RESPECT PENTRU JURNALIȘTII INDEPENDENȚI DIN RUSIA! Ziarul independent rus Novaia Gazeta și-a suspendat activitatea sub presiunea cenzurii militare a lui Putin

Vladimir Putin, prin instrumentele oficiale pe care le are sub control, închide gura presei independente din Rusia definitiv. Ultimele voci critice din mass-media rusă sunt ferecate de cenzura militară. Adăugăm și respectul nostru profund pentru jurnaliștii independenți din Rusia care au încercat, la limita supraviețuirii, să-și facă meseria onest și profesionist și care, acum, rămân fără slujbă.

Mesajul este simplu și tragic: „Nu există altă soluţie” în faţa „cenzurii militare”: ziarul independent rus Novaia Gazeta a anunţat luni că îşi suspendă apariţia până la sfârşitul conflictului din Ucraina, în contextul în care Kremlinul cenzurează vocile critice din mass-media.

Pilon al jurnalismului de investigaţie, Novaia Gazeta publică de peste 30 de ani anchete despre corupţie şi încălcări ale dreptului omului în Rusia, potrivit AFP și news.ro.

În 2021, această activitate, care a costat vieţa a mai multora dintre reporterii săi, i-a adus lui Dmitri Muratov, redactor-şef, premiul Noel pentru Pace.

Acest premiu şi aura internaţională a Novaia Gazeta par până în prezent să se păstrat în faţa presiunilor. Dar, de la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie, autorităţile au cenzurat şi mai mult mass-media independente din ţară.

Novaia Gazeta a anunţat luni că a decis să-şi suspende publicarea de informaţii pe site, pe reţelele de socializare şi în print, după ce a primit două avertismente de la Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în domeniul mass-media, pentru încălcarea unei legi controversate referitoare la „agenţii străini”.

„Nu există altă soluţie. Pentru noi, şi, ştiu că şi pentru voi este o decizie teribilă şi dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alţii”, a scris Muratov într-o scrisoare adresată cititorilor ziarului.

Potrivit acestuia, redacţia sa şi-a continuat activitatea timp de 34 de zile „în condiţiile unei cenzuri militare”, de la începutul războiului.

El a afirmat că jurnaliştii său au relatat din zonele de luptă în Ucraina şi au estimat amploarea „pierderilor şi ale distrugerilor”. „Am încercat să înţelegem cum poporul nostru a permis ca două războaie să fie purtate deodată: unul de cucerire, în Ucraina, şi altul, aproape civil, acasă, în Rusia”.

Pe 22 martie, Muratov a anunţat că scoate la vânzare medalia sa Nobel în beneficiul refugiaţilor ucraineni.

Pe Twitter, ONG-ul Reporters sans frontières a reacţionat făcând apel la atutorităţi să înceteze „politicile de cenzurare”.

Înfiinţat în 1993, cotidianul Novaia Gazeta se bucură de o reputaţie bună în legătură cu investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului, în special în Cecenia. Acest angajament a costat viaţa a şase dintre colaboratorii săi, printre care şi celebra jurnalistă Anna Politkovskaia, asasinată în 2006.

Respectată, Novaia Gazeta rămâne relativ marginalizată în rusia. În februarie 2022, tirajul său zilnic era de aproximativ 100.000 de exemplare, în timp ce site-ul, gratuit, revendica 40 de milioane de vizite într-o lună.

Concret, Novaia Gazeta este criticată pentru că nu a precizat că un ONG menţionat într-unul dintre articolele sale a fost calificat drept „agent străin” de către autorităţile ruse, aşa cum prevede legea.

Ziarul a primit un avertisment pe 22 martie, apoi al doilea a venit luni.

De la declanşarea războiului în Ucraina, numeroase site-uri de presă ruse sau străine au fost blocate în Rusia. Novaia Gazeta era ultimul bastion al presei libere încă în activitate.

În martie, autorităţile au adoptat şi mai multe legi care pedepsesc cu ani mulţi de închisoare ceea ce ei consideră a fi „informaţii false” despre conflict.

Legea privind „agenţii străini” este o altă armă folosită contra organizaţiilor sau persoanelor critice la adresa Kremlinului.

Cei care se califică drept „agent străin” trebuie să se prezinte ca atare în toate publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare. Şi mass-media care le menţionează trebuie să precizeze şi asta de fiecare dată.

Urmărirea penală pentru încălcarea acestei legi poate avea consecinţe grave. În decembrie, cel mai respectat ONG din Rusia, Memorial, care a fost etichetat drept „agent străin”, a fost interzis pentru că nu a declarat acest statut în anumite publicaţii.

În fotografie: redacția Novaia Gazeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *