Procurorii cer sesizarea CCR pe Legea salarizării
Discriminaţi în raport cu judecătorii, procurorii cer sesizarea CCR pe Legea salarizării
Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin procurorul general Augustin Lazăr, a anunțat printr-un comunicat că a sesizat Avocatul Poporului, Preşedintele României şi instanţa supremă cu privire la legea salarizării unitare, în sensul de a o ataca la CCR, considerând că se face o diferenţă de statut între judecători şi procurori.
Iată textul integral al comunicatului:
Nr. 878/VIII-3/2017 8 iunie 2017
COMUNICAT
În cursul zilei de astăzi, 8 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a transmis scrisori Președintelui României, Președintei Înaltei Curte de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului, în vederea sesizării Curții Constituţionale, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. a) din Constituţia României cu excepţia de neconstituţionalitate a Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Considerentele avute în vedere sunt prevederile constituționale cu privire la Ministerul Public, componentă a autorității judecătorești, precum și deciziile Curții Constituționale potrivit cărora procurorii au, ca şi judecătorii, statut constituţional de magistraţi.
De asemenea, prin deciziile anterioare, Curtea Constituțională a statuat că principiul egalității de drepturi presupune reglementarea și aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecților de drept aflați în situații juridice similare.
Pe cale de consecinţă nu poate fi acceptată crearea unei reglementări care să instituie statute financiare distincte celor două categorii profesionale, judecători şi procurori.
Având în vedere cele de mai sus, în scrisorile menționate se arată cădiferenţele de salarizare între judecători şi procurori sunt neconstituţionale, încălcându-se astfel prevederile art. 1 alin. 5, art. 16, Capitolul VI – Autoritatea Judecătorească art. 131 şi art. 132 din Constituţia României.
Textul integral al scrisorii poate fi accesat aici: Scrisoare PG al PÎCCJ (1)