Recomandări pentru montaniarzi
Administrația Parcului Național Retezat vine cu o serie de recomandări pentru turiștii care vor să descopere frumusețile locului. În primul rând, montaniarzii trebuie să verifice sezonalitatea traseelor înainte de a porni la drum.
Sezonalitate: Verifică sezonalitatea traseelor înainte de a te porni la drum. Poți descoperi mai multe detalii despre traseele în Retezat pe website-ul APNR https://retezat.ro/trasee sau pe website-ul Salvamont Hunedoara https://www.salvamonthd.ro/trasee-retezat.php
Durata: Traseul propus va dura câteva ore sau câteva zile? Este puțin mai rece decât credeai? Întotdeauna informează-te în prealabil despre starea vremii! Alege echipamentul, materialele și alimentele necesare, în functie de anotimp și de conditiile meteo, prevazând și situații deosebite; Ia și o hartă a zonei;
Grad de dificultate: Vei merge pe o distanță scurtă în ritm lent sau pe o distanță lungă într-un ritm mai alert pe teren dificil? Când vei ajunge înapoi? Nu uita să anunți cabanierul, salvamontiștii sau vecinii asupra traseului pe care dorești sa-l urmezi și ora aproximativă de revenire.
Experiență: Ai un set special de abilități? Abilități pe care le-ai dobândit de-a lungul unei cariere foarte lungi? De exemplu, întreabă-te dacă ai nevoie de abilități speciale (de exemplu, alpinism, identificarea păsărilor, mersul pe o pânză de păianjen etc.) pentru a te bucura de priveliște în siguranță pe traseu? Alege traseele în funcție de pregatirea celui mai puțin experimentat membru al grupului.
Reguli: Nu părăsi poteca. Urmează marcajele și indicatoarele de pe traseu. Respectă restricțiile impuse ale ariilor protejate în care te afli;
Decor: Activitatea se va desfășura la câmpie, pe deal, pe munte, într-o peșteră, într-un sit istoric sau viitoare cameră de spital? Alege cu înțelepciune.
Aflați mai multe sfaturi https://www.salvamonthd.ro/sfaturi.php
Cea mai importantă regulă este de a nu părăsi poteca. Turiștii trebuie să urmeze marcajele și indicatoarele de pe traseu și restricțiile impuse ale ariilor protejate.
Monika BACIU
foto credit Lenuța Bogdan, Ranger APNR