Preţurile petrolului au crescut joi cu 3%

Preţurile petrolului au crescut joi cu cel puţin 3%, în urma acordului OPEC+ de a relaxa treptat restricţiile de producţie, începând din luna mai, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 1,94 dolari, respectiv cu 3,1%, la 64,68 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 2,1 dolari, sau cu 3,6%, la 61,26 dolari pe baril.

OPEC+, care reuneşte ţările membre ale OPEC, Rusia şi alţi producători aliaţi, au convenit să reducă restricţiile de producţie cu 350.000 de barili de petrol pe zi, în luna mai, cu alte 350.000 de barili de petrol pe zi în iunie şi cu 400.000 de barili pe zi în iulie.

Potrivit acordului convenit joi, reducerile implementate de OPEC+ vor fi de uţor peste 6,5 milioane de barili de petrol pe zi din luna mai, comparativ cu uşor sub 7 milioane de barili de petrol pe zi în aprilie.

Vicepremierul rus Alexandr Novak a declarat joi că speră că stocurile globale de petrol, un parametru cheie pentru industria petrolieră, vor reveni la nivelul lor normal în 2-3 luni.

Jennifer Granholm, noua secretară a energiei numită de preşedintele SUA, Joe Biden, a criticat Arabia Saudită,  lidera OPEC,  în privinţa politiciiafirmând că energia ar trebui menţinută la preţuri accesibile şi indicând că grupul ar trebui să ia în considerare o creştere a producţiei.

Cu toate acestea, ministrul Energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că redresarea pieţei este ”departe de a fi completă”.

”Principalii jucători au decis că este timpul să readucă barilii pe piaţă, ceea ce este surprinzător, dar permit o oarecare flexibilitate”, a spus Bob Yawger, directorul la Mizuho.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat la şedinţă că se aşteaptă ca cererea mondială de petrol să crească cu 5-5,5 milioane de barili pe zi în acest an.

OPEC + a redus producţia cu aproximativ 7 milioane bpd pentru a susţine preţurile şi a reduce supraoferta. În plus, Arabia Saudită a făcut o reducere voluntară suplimentară de 1 milion de bpd.

OPEC + şi-a redus prognoza de creştere a cererii de petrol pentru acest an cu 300.000 bpd din cauza noilor restricţii impuse de guverne din cauza Covid-19.

Franţa, de exmplu, a intrat în a treia carantină naţională şi şcolile au fost închise pentru trei săptămâni, pentru a încerca să ţină sub control al treilea val al pandemiei de COVID-19.

În pofida noului val, pieţele europene au recuperat cea mai mare parte a pierderilor cauzate de pandemie datorită activităţilor puternice de producţie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *