Plata pentru șomajul tehnic a fost făcută. Câți angajați beneficiază de această măsură
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat vineri, că pentru şomajul tehnic au fost făcute plăţi în valoare de 2,4 miliarde de lei de care au beneficiat 1,5 milioane de angajaţi. Ea face apel la angajatori să îşi plătească angajaţii, reamintind că au termen ca în trei zile de primirea sumelor, să le vireze acestora.
“La ANOFM în acest moment sunt făcute plăţi în valoare de două miliarde de lei pentru 1.400.000 de angajaţi, la ANPIS, plăţi în valoare de 430 de milioane de lei pentru aproximativ 130.000 de profesionişti, conform Codului Civil. În total, vorbim de 2,4 miliarde de lei şi 1,5 milioane angajaţi şi profesionişti. (…) Fac apel şi pe această cale şi în acest moment către toţi angajatorii să îşi plătească angajaţii. Le reamintesc că în trei zile de la primirea fondurilor aferente şomajului tehnic au obligaţia să îşi plătească angajaţii în cuantumul de 75% din câştigul salarial, maxim 75% din salariu mediu brut dacă salariul este mai mare”, a afirmat Violeta Alexandru.
Ea a mai precizat că Inspecţia Muncii va verifica în această perioadă eventualele abuzuri.
“Pentru a nu permite multiplicarea cazurilor limită, cum am văzut că mai există, cazurilor excepţionale cum am văzut că mai există şi anume angajatori care au făcut cereri pentru fonduri publice aferente şomajului tehnic şi au chemat angajaţii la serviciu, toate sesizările sunt primite şi tratate cu promptitudine de inspectoratele teritoriale de muncă. (…) În această perioadă unul dintre obiectivele prioritare ale Inspecţiei Muncii trebuie să fie să verifice aceste potenţiale cazuri de abuzuri pentru că legislaţie este foarte clară şomaj tehnic înseamnă plata acestei sume de bani pentru angajatul care rămâne acasă şi nu este chemat la serviciu”, a mai transmis ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a mai anunţat că şomajul tehnic va continua şi după data de 1 iunie dar numai pentru anumite domenii.
“Vrem să elaborăm un set de propuneri care să genereze posibilitatea imediată de a sprijini revenirea în activitate a angajatorilor, respectiv a angajaţilor. Desigur şomajul tehnic va continuat şi după 1 iunie, dar doar pentru câteva domenii în care măsurile de restricţie se vor menţine. Pentru restul domeniilor, pentru cei care au fost afectaţi, beneficiarii şomajului tehnic, oameni care doresc să revină în activitate gradual sau total vom avea o măsură de sprijin imediată în vederea susţinerii unui procent din costul salarial pentru angajaţii acestora. Cel mai probabil acest procent, urmează să definitivăm consultările, va fi de 41% urmează să definitivăm aceste consultări, ţinem cont de toate opiniile”, a explicat Violeta Alexandru.
Ea a afirmat că vor primi sprijin cei care angajează persoane ale cărora contracte de muncă au fost întrerupte în această perioadă.
“Se va acorda un sprijin prompt şi celor care angajează persoane ale căror contracte de muncă au fost întrerupte în această perioadă. Vor fi încurajaţi angajatorii prin subvenţii, prin sprijin efectiv să ia în considerare reactivarea acestor persoane. Sunt 300.000 de oameni apţi de muncă pe care i-am văzut dintr-o dată în baza de date REVISAL, oameni ale căror contracte au fost întrerupte şi care au fost scoşi din activitate deşi sunt în plină formă de muncă, într-o situaţie de criză, într-o situaţie limită şi ne dorim să îi revedem întorşi la serviciu astfel încât îi încurajăm pe angajatorii care vor da o şansă acestor oameni în continuare”, a spus ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a precizat că în perioada următoare vor fi realizate reglementări pentru Horeca şi pentru agricultură.
“Suntem de asemenea preocupaţi şi preocuparea aceasta se va vedea în reglementări clare în perioada următoare pentru a sprijini activitatea sezonieră în domenii cheie, în Horeca în agricultură. Aici vom veni din nou cu un sprijin financiar pentru angajatori şi pentru angajaţi de aşa manieră încât aceştia să fie încurajaţi să ia în considerare o activitate în acest domeniu”, a mai spus ministrul Muncii.
news.ro