Preţul petrolului american WTI s-a prăbuşit, întrând pentru prima oară în istorie în teritoriu negativ

Petrolul american WTI cu livrare în luna mai a intrat luni în teritoriu negativ pentru prima oară în istorie şi a închis la -37,63 dolari pe baril, pe fondul vânzărilor masive ale traderilor îngrijoraţi de umplerea rapidă a capacităţilor de stocare de la centrul major de depozitare din Cushing, Oklahoma, relatează Reuters.

Contractele aferente lunii mai pentru petrolul WTI, care expiră marţi, au scăzut cu 55,9 dolari, respectiv cu 306%, şi au închis la -37,63 dolari pe baril, după ce pe parcursul şedinţei au atins un minim de -40,32 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 2,51%, sau cu 9%, pentru a închide la 25,57 dolari pe baril.

Contractele  WTI cu livrare în iunie au închis la un nivel mai ridicat, de 20,43 dolari pe baril. Spreadul dintre contractele pentru luna mai şi iunie a atins la un moment dat 60,76 dolari pe baril,  fiind cel mai mare din istorie.

UPDATE: Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în luna mai, s-a prăbuşit luni până la -1,43 dolari pe baril, intrând pentru prima oară în istorie în teritoriu negativ, traderii continuând să fie îngrijoraţi de impactul pandemiei de coronavirus asupra cererii, transmite CNBC.

Traderii din SUA sunt tot mai îngrijoraţi că nu vor mai avea unde să mai depoziteze petrolul,  unităţile de stocare apropiindu-se de capacitatea maximă.

La ora 18:09 GMT ( 21:09 ora Bucureştiului), contractele pentru petrolul WTI cu livrare în mai, care expiră marţi, erau în declin cu 19,06 dolari respectiv cu 104,3%, la 79 de cenţi pe baril, după de în timpul tranzacţiilor au atins un minim istoric de -1,43 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, pentru care au intrat în vigoare contractele futures pentru luna iunie, a coborât cu 6,6%, la 26,23 dolari pe baril.

Contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în iunie, care expiră pe 19 mai, au scăzut cu circa 9%, la 21,6 dolari pe baril.

Spread-ul dintre contractele futures ale petrolului WTI pentru luna mai şi luna iunie este cel mai mare din istorie, de 23 de dolari a spus Jeff Kilburg, analist la firma KKM Financial.

”Acesta este un fenomen produs din cauza expirării contractelor pentru luna mai, cuplată cu scăderea record a cotaţiei ţiţeiului”, a spus analistul.

Pandemia de coronavirus a dat o lovitură puternică activităţilor economice la nivel mondial şi a subminat cererea de ţiţei.

În timp ce OPEC şi alte state producătoare de petrol au încheiat un acord istoric, care prevede reducerea livrărilor de ţiţei cu 9,7 milioane de barili pe zi începând cu luna mai, mulţi argumentează că măsura va fi insuficientă pentru a compensa declinul cererii.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat în raportul său lunar că cererea de petrol din aprilie ar putea fi cu 29 de milioane de barili pe zi mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un nivel care nu a mai fost întâlnit din 1995.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *