Răzvan Vîrtan, campion la robotică: “Vom face totul pentru a aduce, din nou, România pe cele mai înalte poziții ale clasamentului mondial.”

Echipa RobotX Hunedoara, de la Liceul Teoretic “Traian Lalescu” a obținut premiul Inspire la BRD First Tech Challenge România și va reprezenta România la Detroit, la Campionatul Mondial de Robotică, în Statele Unite ale Americii. Coordonați de un profesor de excepție, hunedoreanul Mircea Nistor, elevii de la “Traian Lalescu”, care au câștigat 5 medalii de aur anul trecut la Campionatul Mondial de Robotică “First Tech Challenge”, în Mexic, au întrecut cele două echipe ale Colegiului Național “Decebal”, calificate la faza națională a competiției: “Decebal Tech” și “Cyber 2.0 Warriors”, dar și “RobotY” Hunedoara, “LYNX” Hunedoara, “Alpha Bit” Petroșani și “Wafy” Petrila. Ultima echipă a dat, însă pe unul dintre câștigătorii “Dean’s List Winners”, Adrian Negoiță.

 Ada Beraru: Răzvan, felicitări! Suntem atât de mândri de voi! V-ați calificat, pentru a doua oară consecutiv, la Campionatul Mondial de Robotică Firt Tech Challenge, care anul acesta este organizat la Detroit, în Statele Unite ale Americii. Ce a făcut roboțelul vostru la faza națională (BRD First Tech Challenge România), astfel încât sunteți premianții Inspire?

Răzvan Vîrtan, membru al campionilor mondiali RobotX Hunedoara: Robotul din acest sezon trebuia să simuleze un rover care explorează o planetă necunoscută. La începutul perioadei autonome, trebuia să coboare de pe un „lander”, un fel de rachetă, să identifice singur un mineral de aur între două de argint și să se deplaseze într-un punct al terenului unde să plaseze un obiect specific echipei. În perioada telecomandată, robotul trebuia să colecteze cât mai multe minerale (cuburi și sfere, care reprezentau aur și argint) dintr-un crater și să le livreze în lander, sortate în compartimente diferite, iar la final trebuia să termine meciul, agățat, din nou, la 10 centimetri de sol.

A.B.: Ce înseamnă, pentru voi, acest premiu, în faza națională a Campionatului Național de Robotică, Răzvan?

Răzvan Vîrtan: Am reușit să câștigăm cel mai important premiu al competiției, Inspire Award, care însumează atât performanța din teren, cât și caietul tehnic, implicarea în comunitate, drumul echipei până în acest punct. E echivalentul titlului mondial pe care l-am obținut în Mexic. Suntem extrem de bucuroși, pentru că acest premiu reprezintă rezultatul muncii pe care toți cei 10 membri am depus-o în acest an. Pentru noi e încă un semn că suntem pe calea cea bună prin ceea ce facem și suntem mândri că am reprezentat, din nou, Hunedoara la cel mai înalt nivel.

Rep: Ce urmează, când veți pleca în Statele Unite?

De 5 ori campioni mondiali în Mexic. Foto: arhiva echipei RobotX Hunedoara

Răzvan Vîrtan: Pentru noi, urmează o lună de muncă neîntreruptă, pentru că în aprilie vom reprezenta, din nou, România la un campionat mondial, de aceasta dată în Detroit. În primul rând, vom încerca să finalizăm robotul și să îl aducem la cel mai bun nivel de performanță posibil. Am văzut foarte clar la București care sunt problemele tehnice ce trebuie rezolvate și ne vom apuca de lucru cât se poate de repede. De asemenea, vom încerca să finalizăm robotul și să îl aducem la cel mai bun nivel de performanță posibil. Desigur, vom încerca să folosim acest campionat ca pe o oportunitate de a promova robotica și ceea ce facem la nivelul comunității locale și naționale. Promitem că vom face tot ce putem să aducem din nou România pe cele mai înalte poziții ale clasamentului mondial. Va fi un campionat dificil, cu multe cluburi de robotică bune din SUA și nu numai, dar avem încredere că vom continua cu bine ceea ce am început acum un an în Mexic.

Potrivit lui Răzvan Vîrtan, membrii echipei RobotX Hunedoara sunt: Andrei Cunțan – Hardware (construcția robotului), Darius Lorinczi – software și design, Cristi Budiul – software și CAD (modelare 3D), Radu Cîndea și Radu Dancea – hardware, Raul Șaucă – modelare 3D (CAD), Maria Titianu și Răzvan Vîrtan – software și relații publice (PR), Cristina Haranguș și Brianna Stan – relații publice.

La finalul competiției naționale de robotică, clasamentul arăta astfel:

Winning Alliance Captain: WattsUp, Colegiul Național “Dinicu Golescu” – Câmpulung Muscel

Winning Alliance 1st Pick: Quantum Robotics, ICHB – București

Inspire I: Robotx_HD, Liceul Teoretic “Traian Lalescu”, din Hunedoara

Inspire II: Xeo, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” – Alba Iulia

Dean’s List Winners (acordat unui număr de trei elevi aflați în primii ani de liceu, pe baza unor interviuri și a contribuțiilor la programul FIRST. Ei vor merge în Statele Unite ale Americii, fără să participle direct cu echipa la campionat):
Andrei Istudor, Brickbot, de la Colegiul National “Unirea” – Focșani

Raluca Rusu, Esentza Robotics, Colegiul Național “Petru Rareș” – Beclean

Adrian Negoiță, Wafy, Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși” – Petrila.

Potrivit profesoarei de chimie Luminița Nistor, hunedorenii de la RobotX Hunedoara au plecat spre casă aseară, după finalul festivității de premiere, care s-a încheiat în jurul orei 19.00 și au sosit la Hunedoara în această dimineață, cu un microbuz.

Toate cele șapte echipe hunedorene au participat, anterior competiției naționale de robotică de la Sala Polivalentă din București, la Gala Roboticii Hunedorene. Potrivit organizatorilor, care au fost chiar cluburile de robotică ale celor șapte echipe amintite, Gala a fost o acțiune cu caracter interactiv, în cadrul căreia elevii, constructori de roboți, și profesorii lor au avut ocazia unui dialog cu reprezentanții mediului de afaceri, despre importanța educației STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), în dezvoltarea economică, dorind astfel să trezească interesul și implicarea tuturor în găsirea unor soluții de dezvoltare viitoare. Partenerii media ai evenimentului au fost Accent Media și InfoHD.

ADA BERARU

GALERIE FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *