Proiectul pilot „Abilități pentru acțiune”, implementat în liceele din județul Hunedoara

„Abilităţi pentru acţiune” este un proiect care are la bază programul Lions Quest – un program de ȋnvățare socio-emoțională  (Social and Emotional Learning – SEL), implementat la nivelul județului Hunedoara de Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluarea și Consiliere Antidrog Hunedoara.

În prezent, în județul Hunedoara proiectul este implementat de specialiștii Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Hunedoara, la 6 clase de elevi de liceu ai Colegiului Pedagogic „Regina Maria” din Deva și ai Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, urmând ca implementarea acestuia să continue în alte 2 licee din județ.

Experți şi organizații de renume din ȋntreaga lume recunosc programul Lions Quest pentru eficiența lui ȋn domeniile ȋnvățării socio-emoționale, prevenirii consumului de droguri şi alcool, precum şi ȋnvățării prin servicii ȋn folosul comunității.

Proiectul ,,Abilități pentru acțiune” are aceleaşi obiective, utilizează resursele  pedagogice ale modulului  Lions Quest –  Abilități pentru acțiune (Lions Quest – Skills for Action-level II) şi se adresează elevilor din ȋnvățământul liceal.

Proiectul cuprinde 8 activități, în care, prin descoperire, conectare, exersare și aplicare, prin intermediul activităților nonformale, jocuri, lucrul în echipe, discuții interactive sunt atinse diferite teme: o comunitate de învățare pozitivă, dezvoltare personală, sănătate și prevenire, poziția de lider și serviciul în folosul comunității.

Deoarece perioada liceului coincide cu depășirea dependenței față de autoritatea adulților, creșterea importanței valorii personale și o mai mare exprimare de sine, programul se axează pe două credințe fundamentale: toți elevii au calități și atunci când sunt sprijiniți de mediul lor, elevii se  dezvoltă emoțional, social și școlar, dobândind  abilități pentru a gestiona situațiile dificile din viața lor.

„Abilități pentru acțiune” are o abordare complexă pentru prevenirea consumului de droguri, favorizând factorii de protecție ai elevilor, prin: dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala, implicarea părinților în viața copiilor și dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare în luarea unor decizii sănătoase când sunt presați să consume droguri.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Formarea unor abilităţi de viaţă (sociale și emoționale), necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de droguri,
  • Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a părinţilor referitor la importanţa factorilor de risc şi de protecţie familiali legaţi de consumul de droguri

Parteneri la nivel național pentru implementarea acestui proiect, alături de Agenția Națională Antidrog, sunt: Asociaţia Cluburilor Lions District 124 România și Ministerul Educaţiei.

 

CENTRUL DE  PREVENIRE,  EVALUARE ŞI CONSILIERE  ANTIDROG HUNEDOARA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *