Proiect pilot de colectare a fracției uscate din județul Hunedoara
Unul dintre operatorii de deșeuri din județul Hunedoara a lansat un proiect pilot. Acesta vizează colectarea fracției uscate din mai multe localități din mediul rural și cel urban. Este vorba de Brai Cata, firma care operează în trei din cele 4 zone de colectare a județului Hunedoara. “Trăiește curat, colectează separat” este campania inițiată de Brai – Cata, firma care va distribui gratuit hunedorenilor care stau la case saci galbeni pentru deșeurile reciclabile. Pe fiecare sac distribuit sunt tipărite detalii despre tipurile de deșeuri care trebuie colectate în el.
“Pentru că cea mai importantă preocupare a operatorului licențiat de salubritate pentru zonele 1 Brad, 2 Haţeg şi 3 Centru, BRAI – CATA, este ca sistemul de colectare separată a deșeurilor să funcționeze fără sincope, societatea va distribui clienților persoane fizice care locuiesc la case saci galbeni. Colectarea separată a deșeurilor presupune că încă din propria casă, orice locuitor al județului Hunedoara deservit de operatorul BRAI – CATA SRL să arunce deșeurile menajere, așa-numita fracție umedă, separat de cele care pot fi reciclate, adică de fracție uscată. Tot separat trebuie apoi să le predea operatorului licențiat de salubritate. Deșeurile fracție umedă se vor preda în recipientele actuale cu care clienții sunt dotați. Hunedorenii care stau la case, atât în mediul URBAN cât şi în mediul RURAL, în zonele 1 Brad, 2 Haţeg şi 3 Centru și au încheiate contracte individuale primesc saci galbeni de unică folosință. Aceștia sunt confecţionaţi dintr-un material mai subțire, astfel încât utilizatorii să fie descurajați să arunce în ei şi deșeuri menajere, mai grele decât reciclabilele”, arată cei de la Brai – Cata.
Începând cu săptămâna 4 – 10 noiembrie 2019, saci galbeni vor fi distribuiți de angajații BRAI – CATA la utilizatorii casnici din mediul urban şi rural, în cadrul unui proiect pilot, în localitățile Brad, Baia de Criș, Ribița din zona 1 Brad, localitățile Hațeg, General Berthelot, Bretea Română Densuș, Totești din zona 2 Hațeg, localitățile Deva, Hunedoara, Orăștie, Simeria din Zona 3 Centru.
Sacii galbeni se vor colecta cu o frecvenţă de o dată pe săptămâna în zona urbană şi bilunar (o dată la două săptămâni) în zona rurală, prin schimb de saci: la predarea sacului galben plin se primește un nou sac galben pentru viitoarea colectare. După faza pilot, sacii se vor distribui la toți utilizatorii casnici din mediul urban şi rural.
„Cetățenii vor trebui să folosească sacii galbeni de unică folosință numai pentru colectarea fracției uscate, adică a deșeurilor reciclabile: hârtii şi tipărituri, cartoane, deșeuri din metal (doze de băuturi, cutii şi capace din aluminiu) şi resturi plastice (pungi, flacoane de detergenți ori de săpun lichid, PET-uri pentru apă, suc, bere sau alte băuturi). De asemenea, în sacii galbeni pot fi puse și paharele de iaurt și smântână, precum și ambalajele de tip tetrapak (cutii pentru lapte ori suc), după ce acestea au fost clătite în prealabil. (…) Deșeurile aruncate în sacii galbeni nu trebuie să conțină nici un fel de resturi de deșeuri umede. Pentru eficiența colectării şi respectarea standardelor de calitate impuse de reciclatori, recipientele de mase plastice, dozele de băuturi şi conservele de metal trebuie clătite cu apă înainte de depozitarea în sacii galbeni. De asemenea, în acești saci nu se pun nici materiale organice biodegradabile, cum sunt carnea și lactatele”, mai arată cei de la Brai – Cata.
Pentru a colecta deșeurile corect, conform regulilor, hunedorenii trebuie să știe că deșeurile periculoase (cum sunt bateriile, detergenții, medicamentele, vopselurile, spray-urile ori alte produse chimice) se colectează şi ele separat. Bateriile şi becurile pot fi aruncate în recipientele anume amenajate în supermarketuri, în timp ce restul deșeurilor periculoase trebuie predate firmelor specializate în recuperarea şi neutralizarea lor.
Colaborator