Poveștile mineritului scoase la suprafață în cel mai modern muzeu
Muzeul Mineritului din Petroșani prezintă o adevărată poveste nu doar a mineritului din Valea Jiului ci și a tradițiilor momârlănești păstrate cu sfințenie. Muzeul a fost înființat în anul 1961, dar a avut că locație actualul parc central, iar în locația actuală muzeul se află din anul 1967. De la exponate cu specific minier, la tradiții locale, muzeul prezintă ampla istorie a mineritului din Valea Jiului. Mai mult decât atât în noua mansardă se pot admira exponate ale muzeului muntelui. Despre aceste locuri încărcate de istorie de vorbește muzeograful Marian Boboc.
”Muzeul Mineritului a fost înființat în anul 1961 și a avut ca prim sediu actualul parc central din Petroșani. Acolo a funcționat la început iar primul director a fost profesorul Nicolae Cerchez. În actuala clădire muzeul s-a mutat în anul 1967. De atunci și până în present muzeul a funcționat fără întrerupere având mai mulți directori profesori sau ingineri. Muzeul și-a propus încă de la început să arate memoria tehnică a unei industrii fără care Valea Jiului nu ar fi existat. Muzeul a intrat acum doi ani într-un amplu proces de reabilitare pe fonduri europene inițiat de Primăria Petroșani. În acest moment este un muzeu modern, European, un muzeu cu care Valea Jiului, Hunedoara și România se poate mândri. În țară mai există muzee, dar al mineritului de cărbune nu. Mai există și muzeul de la Brad dar acesta are alt specific. În acest moment în afară de muzeul mineritului cu toate exponatele lui mai avem și un loc amenajat pentru momârlanii de la noi și la mansard avem muzeul muntelui care a fost aranjat foarte frumos de către asociația de turism ProParâng. Obiectele pe care le avem expuse provin din donații și avem obiecte cu care ne putem mândri, dar cele mai frumoase sunt poveștile mineritului pe care vom încerca de fiecare dată să le aducem la iveală. Am încercat să aducem cât mai multe povești pe cele 20 de panouri pe care le avem și le vom schimba periodic în funcție de evenimente. Cred că Muzeul Mineritului a pășit într-un alt timp nu doar din punctual de vedere al reconstrucției sale”, a spus Marian Boboc, muzeograf la Muzeul Mineritului.
Muzeul Mineritului este viu și trebuie să fie un loc de întâlnire al celor care iubesc mineritul sau al celor care vor să afle despre această meserie.
”Muzeul va trebui să fie un loc de întâlnire al celor care iubesc mineritul, a celor care au ceva de spus și al celor care au amintiri din minerit. De obicei se spune că muzeele sunt moarte, eu vreau ca acest muzeu să fie unul viu. Este foarte greu de spus dacă vom avea mai mulți turiști ca până acum pentru că toate aceste condiții epidemiologice care au fost impuse îi împiedică pe turiști să vină. Poate când se vor liniști apele vom avea și mai mulți turiști dar cred că muzeul mineritului poate fi o component a turismului din județul Hunedoara”, a declarat Marian Boboc muzeograf.
Pe lângă toate aceste obiecte de valoare, într-un loc de cinste se află și exponatele tradiționale ale momârlanilor din zonă. De la straie bine conservate, la războiul de țesut, toate aduc un plus de valoare acestui muzeu.
”O parte dintre exponatele care există aici sunt aduse de fosta angajată a muzeului. Pentru o perioadă de acestea au stat în depozit dar acum stau la loc de cinste. Am mai adunat și eu o parte din ele și am încercat să aducem vizitatorilor etnografia și obiceiurile din zonă. Este foarte plăcut să prezentăm oamenilor obiceiurile din această zonă”, a declarat Erica Mușa supraveghetor muzeu.
Muzeul Mineritului din Petroșani a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. Toate aceste lucruri au putut fi realizate cu fonduri europene, iar transformarea lui aduce un plus de valoare municipiului Petroșani.
Colaborator