Record: o deveancă a muncit opt luni şi a făcut o casă din 140 de mii de piese de hârtie
„Visăm, sperăm, credem! Nu există imposibil!” Aceste mesaje motivaţionale sunt doar câteva dintre cele scrise în pereţii căsuţei realizată printr-o tehnică japoneză de pliere a hârtiei. O tânără din Deva pasionată de origami a reuşit să mobilizeze zeci de copii, prieteni şi vecini pentru proiectul ei ambiţios dedicat Centenarului. Pe acoperiş, este realizat tricolorul şi scrie mare: „100 de ani”.
Casa de hârtie a Adrianei Ştefan este uluitoare datorită trudei cu care a fost realizată, dar şi a migalei cu care au fost asamblate piesele de diferite culori astfel încât toate suprafeţele din exterior arată lumii minunate mesaje pozitive.
Dimensiunile sunt şi ele impresionante – înăuntru se pot juca liniştiţi câţiva copii, iar Adriana chiar are de gând să mobileze căsuţa cu piese pentru pici. Copilul ei, Daniel, şi colegi de-ai lui din clasa pregătitoare de la Școala nr. 5 din Deva s-au obişnuit deja cu hârjoneala în căsuţa origami.
„Copiii sunt ca fluturii care zboară în văzduh, unii se înalţă mai sus decât alţii, însă fiecare zboară cât de bine poate. De ce să-i compari între ei? Fiecare este diferit, e special, e frumos”, desluşeşte Adriana mesajul scris pe exterior. I-a plăcut mult şi a adoptat textul pentru căsuţa ei: „Nici nu mai ştiu de câte ori am îmbinat piesele, le-am desfăcut şi refăcut pentru a reuşi să scriu aceste mesaje care sunt dedicate copiilor şi tinerilor”, spune tânăra de 35 de ani.
A deprins tehnica origami în urmă cu şapte ani şi a devenit dependentă de această tehnică tradiţională japoneză: „Tot timpul îmi vine să fac ceva cu mâinile, mi-a intrat în sânge”, mărturiseşte femeia care, rând pe rând, i-a molipsit pe toţi în jurul ei. De la colegii fiului ei, la fetiţele şi adulţii de la bloc. Se adună toţi la masa din spatele blocului şi încep să meşterească – sunt o adevărată echipă care munceşte cu plăcere.
Se râde, se povesteşte, se dau sfaturi şi, la final, apar tot felul de minunăţii – lebede graţioase, suporturi de creioane, vaze şi chiar flori. O întreagă comunitate s-a strîns în jurul Adrianei. „E frumos să faci origami şi la şcoală mă trezesc că fac! Mă relaxează, tot blocul facem şi toată vara am făcut! Toţi!”, spune o copilă care a ajuns acum îndrumător pentru fratelui ei, mândru că a contribuit şi el la căsuţa record cu mai bine de 50 de piese. „La început, am pufnit şi am zis că asta e muncă de chinez bătrân. Nu ştiu cum m-a prins, cert e că acum tot timpul îmi vine să modelez câte ceva, chiar şi când mă uit la televizor. Am ajuns să îmi împătur chiar şi biletele de autobuz!”, spune Lucia Teodora Jacota, decana de vârstă a echipei origami.
Căsuţa are reguli clar stabilite, scrise la intrare, tot din piese origami: „Avem încredere în noi!” sau „Iertăm chiar dacă e greu!”. Adriana Ştefan este instructor de dans şi se descurcă de minune cu micuţii. Dă tonul la dans, la bună dispoziţie şi la meşterit. Are talentul unic de a scoate la iveală partea artistică a celor din jur. „E ceva util, mai ales când vezi că fac asta şi ceilalţi copii şi lasă pentru câteva ore telefonul. Ies lucruri frumoase, chiar frumoase!”
A reuşit să instruiască majoritatea copiilor din blocul turn ANL din Deva, dar şi copiii de la fosta Școală nr. 5 unde căsuţa este amplasată la intrare, lângă cancelaria dascălilor. Profesorii trec şi zâmbesc când văd copiii aplecaţi peste măsuţe în timp de pliază hârtia colorată. La cei nouă ani ai ei, Roxana este încântată că a descoperit altceva cu care îşi petrece timpul liber: „E ca un lucru antistress pt mine! Şi nu mă plictisesc deloc, ba e mai bine decât să stau pe telefon tot timpul pauzelor!”
Cu ajutorul a zeci de mâini pricepute şi entuziaste, Adriana a reuşit să îşi vadă visul asamblat. A fost nevoie de aproape 140 de mii de mici piese de hârtie cu care echipa origami a realizat căsuţa cu tricolorul pe acoperiş. „Stăteam vara cu copiii şi am zis că aş face ceva. Am mai făcut eu lebede de şase mii de piese, dar am vrut altceva. M-am gândit la o căsuţă. Iniţial am socotit că mi-ar ajunge 80 de mii de piese şi vecinii au zis : „OK, noi te ajutăm! Şi am muncit câte puţin în fiecare zi. Sunt aici kilograme bune de hârtie specială şi mai bine de o mie de lei cu care am tot cumpărat la hârtie. Acum? Ar fi, în total, cam 139 de mii de piese. Acoperişul l-am făcut special- dacă tot suntem în Anul Centenar şi se fac 100 de ani de România, am zis să fie şi ceva simbolic.”
Căsuţa de origami este acum mândria Şcolii nr. 5 din Deva: „Ne bucurăm că am fost aleşi să găzduim această piesă de artă în Anul Centenarului. De altfel, îmi place să văd că românii nu şi-au uitat identitatea şi au creat o aşa frumuseţe. Mă bucur că lumea nu uită de Centenarul României. Noi încurajăm elevii să participe la orice fel de cursuri în afara programei şcolare pentru că îi ajută foarte mult şi le dezvoltă anumite abilităţi practice”, spune Gabriel Tripa, director adjunct la Colegiul Tehnic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu”.
În zilele următoare, căsuţa va fi mobilată cu scăunele şi măsuţă. Adriana crede că vor fi în final peste 150 de mii de piese folosite pentru proiectul origami dedicat Centenarului.
Laura OANĂ