Procedură pe repede înainte pentru Sarmizegetusa Regia

Aurora Pețan, arheolog, susține că procedura prin care Consiliul Județean Hunedoara a selectat partenerul pentru restaurarea și revitalizarea Sarmizegetusei Regia, a fost una pe repede înainte. Instituția județeană a anunțat în data de 29 octombrie că selectează un partener în acest sens, iar termenul limită pentru depunerea dosarelor era 1 noiembrie. Adică 3 zile aveau la dispoziție asociațiile de profil să întocmească documentația, în opinia arheologului, termenul fiind unul mai mult decât limită.

În data de 29 octombrie a.c., la ora 14, Consiliul Județean Hunedoara anunța pe internet că este în căutarea unui partener pentru un proiect pe fonduri norvegiene ce vizează restaurarea și revitalizarea Sarmizegetusei Regia. Termen-limită pentru depunerea documentației: 1 noiembrie, ora 12. Deși pare imposibil să întocmești și să depui o astfel de documentație în două zile, Mihai Eminescu Trust a reușit. Astă-vară Institutul Național al Parimoniului a organizat la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, un seminar despre managementul siturilor UNESCO, cu lectori străini, de top. Am aflat de pe facebook, după ce s-a încheiat. Mi-am zis că a fost pentru manageri de sit, pentru cei din administrație, nu pentru ONG-uri, deși mi-ar fi plăcut să audiez și eu cursurile acelor specialiști”, spune într-o postare pe Facebook, Aurora Pețan.

Arheologul explică cum cei de la Mihai Eminescu Trust sunt capabili să realizeze acest proiect.

Tot astă-vară, prin august, le-am făcut o vizită celor de la Mihai Eminescu Trust, la Sighișoara, împreună cu colegii mei. Îi admiram pentru ce fac și am vrut să-i cunoaștem și să învățăm de la ei. Cu această ocazie, o reprezentantă a MET ne-a povestit că a fost la acel seminar de la Deva și că s-a ocupat chiar de cazul cetăților dacice, a avut ca exercițiu să întocmească un plan de management pentru cetăți. Am fost surprinși, iată un ONG care a fost invitat la seminar, un ONG care se ocupă de revitalizarea satelor, de patrimoniul rural, de biserici, dar, de ce nu și de cetățile dacice, că tot despre patrimoniu vorbim. În această postare nu este vorba de MET, o fundație care probabil a fost prevenită de multă vreme de către INP și CJ cu privire la proiectul pentru cetăți și invitată să se pregătască. Foarte bine că au acceptat, au multă experiență și oricum nu e vina lor că apelul a fost lansat cu două zile înainte de deadline. Eu cred că ar fi câștigat oricum, chiar dacă apelul ar fi fost lansat cu o lună înainte, nu știu cine ar putea concura cu ei la ora asta. Nu este vorba nici despre ONG-ul pe care îl conduc, Fundația Dacica, al cărui sediu este chiar în zona cetăților dacice. Nu am fi răspuns la acest apel de parteneriat oricât de timpuriu ar fi fost lansat, pentru că știam că nu întrunim punctajul necesar. Se cerea experiență în restaurare și revitalizare de monumente, experiență în implementarea de proiecte naționale și internaționale, cel puțin 5 angajați – personal calificat etc., iar noi nu avem așa ceva. În plus, eu mă aflu în litigiu cu CJ, care mi-a interzis să intru în sală la o ședință publică”, mai arată Aurora Pețan.

Aurora Pețan susține că istoria trebuie înțeleasă.

În această postare este vorba despre faptul că lucrurile care sunt construite pe astfel de temelii nu durează. Construiești temeinic atunci când faci lucrurile cinstit și transparent. Când ești autentic și integru. Când nu te temi și nu ai nimic de ascuns. Când intențiile și acțiunile tale se aliniază cu valoarea și spiritul unui loc atât de special precum este Sarmizegetusa Regia. Înțeleg oare cei de la CJ și INP astfel de lucruri? Mulți se vor îngrămădi să profite de pe urma Sarmizegetusei, să câștige faimă, bani, avantaje, să intre în istorie, dar puțini vor înțelege cu adevărat povestea ei. Când ai șansa să faci ceva pentru un astfel de loc, dacă acționezi cu spirit mărunt, mărunte vor fi și împlinirile tale”, mai arată arheologul.

Consiliul Județean Hunedoara a desemnat partenerii pentru depunerea unui proiect în vederea atragerii de fonduri norvegiene pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. În urma anunțului de selecție lansat de Consiliul Județean Hunedoara, în vederea depunerii unei cereri de finanțare pentru un proiect în cadrul Programului RO – Cultura, APEL ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin granturi SEE 2014 – 2020, au întrunit punctajul necesar Fundația ”Mihai Eminescu Trust” (partener din România) și Universitatea din Oslo (partener din statele donatoare).

Proiectul intitulat ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” vizează conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia și are ca obiectiv specific consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *