Plăpânzii ghiocei se încălzesc în Poiana Vârtoapelor
Platoul Vârtoapelor este un loc magic de lângă Sarmizegetusa Regia. Mii de ghiocei au înflorit în această perioadă, așternând-se într-un covor plăpând. Aici se spune că cresc cei mai frumoși ghiocei.
Pădurile care înconjoară fosta capitală dacică Sarmizegetusa Regia cuprind aproape 30.000 de hectare în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, o rezervaţie a naturii din judeţul Hunedoara.
În termeni populari, ghiocelul bogat sau fulgul de zapadă de primăvară sau lușca alcătuiește pe Platoul Vârtoapelor covoare uriaşe de ghiocei sălbatici, iar turiștii atraşi de frumuseţea locului îşi fac apariţia aici în număr tot mai mare.
Ghioceii sălbatici (Leucojum vernum) de pe Platoul Vârtoapelor, numiţi şi luşte, sunt plante cu bulbi şi 3-5 frunze liniare, obtuze, din familia Amaryllidaceae. Florile sunt mari, albe şi plăcut mirositoare, solitare, mai rar câte două, într-o spată, iar fructul este o capsulă. Se găsesc în păduri, tufărişuri şi fâneţe umede. Luştele seamănă, şi uneori sunt confundate, cu ghioceii. Floarea luştelor însă e mai mare decât a ghioceilor, iar tulpina celor dintâi poate măsura de la 15 la 25 de centimetri.
Monika BACIU