Premierul anunță posibilitatea suplimentării bugetului dedicat granturilor pentru capital de lucru
Peste 22.200 de firme mici şi mijlocii au aplicat pentru obţinerea de granturi pentru capital de lucru din fonduri europene, ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunţând că doar un sfert dintre acestea pot primi bani din bugetul de 350 de milioane de euro, alocat iniţial acestei măsuri. În acest context, premierul şi ministrul Fondurilor Europene au anunţat posibilitatea suplimentării bugetului pentru această măsură cu încă 500 de milioane de euro.
Peste 22.200 de întreprinderi mici şi mijlocii au depus aplicaţii în cadrul măsurii 2 “Granturi pentru capital de lucru” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.
Anunţul a fost făcut, miercuri seară, în şedinţa de Guvern, de către ministru economiei, Virgil Popescu.
„Astăzi, la ora 8 (miercuri, ora 20:00, termenul limită de depunere a aplicaţiilor – nr..), s-a închis apelul de capital de lucru pentru IMM-uri. Au fost 22.226 de aplicaţii. Practic, este cu mult supraînscrisă suma de 350 de milioane de euro care a fost alocată iniţial. Estimăm că în 350 de milioane de euro ar intra, aşa, estimativ, luând în calcul şi că ar putea exista şi aplicaţii neeligibile, până la numărul 5.000, cam aşa”, a declarat ministrul Economiei.
În acest context, premierul Ludovic Orban a avansat ideea unei suplimentări a bugetului pentru această măsură, iar ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a confirmat că este posibilă suplimentarea cu aproximativ jumătate de miliard de euro.
„În funcţie de valoarea finală pe care o au aceste cereri de finanţare care sunt depuse acum, am discutat şi cu domnul ministru Popescu, luăm în calcul majorarea bugetului cu aproximativ 500 milioane euro”, a afirmat la rândul său, ministrul Fondurilor Europene.
Premierul a solicitat ca, după evaluările necesare, cei doi miniştri să prezinte Guvernului un memorandum, astfel încât suma necesară acestui apel de proiecte să poată fi suplimentată.
Conform procedurii de implementare a măsurii, firmele care au aplicat primesc granturi în ordinea depunerii cererii de finanţare, în următoarele condiţii: pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 şi 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro, iar pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 şi 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabileşte în cuantum de 15% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi suma de 150.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.
news.ro