PNL a depus la Camera Deputaţilor moţiunea simplă ”PSD – stăpânul justiţiei!? Chiar aşa…?”
Deputaţii liberali au depus, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei prin care spun că vor să tragă un semnal de alarmă asupra ”asaltului pornit împotriva independenţei justiţiei” şi îi cer lui Tudorel Toader să devoaleze agenda ascunsă privind modificările legilor justiţiei, să nu promoveze în forma actuală proiectele de lege respective şi să se delimiteze de ”acţiunea toxică” a adevăraţilor autori morali ai modificărilor, liderii PSD-ALDE.
Moţiunea simplă pe tema Justiţiei a fost semnată de 92 de deputaţi de la PNL şi USR.
Documentul invocă guvernările PSD din ultimii 17 ani, spunând că social-democraţii au avut ca temă recurentă subjugarea ideii de justiţie independentă şi punerea unor procurori sau judecători în funcţii cheie, care să răspundă ”doar la directivele preţioase ale partidului-stat”.
Semnatarii moţiunii aduc aminte şi de OUG 13, adoptată de Guvern la începutul acestui an, şi spun că doar reacţia promptă, de la începutul lunii februarie a societăţii civile, a multor instituţii şi organizaţii profesionale sau neguvernamentale şi a opoziţiei parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat.
PNL şi USR mai spun că numirea lui Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei, ”una dintre cele mai calificate persoane care au ocupat vreodată această funcţie”, a creat aşteptări uriaşe, dar că acestea au fost risipite ”odată cu depunerea proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, care demonstrează încă o dată că pentru domnul Tudorel Toader singurele interesele care primează sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept şi societăţii din România”.
”Asistăm la o continuare a serialului «marţea neagră», început în decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 şi, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizaţi că totul este cusut cu aţă albă? Se văd indicaţiile preţioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar dacă nu sunteţi om politic, calitatea dumneavoastră de profesionist în drept, anvergura dumneavoastră academică şi profesională nu vă dă dreptul să vă bateţi joc de realizările obţinute în timp, în sistemul judiciar românesc”, au scris PNL şi USR.
Ei arată că amendamentele propuse, ”întâmplător sau nu, la data de 23 august”, reprezintă un atac îndreptat împotriva independenţei justiţiei şi o încercare de anulare a tuturor progreselor din acest domeniu pe care ţara noastră le-a înregistrat începând cu reformele din anii 2004-2005.
”La 10 ani după integrarea României în Uniunea Europeană, coaliţia PSD-ALDE încearcă să ne arunce în trecut şi să readucă justiţia la cheremul clasei politice, aşa cum a mai fost în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu şi Guvernului Adrian Năstase”, se mai arată în moţiune.
”Miercuri, 23 august, zi cu încărcătură istorică, va rămâne în istoria justiţiei ca ziua în care s-a anunţat întoarcerea armelor împotriva Justiţiei!”, au mai scris semnatarii documentului.
PNL şi USR critică faptul că oportunitatea ocazionată de nevoia obiectivă de modificare a legilor care guvernează sistemul juridic, cum ar fi normele privitoare la reglementarea accederii în profesie, a organizării pregătirii profesionale, a promovării în cariera de magistrat, a desfăşurării întregii cariere, organizarea judecătorească şi angajarea răspunderii magistraţilor a fost transformată, ”fără nicio jenă”, într-o ”ofensivă politică determinată de dorinţa de a controla politic, măcar în parte, sistemul judiciar din România”.
”Ingerinţele politice, precum cele dorite de către gaşca politică pe care o reprezentaţi, ingerinţele în justiţie sunt de neacceptat dacă au, drept urmare, ca puterea executivă să controleze puterea judecătorească!”, atrag atenţia PNL şi USR.
Ei susţin că întreaga carieră academică şi profesională impecabilă a ministrului Tudorel Toader sunt folosite pentru a legitima „încă nefăcutele” PSD.
PNL şi USR critică punctual o serie de modificări propuse de ministrul Justiţiei – numirea unui al doilea vicepreşedinte la Înalta Curte, modalitatea de numire a procurorilor şefi, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei -, despre care spun că dovedesc o lipsă de respect faţă de ordinea constituţională şi că încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor executivă şi judecătorească, în cadrul democraţiei constituţionale.
”Priorităţile ministrului şi ale PSD-ALDE sunt: controlul POLITIC asupra corpului magistraţilor, prin Inspecţia judiciară, care va fi parte componentă a Ministerului de Justiţie, activitatea Inspecţiei va fi pe deplin controlată, fiind reglementată prin Ordin de ministru şi controlul politic asupra parchetelor, astfel încât propunerile de numire în funcţiile de conducere, şi anume Procurorul General şi procurorii şefi DNA şi DIICOT, precum şi adjuncţii acestora, să fie făcute de către Ministrul de Justiţie”, au mai scris deputaţii semnatari ai demersului împotriva ministrului justiţiei.
În final, ei îi cer lui Tudorel Toader să devoaleze agenda ascunsă a iniţiativei legislative privind modificarea legilor Justiţiei, să nu promoveze în forma actuala acest proiect de lege şi să se delimiteze de ”acţiunea toxică” a adevăraţilor autori morali ai demersului, liderii PSD-ALDE, cărora să le ”dejoace planul de a îngenunchea sistemul de Justiţiei din România”.
”În caz contrar, veţi fi complicele lor şi veţi completa galeria miniştrilor de justiţie din Guvernările PSD care au dat o palmă grea şi dureroasă acestui sistem atunci când i-au condus destinele. Nu puneţi „chingile roşii” pe sistemul judiciar şi contribuiţi la întărirea, nu la aservirea lui”, au încheiat deputaţii PNL şi USR.
news.ro