Regulamentul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie

Regulamentul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie, iar după momentul respectiv statele membre pot trimite oficial Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă pentru evaluare şi aprobare, a anunţat Ministerul de Finanţe, în urma reuniunii Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) de marţi.

„Implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă a fost unul dintre principalele puncte pe agenda reuniunii Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin) din 19 ianuarie 2021, desfăşurată în regim de videoconferinţă. Regulamentul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie, iar după momentul respectiv statele membre pot trimite oficial Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă pentru evaluare şi aprobare”, arată Ministerul de Finanţe.

La sfârşitul lui decembrie, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, din care România va primi 30,5 miliarde de euro. Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 672,5 miliarde de euro, este cel mai important pilon al Planului European de Redresare de 750 de miliarde de euro.

Ministrul finanţelor, Alexandru Nazare, a subliniat importanţa operaţionalizării cât mai rapide a acestui mecanism şi a amintit că România a trimis spre consultare un proiect al planului în cursul lunii noiembrie 2020, acesta fiind în prezent pe agenda de lucru a Comisiei Europene.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a menţionat că toate planurile de reformă primite până în prezent sunt în stadiu de proiect şi a subliniat importanţa transmiterii cât mai rapide a variantelor de lucru finale de către statele membre.

„Doresc, în primul rând, să felicit atât Preşedinţia germană pentru obţinerea acordului pe dosarul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, cât şi Preşedinţia portugheză pentru continuarea eforturilor de implementare. Mecanismul reprezintă cea mai bună dovadă a capacităţii UE de a învăţa din lecţiile trecutului şi de a livra rezultate concrete, operaţionale, în pofida condiţiilor de criza actuale”, a menţionat Alexandru Nazare.

Un alt element subliniat de către ministrul de Finanţe a fost că sistemele de control aferente mecanismului nu trebuie să îngreuneze implementarea, idee susţinută de altfel de mai mulţi reprezentanţi ai statelor membre.

Miniştrii finanţelor din UE au discutat şi despre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2021, respectiv proiectul de recomandare pentru politica economică a zonei euro. Acestea vor fi aprobate ulterior prin procedură scrisă.

Sondajul anual al Grupului BEI privind investiţiile şi finanţarea acestora şi planul de acţiune privind creditele neperformante au completat agenda ECOFIN.

A fost prima reuniune condusă de Preşedinţia portugheză a Consiliului UE, care şi-a prezentat cu această ocazie programul şi priorităţile în domeniul afacerilor economice şi financiare.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *