Proiect AEP: Autoritatea Electorală propune amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatelor actualilor aleși
Autoritatea Electorală Permanentă a trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Orban și conducerii Parlamentului o scrisoare în care spune că în actuala situație de pandemie de coronavirus organizarea la termen a alegerilor electorale, propusă pentru 28 iunie, a devenit „cvasi-imposibilă”. Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat vineri pentru HotNews.ro că a trimis autorităților și un proiect de lege prin care propune prelungirea mandatelor actualilor aleși locali.
În scrisoarea trimisă joi președintelui Iohannis, premierului Orban, președintelui Camerei Deputaților și vicepreședintelui Senatului și obținută de HotNews.ro, AEP spune că tot mai multe state, între care Austria, Marea Britanie, Canada, Cehia, își amână alegerile programate în acest an, din cauza pandemiei de COVID-19. În același timp, statele care își mențin decizia de a organiza alegerile la datele stabilite iau măsuri pentru a limita contactele fizice pentru a asigura sănătatea publică, atrage atenția AEP.
Ce spune Autoritatea Electorală Permanentă în documentul transmis autorităților:
- „Epidemia COVID 19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine.
- Din perspectiva calendarului electoral autohton, amintim că, dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020.
- Totodată, mai arătăm că, potrivit Legii 208/2015, data de 1 aprilie 2020 reprezintă startul perioadei de înscriere online în Registrul Electoral al alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze în străinătate sau prin corespondență la alegerile parlamentare.
- Indiferent de varianta aleasă, amânarea alegerilor sau organizarea acestora la datele stabilite se impune modificarea legislației primare prin instituirea unor proceduri alternative la operațiuni electorale ce presupun interacțiunea fizică a alegătorilor, candidaților și oficialilor electorali (…).
- În opinia noastră, implementarea soluțiilor legislative, care pot fi identificate pentru a adapta procesele electorale la contextul epidemiologic actual, implică o durată de timp minimă ce variază între 3 și 6 luni, înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.
- Totodată, atragem atenția că depășirea termenului de 13 aprilie pentru stabilirea datei alegerilor locale implică prelungirea mandatelor în curs ale autorităților locale, ce poate fi realizată numai prin lege”.
Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat vineri pentru HotNews.ro că a trimis autorităților, împreună cu acest document, și un proiect de lege prin care Autoritatea Electorală propune prelungirea mandatelor actualilor aleși locali pe timpul stării de urgență și organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgență.
- „În primul rând, sunt foarte multe operațiuni care ar trebui să înceapă cel târziu în 13 aprilie pentru organizarea alegerilor locale la termen. Implică fonduri, resurse, ori nu știm ce va fi la jumătatea lunii aprilie, când scenariile sunt ca atunci ar fi un varf de pandemie. Daca situația continuă, propunem amânarea alegerilor. Potrivit Constituției, prelungirea mandatelor aleșilor se face prin lege, astfel că noi am făcut acest proiect de lege în care propunem prelungirea mandatelor aleșilor actuali”, a declarat pentru HotNews.ro președintele Autorității Electorale Permanente.
Ce prevede proiectul de lege al AEP pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:
- „Art. I. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, cu completările ulterioare, se completează şi va avea următorul cuprins:
- 1. La articolul 128, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
- „(4) Mandatul consiliului local se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit
- (5) Alegerile pentru noul consiliu local se organizează in cel mult 6 luni de la data incetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
- 2. La articolul 151, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
- (4) Mandatui primarului se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primarul nou ales.
- (5) Alegerile pentru noul primar se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
- 3. La articolul 177, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
- (4) Mandatul consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul judeţean nouales este legal constituit.
- (5) Alegerile pentru noul consiliu judeţean se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
- 4. La articolul 187, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
- (4) Mandatul preşedintelui consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurărnântului de către preşedintele consiliului judeţean nou-ales.
- (5) Alegerile pentru noul preşedinte al consiliului judeţean se organizează in cel mult 6 luni de la data încetării stăril de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
- Art. II. Prevederile art. I se aplică şi mandatelor în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale pentru care trebuie să se organizeze alegeri în anul 2020″.
Amânarea alegerilor, cerută și de liderii politici
În urmă cu două săptămâni, liderii politici s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban și a fost stabilită data estimativă 28 iunie pentru organizarea alegerilor locale, în funcţie de evoluţia situaţiei.
De atunci, majoritatea liderilor partidelor au cerut amânarea alegerilor.
- Liderul USR, Dan Barna, la RFI: ”Am fi iresponsabili să organizăm acum alegeri, când oamenii sunt îngrijorați cum își protejează bunicii sau copiii de această pandemie”.
- Liderul UDMR, Kelemen Hunor: „Prioritatea numărul unu trebuie să rămână sistemul de sănătate al oamenilor şi încercarea de a întârzia răspândirea virusului, ca să nu putem presiune prea mare pe sistemul sanitar, pe instituţiile statului. Nu ne rămâne altceva decât să respectăm indicaţiile specialiştilor şi deciziile autorităţilor. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, economia – ce facem cu întreprinderile mici şi mijlocii, fiindcă acolo este baza, şi cât de repede trebuie să iasă Guvernul cu nişte măsuri şi după aceea putem să ne gândim şi la alegerile locale, dar nu în iunie”.
- Liderul PSD, Marcel Ciolacu (în 19 martie, la B1TV): „Vom vedea cum decurg lucrurile. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa. A fost un fiasco forţarea alegerilor locale în acest context, s-a şi anulat turul doi din Franţa. Cred că mai avem timp să discutăm aceste lucruri, să vedem în ce parte se îndreaptă… Este o opţiune şi amânarea alegerilor locale”.
- Liderul Pro România, Victor Ponta: „Războiul contra Epidemiei de Coronavirus este tot ce contează acum/grija faţă de oamenii afectaţi direct şi indirect/măsurile pentru asigurarea serviciilor de sănătate, pensii, salarii, educaţie – în această perioadă de criză! Alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie, acum nu este timp de bătălii politice şi campanii electorale – totul trebuie să fie despre Războiul contra Epidemiei de coronavirus – şi despre măsuri contra crizei economice!”.
(sursă: hotnews.ro)