Proiect pentru reducerea abandonului școlar în județul Hunedoara
Mai multe școli din județul Hunedoara beneficiază de un program dedicat reducerii abandonului școlar. Instituțiile de învățământ care vor primi aceste calculatoare sunt Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” și Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” și Clubul Copiilor din Petrila, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș, Școala Gimnazială Romos și Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie.
Potrivit Institutului Național de Statistică, județul Hunedoara se află în top 5 județe cu cea mai mare rată a abandonului școlar. În acest context, asociația Ateliere Fără Frontiere a propus în competiția de proiecte Teimplici.ro, un program prin care să încerce să scadă rata abandonului școlar de aici cu ajutorul donațiilor de calculatoare care ar putea oferi elevilor acces la mai multe resurse de învățare și care ar putea face întregul proces educațional mult mai atractiv pentru tinerii și copiii provenind din medii defavorizate.
„Ne-am dat seama că este dificil pentru școli să mențină interesul elevilor când nu dispun de infrastructura necesară derulării cursurilor într-o manieră care să poată să țină pasul cu epoca în care trăim. Majoritatea școlilor încă folosesc computere de dinainte de 2008, care pot rula puține aplicații software, și acelea depășite de vremuri”, explică Patrick Ouriaghli, Director General al asociației Ateliere Fără Frontiere.
Programul „Dăm un Byte de ajutor” își propune să scadă rata abandonului școlar în județul Hunedoara și să crească atractivitatea procesului de predare-învățare pentru copiii care provin din medii defavorizate. Acest program a fost desemnat printre cele 3 câștigătoare ale competiției Teimplici.ro, ediția 2018, astfel că Ateliere Fără Frontiere a primit finanțarea de care avea nevoie pentru a putea pregăti 150 de calculatoare pentru a fi donate unităților de învățământ din județul Hunedoara.
Instituțiile din județul Hunedoara care vor beneficia de donația ce constă în 150 de calculatoare complet echipate au fost selectate pe baza proiectelor educaționale înscrise de acestea în cadrul competițiilor de proiecte de pe platforma de donații de calculatoare pentru educație EduClick.
Pe computerele donate vor fi instalate platforme de e-learning care să faciliteze accesul elevilor la resurse de învățare online, ca AeL și Moodle, dar și aplicații de tip CAD și platforme dedicate introducerii copiilor în domeniul roboticii, ca Arduino. Scopul acestei inițiative este acela de a transforma procesul educativ, dându-le elevilor din medii cu risc de excluziune socială motive în plus pentru a-și continua studiile, ba chiar să descopere noi pasiuni și să dezvolte abilități la mare căutare pe piața muncii.
„Prin ediția 2018 a competiției Teimplici.ro am dorit să găsim alături de ONG-uri acele elemente care să crească atractivitatea procesului educațional și care să-i determine pe tinerii cu vâsta între 12 și 20 de ani să-și termine studiile. Tehnologia este cu siguranță unul dintre factorii care fac procesul educațional mai atractiv, iar programul desfășurat de Ateliere Fără Frontiere facilitează interacțiunea elevilor ce provin din medii defavorizate cu cele mai noi tehnologii”, a declarat, de asemenea, Florina Șerban, Expert Responsabilitate Corporativă din cadrul Telekom Romania.
Deși nu este prima dată când Ateliere Fără Frontiere se implică prin donații de calculatoare în reducerea ratei abandonului școlar, derularea programului „Dăm un Byte de Ajutor” într-o versiune a sa care are ca scop asumat reducerea acestui fenomen la nivelul unui județ este o premieră. Asociația va urmări până în 2020 impactul dotării școlilor asupra ratei abandonului școlar și promite să reia proiectul dacă rezultatele obținute sunt cele așteptate.
Colaborator