Precedente privitoare la învestirea guvernelor
În pragul învestirii guvernului Ludovic Orban, PSD anunță boicot. Având control parlamentar, au decis programarea audierilor candidaților propuși în datele de 29 și 30 octombrie și votul de investitură luni, 4 noiembrie.
Pentru comparație, iată cum a decurs această acțiune în trecut:
Guvernul Victor Ciorbea – Procedura de învestire a Guvernului a început pe 9 decembrie 1996. Pe 11 decembrie a avut loc votul din plen.
Guvernul Radu Vasile – Pe 14 aprilie 1998 a început procedura de învestire a Guvernului. Audierile miniștrilor și votul în plen au avut loc în data de 15 aprilie.
Guvernul Mugur Isărescu – Pe 20 decembrie 1999 a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de Programul şi lista Guvernului. Audierile miniștrilor au avut loc pe 20 și 21 decembrie, iar votul din plen pe 21 decembrie.
Guvernul Adrian Năstase – Pe 22 decembrie 2000, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de Programul şi lista Guvernului. Suprapunerea cu Sărbătorile a făcut ca audierile miniștrilor să aibă loc pe 27 decembrie 2000, iar votul din plen pe 28 decembrie 2000.
Guvernul Călin Popescu Tăriceanu – Pe 27 decembrie 2004, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de Programul şi lista Guvernului. Audierile miniștrilor au avut loc pe 27 decembrie după-amiază și pe 28 decembrie dimineața. Votul din plen a vut loc pe 28 decembrie.
Guvernul Emil Boc I. Vineri, 19 decembrie 2008, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de Programul şi lista Guvernului. Audierile miniștrilor au avut loc sâmbătă 20 decembrie. Votul din plen a avut loc luni 22 decembrie.
Guvernul Emil Boc II – Duminică, 20 decembrie 2009, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de Programul şi lista Guvernului. Audierile miniștrilor au avut loc pe 22 decembrie. Votul din plen a avut loc pe 23 decembrie.
Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu – Pe 8 februarie 2012, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de programul şi lista Guvernului. Audierile au avut loc pe 8 februarie, timp de opt ore. Din lipsă de cvorum, unele comisii nu au emis avize, PDL motivând că plenul este suveran. Votul din plen a avut loc pe 9 februarie 2012.
Guvernul Victor Ponta I – Pe 3 mai 2012 (într-o zi de joi când Parlamentul avea activitate în teritoriu), a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de Programul şi lista Guvernului. Pe 7 mai 2012 (prima zi de luni după depunerea documentelor), au avut loc audierile miniștrilor (timp de șase ore) și votul în plen.
Guvernul Victor Ponta II – Pe 20 decembrie 2012, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de programul de guvernare şi lista Guvernului, în vederea dezbaterii şi acordării votului de încredere al Parlamentului. Pe 21 decembrie, audierile miniștrilor au durat trei ore, fiecarea parlamentar având 10 secunde pentru a-i chestiona pe candidați. Tot pe 21 decembrie, lista Guvernului a fost votată de plen.
Guvernul Dacian Cioloș – Pe 16 noiembrie 2015, a fost primită scrisoarea prim-ministrului desemnat, însoţită de programul şi lista Guvernului. Audierile miniștrilor au avut loc pe 16 noiembrie, timp de nouă ore. Audierile pentru Ministerul Justiției și Ministerul Dezvoltării au fost reprogramate pentru 17 noiembrie dimineața. Votul din plenul Parlamentului a avut loc pe 17 noiembrie.
Guvernul Sorin Grindeanu – Pe 3 ianuarie 2017, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de programul şi lista Guvernului. Pe 4 ianuarie 2017, au avut loc audierile și votul în plen. În doar şase ore, toţi cei 26 de miniştri au trecut prin faţa comisiilor de specialitate. Audierile s-au făcut rapid, evitându-se întrebările Opoziției, pe motiv de lipsă de timp. De exemplu, audierea ministrului Turismului, Mircea Dobre, a durat 20 de minute. Carmen Dan, propusă pentru Interne, a fost audiată cu ușile închise, deși nu s-au discutat informații legate de securitatea națională.
Guvernul Mihai Tudose – Pe 28 iunie 2017, a fost primită scrisoarea candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, însoţită de programul şi lista Guvernului. Audierile miniștrilor și votul în plen au avut loc pe 29 iunie 2017, prima zi lucrătoare după transmiterea listei. Audierile miniștrilor au durat șase ore, fiecare ministru fiind audiat, în medie, jumătate de oră.
Guvernul Viorica Dăncilă – pe 26 ianuarie 2018 (vineri) a fost trimisă lista și programul. Audierile miniștrilor și votul în plen au avut loc pe 29 ianuarie 2018, prima zi lucrătoare după transmiterea listei. Audierile miniștrilor au durat, în total, șase ore, iar în unele cazuri, Opoziția a fost împeidicată să pună întrebări. Eugen Nicolicea a tăiat microfonul parlamentarilor Opoziției când au încercat să-i pună întrebări lui Tudorel Toader, nominalizat pentru Justiție.