Propunere. Apa de ploaie să fie plătită de Consiliul Județean Hunedoara
Liberalii hunedoreni propun ca apa meteorică să fie plătită de Consiliul Județean Hunedoara. în acest sens, au fost inițiate două proiecte de hotărâre care vizează „scutirea persoanelor fizice și juridice de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apei pluviale” în localitățile unde operează SC Apaprod SA Deva și SC Apaserv Valea Jiului SA Petroșani.
Ploile au umflat facturile
Măsura liberalilor vine în urma emiterii facturilor de către ApaServ Valea Jiului. Societatea a taxat primăriile cu sume colosale, ca urmare a ploilor abundente ce au căzut în ultimele săptămâni. Numai la Petroșani, factura emisă a fost de 120.000 de lei!
“Urmează să avem o serie de întâlniri să vedem cum se face calculul, dar a intrat în vigoare și noua lege cu privire la facturarea acestei ape pluviale și condițiile de facturare se schimbă radical în condițiile în care operatorul de apă trebuie să factureze această apă în funcție de costurile pe care le are cu colectarea, transportul și prelucrarea acestei ape. Toată această apă pluvială care va fi facturată către noi și populație trebuie să se reflecte în costurile pe care operatorul le are cu preluarea și prelucrarea acestei cantități de apă. Trebuie să știm exact care este cantitatea și care sunt costurile pe care operatorul le are. La Petroșani e o situație mai specială, o parte din conductele de apă pluvială intră în colectorul de apă menajeră, iar pe pe de altă parte o cantitate însemnată de apă se scurge direct în râurile și pâraiele care sunt pe raza municipiului Petroșani. Asta înseamnă că ApaServ nu ar trebui să aibă niciun fel de cost, decât cu întreținerea acestor conducte de apă pluvială, care, din păcate, marea majoritate sunt colmatate cel puțin 50%”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Primarul din Petroșani susține că nu va achita această factură, dat fiind faptul că municipalitatea se confruntă cu dificultăți de ordin financiar.
“Noi, la Petroșani, nu avem bani să plătim aceste sume uriașe. O să așteptăm să vedem noua calculație. A venit factura de 120.000 de lei, în condițiile în care într-o lună normală plăteam cam 30.000 de lei, și așa foarte mult pentru apa pluvială. În baza noii legi, acest cost se poate prelua de Consiliul Județean, începând cu data de 1 ianuarie 2019, o măsură decentă și normală având în vedere faptul că apa de ploaie nu o poți imputa unor consumatori care nu știu niciodată cât și cum va ploua”, a mai spus primarul.
Lege nouă
De cealaltă parte, o Legea nr. 215/2018 pentru modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 și abrogarea alin. (2) al art. III din Legea nr. 224/2015 pentru modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 a intrat în vigoare începând de astăzi. Noua lege stabilește o serie de prevederi pentru operatorii de apă.
“Legea 215/2018 aduce două îmbunătățiri substanțiale cu privire la facturare apei meteorice. Dacă până acum exista o formulă de calcul reglementată de ANRSC și se referea la anumite suprafețe și permeabilitate și capacitățile de transport spre stațiile de epurare, această lege modifică radical filosofia și nu mai vorbește despre prețuri ale operatorului, ci vorbește doar despre costuri, costul fiind doar o componentă a prețului final practicat de un agent economic. Noi discutăm despre o societate comercială care facturează un serviciu către populație. De azi înainte, nu mai are voie să factureze la prețul stabilit prin acele modalități, ci este obligată să își calculeze costurile cu preluarea transportul, evacuarea și epurarea apei potabile. Adică Apa Serv trebuie să ne spună cât îi costă să preia apa pluvială. Eu cred că acest cost este zero! Consilierii liberali nu vor accepta o discuție legată de amortismente ale investițiilor de întreținere pentru că toate aceste costuri sunt prevăzute în calculul apei potabile și al apei uzate. Noi am propus ca ApaServ și ApaProd să stabilească cu exactitate întinderea cheltuielilor lor cu privire la aceste elemente legate de apa pluvială și al doilea proiect de hotărâre este legat de susținerea acestui cost din bugetul Consiliului Județean Hunedoara. Nu mi se pare normal ca într-o societate de consum, într-o societate de capital, utilizatorul să plătească cu forța un serviciu, fie că dorește, fie că nu dorește”, a explicat Adrian David, prim-vicepreședinte PNL Hunedoara.
Actualmente, operațiunile de captare, transport, epurare și evacuare a apelor pluviale sunt facturate către populație fie în baza unui algoritm de calcul reglementat prin ordin ANRSC, fie prin sistem paușal.
Monika BACIU