Protocol între Parchetul ÎCCJ și Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Parchetul ICCJ şi Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi au semnat un protocol al cărui principal obiectiv este cunoaşterea specifică a situaţiei la nivelul centrelor de tip rezidenţial şi identificarea din timp a eventualelor disfuncţionalităţi care să permită unităţilor de parchet demararea de anchete penale, în cazurile în care se constată indicii ale săvârşirii unor infracţiuni.

„În cursul zilei de ieri,  6 februarie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentat de dl. Alex Florenţa, procuror general şi Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, reprezentat de dl. Emanuel Gabriel Botnariu, preşedinte, au încheiat un protocol de colaborare. Protocolul are ca obiectiv principal întărirea cooperării interinstituţionale în vederea promovării şi protejării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale aflate în facilităţile de tip rezidenţial, publice sau private, astfel cum sunt stipulate de Convenţia ONU, în limitele atribuţiilor conferite Consiliului de legislaţia specifică, precum şi rolului constituţional al Ministerului Public de apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, anunţă miercuri Ministerul Public.

Acest demers este cu atât mai necesar cu cât un număr semnificativ de persoane cu dizabilităţi sunt instituţionalizate (minori, tineri, adulţi şi vârstnici) în aproximativ 1000 de instituţii publice şi private, destinate să servească persoanelor cu dizabilităţi, secţii şi spitale de psihiatrie.

„Aceşti beneficiari sunt supuşi în mod repetat numeroaselor situaţii de abuz semnalate de persoane fizice, organizaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale, în mass-media, la Consiliul de monitorizare şi la autorităţile publice competente. Protocolul urmăreşte cunoaşterea specifică a situaţiei la nivelul centrelor de tip rezidenţial şi identificarea din timp a eventualelor disfuncţionalităţi care să permită unităţilor de parchet demararea de anchete penale, în cazurile în care se constată indicii ale săvârşirii unor infracţiuni”, precizează Ministerul Public.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *