Polițiștii hunedoreni, tot mai puțini. Peste un sfert de posturi sunt vacante
Peste 200 de oameni „lipsesc” din organigrama Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Hunedoara. Conducerea instituţiei spune că lucrează fără mai bine de un sfert din efectivul necesar. Deficitul de personal este foarte mare din cauza pensionărilor din sistem şi depăşesc media naţională. Poliţiştii spun că recurg la tot felul de „artificii” pentru a suplini lipsa oamenilor.
Cea mai mare lipsă de personal se constată tocmai pe departamentele grele ale IPJ Hunedoara. Unul dintre acestea este Serviciul Investigaţii Criminale, care se ocupă de infracţiunile grave, comise cu moduri de operare deosebite, inclusiv de criminalitatea informatică, în creştere mare de la un an la altul. Şeful acestui serviciu, comisarul şef, Dacian Vonu, consideră că lipsa de personal este cea mai gravă problemă: „Avem un deficit de peste 26 %, real de peste 29%, având în vedere că unii dintre colegi sunt împuterniciţi la alte structuri, cu funcţii de comandă.”
Guvernul a anunţat recent că va debloca circa 5 mii de posturi pentru Ministerul Afacerilor Interne. Conducerea IPJ Hunedoara crede că deblocarea acestora la nivel naţional va aduce noi angajaţi şi în poliţia hunedoreană, dar că rezultatele efective vor apărea peste ani de zile. Nu se ştie încă numărul exact: „Nu au venit indicatorii, dar, având în vedere deficitul, se vor ocupa cu prioritate structurile operative unde există un deficit mare, de peste 25 la sută, mai ales în structurile operative, siguranţă publică, investigaţii criminale şi investigarea fraudelor. Sperăm să ocupăm cu specialişti, cât mai bine, tot teritoriul judeţului”.
O parte dintre politişti vor fi angajaţi de la şcolile de profil, alţii din sursă externă. Inspectorul şef, comisarul şef Remus Sabău, spune că unui poliţist îi trebuie cam cinci ani de muncă ca să se formeze. „La cei aflaţi la început, pregătirea este precară şi se face pas cu pas. Suntem siguri că vor desluşi tainele muncii. Ca să creezi un poliţist bun, pe picioarele lui, durează şi cinci ani.”
Metoda este explicată de şeful Serviciului Investigaţii Criminale: „La colegii care vin la noi, mai tineri, lucrăm pe principiul „dascăl-discipol”: colaborează colegii, în sensul că cei mai tineri „fură” meserie de la cei mai în vârstă.
Este adevărat că durează până reuşesc să ajungă la un nivel bunicel pentru efectuarea cercetărilor, pe care noi le facem în dosarele penale, dar, fiind în permanenţă sub aripa „dascălului”, şi colegii cei tineri îşi fac datoria.”
Reamintim că, în ședința de Guvern din 28 februarie, au fost deblocate 5538 de posturi vacante de execuție din Ministerul Afacerilor Interne, din care 5200 de posturi sunt în cadrul tuturor structurilor din MAI. Deficitul major de personal din MAI este cauzat de ieşirile din sistem în urma pensionării unor polițiști și cadre militare.
Laura OANA