă”, explică alpinista Alexandra Marcu.

Toată lumea s-ar bucura, dacă s-ar respecta şi legile muntelui. „Problema este că nu toţi ştiu să se poarte pe munte, nu se informează şi nici nu se echipează cum trebuie. Am avut intervenţii de recuperare şi am constatat că oamenii nu aveau la ei un minim necesar – este normal când urci pe munte să vii îmbrăcat şi încălţat corespunzător, să ai o lanternă, o haină mai groasă pentru că nu ştii niciodată cum se schimbă vremea. Apoi este mizeria care o lasă în urmă mulţi dintre cei care urcă la altitudine, dar nu sunt iubitori de munte. Dacă ai cărat cu tine un bagaj greu, înseamnă că poţi coborî şi cu resturile în buzunare! Şi, atenţie, la picioare”, vine îndemnul şefului Salvamont Hunedoara.

Retezatul este unul dintre cele mai cunoscute masive montane din tară. Cunoscut sub numele de „tărâmul cu ochi albaștri”, datorită lacurilor glaciare, masivul adăpostește şi un renumit parc național, care are reguli stricte de vizitare, iar impactul uman trebuie să fie minim.

 

Laura OANA

foto: Salvamont Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *