Procurorul general Augustin Lazăr: V-aş ruga să nu dramatizăm o dezbatere publică

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri, înaintea şedinţei CSM, referindu-se la discuţiile pe tema legilor justiţiei, că în acest domeniu există cultura dezbaterii publice, fără jigniri şi a cerut jurnaliştilor să nu dramatizeze o dezbatere publică, el refuzând orice comentariu pe tema afirmaţiilor ministrului Justiţiei cu privire la procurri şi la parcursul legilor.

„V-aş ruga să nu dramatizăm o dezbatere publică. Este o dezbatere publică, vă rog să observaţi că în justiţie există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni şi prin urmare noi ar trebui să ne păstrăm calmul şi nu să incităm. Cred că nimeni nu doreşte să incite o dezbatere, este o dezbatere de idei caracterizată prin cultură şi seriozitate”, a spus Lazăr.
El a refuzat să comenteze afirmaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader cu privire la parcursul legilor justiţiei şi la competenţele procurorilor de a se pronunţa asupra lor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri că va trimite propunerile de modificare a legilor justiţiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu şi la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv că doar CSM avizează propunerile legislative şi pentru că procurorii nu fac legi, ci doar aplică şi interpretează legea.

„Propunerile privind modificarea legilor justiţiei nu le voi trimite la Ministerul Public şi nici la componentele ministerului public, pentru că avizator este CSM. CSM care are Secţie pentru judecători, Secţie pentru procurori şi CSM-ul care este garantul independenţei justiţiei şi avizator pe legile justiţiei. (…)Trimit proiectul de lege la CSM, aştept să-l primim înapoi, îl trimit la Guvern şi de acolo începe procedura decizională. MJ este iniţiator, am pus în dezbatere principalele probleme”, a arătat Tudorel Toader.

Ministrul a criticat luările de poziţie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor făcute de el şi a arătat că anchetatorii nu fac legi, în România nefiind un parlament tricameral.

„Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să-şi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am ştiut că avem un parlament tricameral. Un parlament cu Senat, cu Camera Deputaţilor şi procurorii care să voteze legi. Eu am fost procuror şi ştiam şi încă ştiu că procurorii interpretează şi aplică legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizează conţinutul propunerii legislative”, a continuat Toader.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *