Reîntoarcerea zimbrului în Carpați
Comunitatea din Densuș deschide porțile pentru cel de-al doilea nucleu de zimbri în libertate din vestul Carpaților, în Munții Poiana Ruscă. Din 10 Mai, 14 zimbri pun acum pe hartă Munții Poiana Ruscă, în apropierea satului Poieni, ca nucleu de resălbăticire în cadrul amplei inițiative WWF și Rewilding Europe.
Din 2014 această specie emblemă s-a întors în locurile de odinioară, printr-un amplu proiect de resălbăticire derulat la poalele munților Țarcu. Povestea nu se oprește aici. WWF România, Rewilding Europe și Primăria Comunei Densuș continuă eforturile de a crea o pupulație viabilă de zimbri în libertate, în vestul Carpaților, prin deschiderea unui al doilea nucleu de resălbăticire.
Acestă inițiativă ambițioasă se desfășoară cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Life pentru natură în cadrul proiectului „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România. Obiectivul principal de conservare este de a crea două subpopulații de zimbri, viabile și interconectate, în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, în zona Carpaților de Vest și de Sud-Vest.
Eliberarea celor 14 zimbri în ecosistem se face treptat, la început aceștia petrec aproximativ o lună într-un țarc de aclimatizare de 10 hectare timp în care se vor reface de pe urma stresului cauzat de transport, schimbarea structurii sociale, a habitatului, a alimentației și a climei. După încă câteva luni, petrecute într-un țarc de resălbăticire de peste 100 de hectare, odată ce animalele deprind un comportament de turmă și iși recapătă din instinctele sălbatice, vor deveni parte integrantă din ecosistemul munților Poiana Ruscă.