PNL acuză alianța PSD-ALDE

PSD atacă instituțiile statului

PNL își face simțit tot mai mult rolul de partid de opoziție. Prin cei 20% pe care îl au în parlament nu pot decât să fie vocali, să propună soluții pe care cei de la PSD să le accepte, asta în situația în care respectivele propuneri nu le strică acestora socotelile și interesele. Să depună moțiune de cenzură care ținând cont de numărul voturilor nu are șanse să treacă sau să sesizeze Curtea Constituțională, lucru pe care opoziția o face atunci când este nevoie. După Consiliul Național din 12 martie 2018, unde președintele Ludovic Orban a dat semnalul reînceperii luptei, am văzut cum organizațiile județene PNL prind viață și atacă la baionetă. Mă aștept ca acest lucru să se întâmple și la nivelul Consiliului Județean cât și al primăriilor prin consilierii județeni sau locali PNL. Pe lângă presă și societatea civilă, opoziția este cea care mai poate semnala abuzurile dar și greșelile alianței de la guvernare. În timp ce opoziția nu are la îndemână decât posibilitatea de a arăta în  public ce se întâmplă, instituțiile statului pot lua măsuri împotriva neregulilor și ilegalităților. Din păcate ele sunt atacate de către cei aflați la putere cu scopul  de a prelua controlul asupra justiției, a serviciilor secrete, asupra curții de conturi, a televiziunii si a radioului public. După cum spunea zilele trecute Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL într-o conferină de presă,  în campania electorală PSD nu a vorbit de preocuparea de a interveni în aceste instituții. Destinația finală a celor din PSD este se pare Palatul Cotroceni dar ea le spune pesediștilor că nu își vor realiza acest plan distructiv pe care îl au pentru România.

“ Deocamdată modificarea legilor justiției pe repede înainte, fără dezbateri, fără transparență, fără studii de impact, fără susținerea corpului de profesioniști din domeniu, arată o singură preocupare și anume  spălarea dosarelor penale pe care fruntași celor două partide de guvernare le au și controlarea justiției în scop politic” a mai spus Raluca Turcan.

Manieră totalitară și discreționară

În săptămâna care a trecut parlamentarii PSD – ALDE au anulat toate aspectele considerate neconstituționale și le-au aranjat cum au vrut ei, în așa fel încât să-l lase pe președinte fără atribuții în ceea ce privește numirea șefului Înaltei Curți de Casație și Justiție. De asemenea i-au luat dreptul de a refuza a doua propunere în ceea ce privește numirile făcute de Ministrul Justiției a procurorului general și a procurorului șef DNA. Aceste modificări le vor tranșa în zilele care urmează și la senat. Adică vor să distrugă și firavul echilibru pe care îl asigura Președintele României, trecând totul în sarcina Ministrului Justiției care este numit de obicei politic. Oare ce se va întâmpla când nu vor mai avea majoritate și nu vor mai fi la guvernare, vor țipa că nu este democratic ceea ce tocmai au stabilit? Așa că, dacă lucrurile vor rămâne în acest fel, alianța va avea în mână toate pârghiile și nu vor mai putea fi oprite ilegalitățile sau abuzurile cu care ne-au obișnuit. Dacă răspund în fața justiției, acum, este pentru faptul că nu pot interveni politic în aceste instituții. Deocamdată.

Dorință de control

Raluca Turcan mai semnalează o situație gravă ce se va petrece în perioada următoare. Prin noile prevederi ale Legilor Justiției, 2500 de judecători ajung să beneficieze de condiții de ieșire la pensie efectul acestei prevederi va duce la blocarea sistemului. Toate dosarele mari de corupție aflate pe rol se vor relua. Nu este suficient că în sistem s-a semnalat de-a lungul timpului că numărul dosarelor pentru fiecare judecător depășește puterea de muncă a unui om, acest lucru datorându-se și faptului că în sistem lucrează un număr insuficient de magistrați, acum mai oferă condiții și pentru alți 2 500 să plece. Se pare că au găsit soluția extremă ca să blocheze justiția și cei aflați în procese de corupție să câștige timp sau să beneficieze de termene de prescripție. Oare cine este direct interesat? Ghiciți?

Cresc salariile, crește inflația și cresc prețurile

Și iată cum o creștere provoacă pagube. Promisiunile tentante din campania electorală puse în aplicare în ultima perioadă au început să-și arate colții. Măririle de salarii bazate pe o creștere economică realizată prin consum și nu prin investiții, cum ar fi normal, a dus la creșterea inflației și implicit la creșterea prețurilor. Pe lângă faptul că după declanșarea revoluției fiscale unii angajați au ajuns să ducă bani de acasă, alții să aibe o creștere nesemnificativă, efectul schimbărilor făcute fără suport real au dus la o creștere a inflației de până la 4,7%. Implicit această inflație generează creșterea prețurilor la diferite produse, de obicei cele de consum zilnic. Ce se alege din firavul câștig la salariu? Doar imaginea triumfalistă a guvernanților că au mărit salariile. De obicei cea mai reușită și elegantă manipulare este cea prin omisiune, prin prezentarea adevărului doar parțial și doar prin segmentul convenabil. Problema pentru alianța PSD – ALDE  este că românii încă mai pot fi duși cu preșul, dar nu atunci când este vorba de bani. Totul până la buzunarul propriu.

Păcăleală de 1 aprilie

Deputatul Lucian Heiuș a prezentat o problemă gravă zilele trecute în cadrul aceleași conferințe de presă.

Modificările codului de procedură fiscală în legea 207,  de anul trecut prevăd ca din 1 aprilie 2018, contribuabilii mijlocii ce sunt gestionați astăzi la nivelul ANAF de direcțiile regionale să treacă la administrațiile județene ale finanțelor. Parlamentarii PNL au votat necesitatea revenirii administrării acestor societăți la nivelul județelor în acest fel administratorii lor câștigând timp și bani. Lucian Heiuș, a propus la vremea respectivă, în cadrul comisiei de buget finanțe, un amendament de care majoritatea a ținut cont și care a însemnat stabilirea datei de aplicare a hotărârii din 1 aprilie și nu din 1 februarie cum se dorea inițial.  Motivele au fost foarte clare și anume volumul mare de lucru care presupune transmiterea dosarelor fiscale în județe, rearondarea firmelor, anunțarea din timp a celor de la județ… Din păcate mai sunt câteva zile până la termen și nu s-a făcut nimic așa că începând cu 2 aprilie, firmele mijlocii din toate județele României, aproximativ 6 000, vor fi blocate deoarece competența administrațiilor regionale asupra lor încetează iar cele județene nu le-au luat în gestiune. Așa că vedem aici din nou doar dispreț pentru mediul privat, în cazul nostru pentru cele 6 000 de companii care sunt baza economiei românești.

Finanțiștii pe toate gardurile

După revolta jurnaliștilor în ceea ce privește declarația 600, guvernul vine cu o nouă soluție. Totul va fi cuprins într-o declarație unică ce va avea vreo 20 de pagini. Fiind stufoasă, alambicată, neclară, prevederile codului fiscal fiind foarte complicate în ceea ce privește activitatea persoanelor fizice cu activități independente, deputatul Heiuș o somează pe președinta ANAF să emită un ordin prin care să se înființeze în administrațiile financiare un compartiment de asistență a completării declarației unice pentru persoanele fizice. Dacă persoanele fizice nu apelează la specialiști, există mari șanse ca acestă declarație unică  să fie completată greșit și de obicei greșelile se plătesc. În acest caz de către cei care declară. Deocamdată aceste propuneri sunt în faza de proiect și să dea domnul ca mintea  încâlcită a legiuitorului  să fie limpede de data aceasta.

Nu sunt prea optimist. Nici măcar vorba cu “speranța moare ultima”  nu prea îmi vine să o spun în această situație.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *