Președintele Sindicatului Muntele, întâlnire la Bruxelles cu Siegfried Mureșan și oficiali europeni
Președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean, a avut o pledoarie la Bruxelles pentru menținerea huilei. Acesta a participat la întrunirea Comisiei pentru Mutații Industriale. Situația economică și socială a Văii Jiului se află în atenția Parlamentului European si a europarlamentarului Siegfried Mureșan.
”Am avut o intervenție la Comitetul Economic și Social, la Bruxelles, în Comisia de Mutații Industriale, întâlnire care a avut ca scop o recapitulare a tuturor întâlnirilor care au avut loc în Europa în cadrul aceste comisii. Materialul meu a avut două axe principale: ce s-a întâmplat după întâlnirea de la Petroșani din anul 2018 și care este situația prezentă și viitoare, atât a CEH, făcând apoi o mică extindere și spre Complexul Energetic Oltenia”, a precizat Darius Cîmpean.
S-a discutat despre necesitatea prelungirii activității extractive la minele Lupeni și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Sindicalistul a menționat, în fața oficialilor europeni, și studiul întocmit de firma poloneză GIG în acest sens.
”Am arătat că lucrările regresive nu țineau cont de niciun fel de normă de protecție împotriva autoaprinderii stratelor de cărbune și nu țineau cont de o normă elementară din Raportul 787, că perimetrele miniere pot fi închise după ce rezerva a fost epuizată din exploatare. Le-am arătat că în momentul de față cele două exploatări funcționează cu producție, că sunt de pus la punct unele aspecte formale cu privire la studiul GIG, dar că traiectoria lor din punctul nostru de vedere este clară, așa cum au spus polonezii de anul trecut, între 4 și 6 ani funcționare cu producție. În ce privește CEH am spus că suntem în insolvență, urmează o reorganizare și 2 dintre exploatările miniere sunt mine considerate viabile, care, în momentul de față, dau producție și au o activitate în expansiune, nu este una regresivă, cu toate problemele pe care le avem în ceea ce privește cantitatea de cărbune. De asemenea, le-am adus în atenție faptul că statul român nu are nici capacitatea, nici posibilitatea de a înlocui rapid capacitățile de producere a energiei pe bază de cărbune, atât la Termocentralele din CEH, cât și la cele din Gorj. De asemenea, le-am spus că noi am cerut la Paroșeni un grup pe gaz care să funcționeze în paralel cu cel pe cărbune și că acest lucru, din ceea ce știm noi, se va realiza”, a declarat președintele Sindicatului Muntele.
La întrevederea de la Bruxelles au participat reprezentanții tuturor țărilor europene.
Colaborator