Reacție la acuzele vehiculate în spațiul public la adresa managementului Societății Complexul Energetic Valea Jiului

Conducerea S. CEVJ S.A.

„După ce acum 3 luni, lansarea activității Complexului Energetic Valea Jiului era privită cu optimism și stârnea dezbateri aprinse în legătură cu asumarea paternității politice a acestei realizări, astăzi, răspundem acuzațiilor care ne reproșează că am plătit salarii, că am asigurat necesarul de materii prime, materiale și echipamente pentru activitatea minieră, că am
organizat stocurile de cărbune pentru a obține o pornire cât mai eficientă a Termocentralei Paroșeni sau că facem angajări.

Nu credem, însă, că cei care ne acuză știu ce a presupus preluarea pe noua societate a celor peste 2000 de angajați de la Complexul Energetic Hunedoara sau ce a presupus transferul pe CEVJ a licențelor fără de care nici activitatea minieră și nici cea energetică n-ar fi fost posibilă.
Și e normal să nu știe lucruri din afara expertizei sau priceperii personale. Anormal este să desconsideri eforturile celor care au transformat proiectul Complexului Energetic Valea Jiului în realitatea despre care vorbim astăzi, fie că vorbim despre eforturile autorităților statului sau de cele ale simplilor salariați.

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. este pe deplin implicat în respectarea angajamentelor asumate la înființarea sa. Acestea se referă, în principal, la executarea lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului, lucrări incluse în programul de închidere subterană, cu termen de finalizare anul 2030. Preocuparea constantă a actualei administrații a CEVJ este de a intensifica ritmul de reabilitare a lucrărilor miniere subterane care să permită punerea în siguranță a acestora în vederea efectuării lucrărilor de închidere într-o manieră care să limiteze riscurile ulterioare, cu posibil impact la suprafață.

Derularea lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului, pe toată durata realizării lor până la termenul final 2030, va genera o cantitate de huilă care, în scopul neutralizării, va fi arsă în instalațiile Termocentralei Paroșeni. Având în vedere  diminuarea treptată a cantității de cărbune evacuată în urma lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului, în perioada următoare, Termocentrala Paroșeni va începe testarea arderii, în amestec cu cărbunele, a unui bio-combustibil care va putea reprezenta soluția conversiei Termocentralei de la huilă la biomasă. Această soluție ar putea fi cheia continuării activității de producere a energiei în Valea Jiului, în condițiile eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice.

În acest nou început, CEVJ nu caută supraviețuirea, ci caută soluții pentru un viitor al tuturor locuitorilor Văii Jiului. Din acest motiv, avem speranța că acest interes comun ne va ajuta să adunăm laolaltă toate forțele care pot face acest viitor posibil. Până atunci, vă asigurăm de transparența și onestitatea acțiunilor noastre.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *