Posibilele proiecte ale Ministerului Energiei pentru Valea Jiului
Viitorul Văii Jiului pendulează între minerit și noile tehnologii. Ministerul Energiei caută soluții pentru dezvoltarea zonei, astfel încât odată cu restrângerea mineritului aceasta să nu devină un pol al sărăciei. Oportunități există, iar specialiștii lucrează la identificarea și punerea acestora în practică.
“Până acum nu a fost prea mare interes pentru Valea Jiului. Ceea ce e de condamnat e că nu s-a pus nimic în loc, din 1997 (când au început marile disponibilizări-n.r.) și până acum. Important e că a fost lansată o platformă destinată zonelor carbonifere aflate în tranziție, iar Ministerul Energiei are toată deschiderea și disponibilitatea pentru a se implica în problematica Văii Jiului. Timpul încă nu este pierdut, însă rezultatele nu pot să apară de pe o zi pe alta. Trebuie să găsim soluții pe termen lung, cu materializare pe câțiva ani. ”, a declarat Michael Melczer, consilierul personal pe probleme de tranziție a zonelor carbonifere al ministrului Energiei.
Tehnologiile de viitor sunt șansa Văii Jiului, iar potențial există. Dincolo de minerit, Valea Jiului trebuie să se orienteze spre noi industrii care vin să completeze ceea ce există acum.
“Trebuie să căutăm soluții de viitor care să fie aplicate și aici. Valorificarea metanului sau obținerea și stocarea hidrogenului sunt doar câteva propuneri. Sunt proiecte în curs care vor păstra, însă și importanța energetică a zonei. Partea energetică trebuie să rămână, iar pe scheletul acesta trebuie să clădim viitorul. În viziunea ministerului trebuie să mergem pe soluții inovative, de viitor. Europa e pregătită, se dezvoltă tehnologii, iar noi trebuie să intrăm în trend”, a mai spus sursa citată.
La începutul lunii februarie, Ministerul Energiei va prezenta la Bruxelles câteva propuneri de proiecte pentru dezvoltarea Văii Jiului.
“Trebuie să prindem noul buget al Uniunii Europene. Sunt 5 miliarde de euro puse la dispoziția zonelor miniere aflate în tranziție, iar noi trebuie să fim rapizi și să fim prezenți în față. Proiectele pe care le gestionăm sunt cele care au legătură cu cele deținute de Ministerul Energiei. Odată implementate acestea vor trebui administrate de autoritățile locale”, a mai spus Michael Melczer, consilierul lui Anton Anton.
Potrivit lui Michael Melczer există posibilitatea obținerii și stocării hidrogenului din cărbune și stocarea acestuia în stații pilot pentru companii. Sunt proiecte care peste ani vor fi absolut normale. De altfel, deja în țară există în județul Vâlcea un institut specializat în domeniu.
Monika BACIU