Populația județului a scăzut cu peste 1.600 de oameni în doar șase luni
Populația județului Hunedoara este, de ani buni, într-o continuă scădere, lucru care reiese și din datele oficiale făcute publice. Astfel, conform datelor făcute publice de către Direcția Județeană de Statistică, în primele șase luni ale anului în curs, numărul hunedorenilor s-a împuținat, pe cale naturală, cu 1.634 de persoane.
Aceste cifre înseamnă că, practic, ar fi dispărut dintre oamenii dintr-o comună medie ca număr de locuitori, cum ar fi, de exemplu, Lăpugiu de Jos. Conform datelor statistice, cel mai mare spor natural negativ al populației din județ s-a înregistrat în luna ianuarie, acesta fiind de 416, sau, mai exact, la un număr de 246 de nou – născuți au fost înregistrate 662 de decese.
Cifrele oficiale ne Arată că, în continuare, sporul natural, adică diferența dintre născuții vii și cei decedați, a fost, în continuare, negativ. Cinic vorbind, au fost mai multe înmormântări decât botezuri. Așadar, în februarie, sporul negativ a fost de 301 persoane, în martie de 277, în aprilie de 263, în mai de 220, iar în iunie de 152.
Comparând aceste date, se poate spune că iarna face ravagii printre hunedoreni, aceștia părând a suporta mai bine condițiile meteorologice din lunile cu temperaturi mai ridicate. Acest lucru este confirmat și de ultimul buletin informativ emis de statisticienii hunedoreni, în care se arată că, în cursul lunii iulie, la 329 de născuți vii, cel mai mare număr înregistrat în acest an, s-au înregistrat „doar” 428 de decese, ceea ce reprezintă cea mai mică rată de răposați din 2017.
Foarte probabil ca acest trend să se fi menținut și în celelalte luni de vară și la începutul toamnei, dar cum anotimpul actual a venit cu scumpiri, este aproape cert că numărul celor plecați dintre noi va crește. Iar acest număr va crește treptat, pentru că încă nu au venit facturile la utilități, care sunt, alături de veniturile mici din județ, cu aproape 100 de euro mai reduse decât media națională, nici aceea una foarte ridicată, în ciuda creșterilor salariale aplicate, cei mai mari dușmani ai hunedorenilor în sezonul rece.
Și dacă ne gândim că se preconizează tăieri de salarii, prin trecerea plății contribuțiilor sociale de la angajat la angajator, atât în sectorul public, cât și în cel privat, există premise foarte mari de a ne împuțina și mai mult. Rămâne de văzut, în acest caz, dacă se vor putea reeșalona, precum ratele la bănci, care și ele au scăpat, total, de sub control, și cheltuielile de înmormântare.
În rest, Doamne-ajută, că popi sunt destui!
Claudiu POPA