Programul manifestӑrilor comemorative „Marele rӑzboi ṣi Marea Unire”, la Colegiul Național Decebal
Programul manifestărilor comemorative Marele război ṣi Marea Unire, dedicate Marii Uniri cu ocazia ȋmplinirii a 100 de ani de la acest eveniment, debutează în această seară.
24 octombrie 2018 , ora 19.00
Romanian Rhapsody – Sala Pro Arte a Colegiului National Decebal
Cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Colegiul Naṭional Decebal Deva ṣi Clubul Lions Deva Sarmizegetusa prezintӑ evenimentul Romanian Rhapsody. Doi artiști de origine română, foarte iubiți pe scenele internaționale, pianista Mara Dobrescu (Franța) și flautistul Matei Ioachimescu (Austria), prezentând în premieră un program exclusiv românesc de maximă importanță ȋṣi dau ȋntȃlnire la Deva, ȋn sala Pro Arte.
Programul Romanian Rhapsody, o retrospectivă a muzicii clasice românești pentru flaut și pian, propune iubitorilor muzicii o retrospectivă a muzicii clasice românești din ultimii 100 de ani, trasând cu succes un arc peste timp și spațiu, de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu și până la muzica timpului nostru, folosind fie un limbaj arhaic (ca în „Legenda” compozitoarei Doina Rotaru), fie unul de natură „Hitchcockiană”, precum Sonata mai tânărului compozitor Cristian Lolea.
Vom audia:
Tiberiu Brediceanu – Suita pentru flaut și pian, Doru Popovici – Colind pentru flaut și pian, Paul Constantinescu – Joc Dobrogean, Toccata pentru pian, Doina Rotaru – Legenda pentru flaut și resonator, Cristian Lolea – Sonata pentru flaut și pian, George Enescu – Cantabile și Presto, Petre Elinescu – Dansul vrăjitoarelor pentru flaut și pian, Sigismund Toduță – Allegro con brio pentru flaut și pian.
25 octombrie 2018, ora 11.00
Evocări ale evenimentelor istorice de la 1 Decembrie 1918, Recviem pentru eroii hunedoreni ai Marii Uniri – prof. Mirela Grădină, Colegiul Național „Decebalˮ Deva
25 octombrie 2018, ora 12.00
Sala Pro Arte a Colegiului Naṭional Decebal
- Evocări ale evenimentelor Marele război ṣi Marea Unire:
prof.univ.dr. Florin DOBREI, Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, Secţia Teologie Ortodoxă Didactică; Daniel I. IANCU – cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva;
- Vernisajul expoziṭiei de fotografie Eroi hunedoreni ȋn Marele Război
Daniel I. IANCU – cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva;
prof. Grigore ROIBU – preşedintele Asociației Fotografilor din județul Hunedoara.
Sunt eroi mai puțin cunoscuți. Au cruci prăbușite. Monumentele sunt lăsate în paragină. Prin demersul nostru de acum, încercăm să mai salvăm memoria unora. Exhaustiv e un cuvânt imposibil. Ceasul al doisprezecelea mai poate fi, dacă nu dat înapoi, cel puțin oprit momentan. Distrugerea monumentelor, crucilor, amintirii celor morți este însă ireversibilă. Să mai salvăm ce se poate. Din păcate toate acestea se distrug. Încetul cu încetul. Crucile de eroi dispar. Monumentele sunt ignorate. Nu putem salva totul. Trebuie salvat ce se mai poate salva. Important e monumentul ăla umil, crucea aia inestetică de la răscruce, de pe lângă gardul vreunei case sau din vreun colț de cimitir pe care scrie „În amintirea”… Acolo unde pune lumea lumânări în amintirea bunicilor morți. Și nu vom vorbi doar despre cruci de eroi din Marele Război, ci îi vom aminti și pe cei căzuți în a doua conflagrație mondială (dr. Daniel I. IANCU).
- Prezentarea ṣi proiecṭia filmului documentar Alba Iulia, Cetatea Unirii
Premiera filmului a avut loc în data de 16 septembrie a.c., la București, în cadrul Festivalului „Strada de C’Arte” și al Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare, organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române. Pelicula a fost realizată de către TRINITAS TV, în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei este co-producător al documentarului, filmul avându-l ca realizator pe părintele Alexandru Trușcă, iar ca producător delegat pe părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei. Prin realizarea acestui deosebit material s-a adus un omagiu făuritorilor Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, precum și celor care au pregătit înfăptuirea dezideratului de veacuri al tuturor românilor.
25 octombrie 2018, ora 17.00
Sala de festivităṭi JEAN MONNET a Colegiului Naṭional Decebal
Spectacol artistic comemorativ Romȃnia la Centenar – susṭinut de elevii ciclului gimnazial, coregrafia – prof. dr. Gloria NIŢU, coordonatori – prof. Ana POPA, prof. Anca MARIṢ, prof. Ana Maria VULCAN.