PNL: Puterea a înţeles să bage pumnul în gură opoziţiei

PNL a anunţat, marţi, că a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor din data de 13 decembrie 2017, acuzând majoritatea PSD-ALDE că „bagă pumnul în gura opoziţiei”.

“Din nefericire, majoritatea PSD-ALDE a încercat prin modificarea Regulamentului să obstrucţioneze dreptul opoziţiei parlamentare de a susţine amendamente şi a dezbate în plenul Camerei Deputaţilor amendamentele respinse şi proiectele de lege. Este nevoie mai mult decât oricând ca Parlamentul României să fie forul de dezbatere şi legiferare, prin oferirea de argumente solide fundamentate, prin ascultarea vocii opoziţiei şi luarea deciziilor în mod democratic Este inadmisibil comportamentul PSD-ALDE, care urmăreşte să modifice legile în interes personal, să blocheze dreptul fundamental al opoziţiei şi să confişte această instituţie – Parlamentul României – pentru interesele personale sau de grup, prin încălcarea dreptului democratic”, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

Ea a anunţat că PNL va ataca la Curtea Constituţională modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, afirmând că această modificare reprezintă „îngrădirea dreptului opoziţiei de a susţine amendamente”.

“Aşadar, PNL a sesizat CCR. Am depus astăzi aceasta sesizare de reacţie la modificarea Regulamentului prin îngrădirea dreptului opoziţiei de a susţine amendamente în plenul Camerei Deputaţilor”, a continuat ea.

Deputatul PNL Gabriel Anronache a precizat că sesizarea depusă la CCR se referă „la modul în care puterea a înţeles să bage pumnul în gură opoziţiei”.

“Sesizarea se referă la modul în care puterea a înţeles să bage pumnul în gură opoziţiei, astfel încât opoziţia să nu mai poată susţine amendamentele. Totodată, în această hotărâre pe care noi o contestăm se regăseşte şi reglementarea prin care tot puterea poate să cenzureze dreptul nostru de a ne desemna pe funcţiile de conducere din comisiile de specialitate reprezentanţi. (…) Noi considerăm că, odată desemnat de grupul parlamentar, acel reprezentant trebuie confirmat în comisiile de specialitate printr-un vot prin care se ia act de decizia grupului parlamentar (…) Cu privire la modul în care pot sau nu pot fi susţinute amendamentele în plenul Camerei Deputaţilor, ne referim la amendamentele respinse, aici am considerat că se încalcă dreptul la iniţiative legislative”, a explicat Andornache.

În motivele de neconstituţionalitate, liberalii susţin că hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 98/2017 încalcă principiul reprezentării proporţionale în funcţiile de conducere ale Camerei Deputaţilor conform configuraţiei iniţiale a camerei inferioare a Parlamentului României, intervenind brutal, prin dispoziţiile de modificare şi completare ale art.46 alin.(81), în autonomia asigurată de Regulamentul Camerei Deputaţilor grupurilor parlamentare de a-şi desemna, conform voinţei proprii a membrilor săi, reprezentanţii în funcţiile de conducere ale comisiilor permanente de specialitate din Camera Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 13 decembrie 2017, cu 176 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, PMP) şi trei abţineri modificarea propriului regulament de funcţionare, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în acest for să fie reduşi semnificativ. Cu doar o oră înainte, comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a adoptat cu 4 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă” un raport de admitere a modificărilor propuse la regulament.

De asemenea, o altă modificare adusă regulamentului vizează modalitatea de alegere a preşedinţilor comisiilor permanente, astfel: „Membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută la alin. (4)”.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *