PNL Hunedoara, fără stenograme
Cu sau fără dezvăluirea discuțiilor de la vîrful vechiului PNL, situația în teritoriu e clară: Marele PNL există doar pe hîrtie. Omogenizarea PNL-ului cu PDL-ul nu a reuşit. În realitate, la nivel local, Marele PNL e un conglomerat de mici grupări de interese, reunite artificial sub aceeași siglă. Grupări care duc un război intern de uzură pentru ocuparea poziţiilor favorabile la startul anului electoral 2016. În preocupările lor, PSD nici nu mai există ca adversar ci, surprinzător, ca aliat vremelnic al diverselor tabere liberale, pentru cîştigarea unor mici războaie interne.
În judeţul Hunedoara, PNL se confruntă cu o criză majoră de management politic. După ce liderii de forţă ai partidului au fost scoşi din joc de procurorii anti-corupţie, întreaga structură a PNL Hunedoara s-a şubrezit grav. Alipirea PDL-ului nu a întărit construcţia, ci a fisurat-o şi mai mult, pentru că s-au creat mai mulţi poli de putere, cu interese divergente, cu alte filiere economice şi altă clientelă de satisfăcut. Acum, în loc de un elefant, avem doi elefanţi ce se leagănă pe o pînză de păianjen.
Co-preşedinţii PNL Hunedoara, deputatul Bogdan Ţîmpău („vechiul” PNL) şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor (PDL) sînt, relaţional, incompatibili. Nu ar fi putut funcţiona în tandem nici de-ar fi văzut lumina zilei sub acelaşi acoperiş. Dar nu relaţia lor personală e problema, căci ambii, la o adică, pot înghiţi broasca rîioasă a convieţuirii, pentru a se salva politic. Problema este că niciunul nu are autoritatea de a coagula energiile partidului. Fiecare dintre cei doi co-preşedinţi s-a înconjurat de o camarilă măruntă, motivată doar de posibile avantaje, prezente sau viitoare, şi incapabilă să vadă tabloul de ansamblu. Iar tabloul de ansamblu arată un PNL fărîmiţat, incoerent, fără conducere şi strategie, pradă uşoară pentru PSD la alegerile din 2016.
Principala grijă a lui Bogdan Ţîmpău este să evite o posibilă revoltă în vechiul PNL, declanşată, în primul rînd, de primarii nemulţumiţi. Cît e linişte la Hunedoara, e bine, mai mult ce să sperăm după bomba atomică detonată de DNA – acesta este mandatul pe care i l-a dat lui Ţîmpău, ca preşedinte interimar al „vechiului” PNL, tripleta Gorghiu-Petrache-Bijboacă. Şi, desigur, dacă e linişte, va veni şi un nou mandat pentru junele deputat. Principala grijă a lui Dorin Gligor pare a fi aceea de a-şi construi imaginea personală, în perspectiva alegerii (indirecte) a preşedintelui Consiliului Judeţean, de anul viitor. Chiar şi cu riscul izolării de echipă. E o cruciadă a lui Gligor pe persoană fizică. Eroul contra bandiţii, un western de Ţara Moţilor.
Niciunul nu pare dispus să construiască o echipă de oameni valoroşi care să înceapă să lucreze la reclădirea PNL. Ambii par incapabili să priceapă că, fără forţa unei echipe unite şi rodate, nu au nicio şansă. Ambii suflă în jarul mocnit al conflictelor interne. În 2016, cu o lună înainte de alegerile locale, se vor închide în sediul partidului şi, încinşi la creier şi sub presiunea timpului (şi a sponsorilor), vor moşi o listă de consilieri judeţeni necunoscuţi, incompetenţi şi tăcuţi – aşa cum e, în marea majoritate, cea de acum din Consiliul Judeţean. Calea sigură spre eşec. Defilare cu steaguri pentru PSD.
O posibilă stenogramă din interiorul „vechiului” PNL Hunedoara, după modelul de la Bistriţa, ar suna astfel:
„Ce, voi credeţi că Gligor va ajunge preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara? Vă dau eu în scris că n-o să ajungă, o să aibă o mare surpriză.”
Culmea e că aceste cuvinte chiar au fost rostite. N-am înregistrarea, că nu mă ocup. Va trebui să mă credeţi pe cuvînt, căci le-am auzit cu urechile mele. Sînt, însă, curios ce vor alege: să trăiască împreună sau să moară separat? Mai au timp să se gîndească. Însă foarte puţin.
Alin BENA