Raed Arafat: Valul patru al pandemiei de COVID-19 ar putea dura până la finalul lunii noiembrie

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că valul patru al pandemiei de COVID-19 nu va avea o scădere rapidă şi că este posibil ca acesta să se încheie abia spre finalul lunii noiembrie. Arafat a precizat că nu se cunoaşte nici dacă acesta va fi ultimul val.

„Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere. Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă. Depinde foarte mult de noi, din nou. (…) cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seara.
Arafat a mai precizat că abia în zilele de joi îşi poate da seama care sunt creşterile.
„Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere”, a declarat Arafat.

Întrebat dacă acesta va fi ultimul val al pandemiei, Raed Arafat a subliniat că nu există informaţii în acest sens.

 „Nu se ştie. Anglia este cu o variantă nouă dar se pare că încă nu au impactul pe sistemul sanitar pe care l-au avut în  alte valuri, ceea ce este bine. Variantele noi pot să însemne inclusiv variante care să nu aibă vaccinul efectul scontat asupra lor. Dar la acest moment nu avem astfel de informaţii, însă cu astfel de pandemii, cu astfel de virus care poate să se schimbe şi să aibă mutaţii, cu cât situaţia este necontrolată, cu atât riscul de apariţie de mutaţii şi de variante noi este mai mare. Pentru asta trebuie pe plan mondial să se ajungă la o vaccinare într-un număr foarte mare. Pe plan mondial vaccinarea e mai mare ca în România. Vorbim pe plan mondial de 45% şi în România de 30 şi ceva la sută. Media europeană e mai mare e mai mare decât media mondială. Cu cât se vaccinează mai mulţi, cu atât apariţia de mutaţii este mai mică”, a declarat Arafat.

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *