Producători agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024, vor putea primi compensaţii financiare
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat miercuri că Guvernul a adoptat în şedinţă un pachet consistent de soluţii pentru susţinerea producătorilor agricoli, astfel că 230.000 de producători agricoli, persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale ale căror culturi au fost afectate de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024, vor putea primi compensaţii financiare, în cuantum de 1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că până la data de 30 septembrie 2024, pe anul în curs, domeniul agricol a beneficiat de măsuri de sprijin de peste cinci miliarde de euro. Despre deciziile luate astăzi de către Executiv, Constantin a spus că este vorba despre trei ordonanţe de urgenţă, un pachet consistent de soluţii pentru susţinerea producătorilor agricoli.
„Peste 230.000 de producători agricoli, persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale ale căror culturi au fost afectate de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024, vor putea primi compensaţii financiare. Este vorba despre granturi, adică bani care nu trebuie restituiţi de beneficiari, în cuantum de 1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Mihai Constantin a mai arătat că bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de două miliarde de lei, resurse financiare din Ministerul Agriculturii.
El a prezentat şi o a doua măsură, tot în sprijinul producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă, care se referă la suspendarea de drept a rambursării datoriilor curente şi restante, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditori, instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadenţa în anul în curs, 2024.
„Această suspendare se va aplica până la data de 01 august 2025”, a completat Constantin. La rândul lui, ministrul Agriculturii a declarat că beneficiază de acest sprijin orice fermier, indiferent dacă este persoană fizică, întreprindere, individuală, familială sau persoană juridică, care a depus o cerere de plată la APIA şi care deţine un proces de constatare a pagubelor din care reiese că suprafaţa calamitată este de minim 30%.
„În primul rând, vreau să le mulţumesc tuturor colegilor din teritoriu care s-au mobilizat exemplar şi au centralizat în timp record pagubele înregistrate. Acest lucru ne permite să acordăm acest sprijin aşteptat de toţi fermierii, pentru prima dată în anul calendaristic în care s-au produs calamităţile. A fost un efort necesar pentru a le asigura fermierilor noştri resursele financiare pentru pregătirea noului an agricol. Am mai spus-o. Aceasta este normalitatea”, a arătat Florin Barbu.
news.ro