PREFECTUL A COBORÂT ÎN SUBTERAN, ÎNTRE MINERI. Călin Petru Marian: „Problemele minerilor din Valea Jiului vor fi rezolvate, prin implicarea guvernului, în cel mai scurt timp posibil”

Prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian, a fost prezent în Valea Jiului, între mineri, în încercarea de a detensiona situația de criză provocată de întreruperea lucrului, miercuri, și blocarea în subteran a ortacilor de la mina Lupeni. Prefectul a discutat cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, cu reprezentanți ai ortacilor care protestează și i-a asigurat că Guvernul României are ca prioritate rezolvarea, în cel mai scurt timp, a problemelor care au dus la această situație dificilă.

 

O situație complicată

Situația nu este foarte simplă, în condițiile în care minerii nu și-au luat la timp salariile (în 15 februarie, n.n.) și au decis să protesteze, întrerupând lucrul. S-a ajuns la acest blocaj, după ce Complexul Energetic Hunedoara (CEH), începând cu 1 ianuarie 2021, nu mai beneficiază de sumele de bani provenind din serviciile de sistem și nici de ajutorul de stat pentru mina Lonea.

„Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, circa 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea Minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-odată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei”, a declarat Cristian Roşu, administratorul special al CEH.

 

Prefectul a coborât în subteran, între mineri

După ce a discutat situația cu conducerea CEH, prefectul Călin Petru Marian a mers la unitățile miniere active, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea, a discutat cu reprezentanții minerilor și chiar a coborât în subteran alături de ortaci.

„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în Valea Jiului, au fost transmise imediat guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune decizii pentru rezolvarea situației”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

 

Care sunt soluțiile

Soluțiile pe care le va găsi Guvernul vor trebui să rezolve două urgențe majore: plata salariilor angajaților CEH din fondul de garantare al creanțelor salariale, prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara, dar și separarea Complexului Energetic Hunedoara în două entități economice, prin desprinderea Termocentralei Mintia și apariția unui complex energetic în Valea Jiului.

 

 

În acest moment, CEH este format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan și termocentralele Paroşeni şi Mintia, având în total 4.000 de angajaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *