Planurile pentru decarbonarea sectorului energetic

Grup energetic pe gaz la Paroșeni, panouri fotovoltaice la mine, microhidrocentrale pe Jiu

Într-un efort semnificativ de a contribui la decarbonarea sectorului energetic și de a promova producerea durabilă de energie electrică, compania S. CEVJ  a anunțat planuri ambițioase pentru diversificarea activității sale. În parteneriat cu ROMGAZ, se desfășoară discuții pentru implementarea unui nou grup energetic pe bază de gaz la termocentrala Paroșeni, marcând astfel o evoluție semnificativă către surse de energie mai curate.

De asemenea, S. CEVJ Sa explorează oportunități în domeniul energiei solare prin instalarea de panouri fotovoltaice în perimetrele miniere disponibile, în colaborare cu Hidroelectrica. Această inițiativă nu numai că aduce beneficii ecologice, ci și utilizează terenuri deja existente în scopuri sustenabile.

”În contextul decarbonării și tranziției către producerea de energie electrică din surse regenerabile, S. CEVJ Sa, în scopul diversificării activității, derulează discuții cu potențiali investitori și parteneri pentru realizarea unui nou grup energetic pe gaz la termocentrala Paroșeni, în parteneriat cu ROMGAZ; instalarea unor panouri fotovoltaice în perimetrele miniere disponibile în parteneriat cu Hidroelectrica; construirea unei microhidrocentrale pe barajul de pe râul Jiu, în zona Termocentralei Paroșeni în parteneriat cu Hidroelectrica; analizarea posibilităților de implementare a tehnologiilor de producere și stocare a energiei electrice prin pomparea apei în subteran; analizarea posibilității de creare a unui hub central CCSU – captare, utilizare și stocare CO2 (Greenpoint)”, arată Ministerul Energiei.

Un alt proiect de amploare este construcția unei microhidrocentrale pe barajul de pe râul Jiu, în zona Termocentralei Paroșeni, în parteneriat cu Hidroelectrica. Această inițiativă ar putea contribui la producerea de energie regenerabilă și la exploatarea resurselor hidroelectrice locale.

În căutarea soluțiilor inovatoare, S. CEVJ Sa examinează posibilitățile tehnologice pentru producerea și stocarea energiei electrice prin intermediul pomparii apei în subteran. Această tehnologie ar putea oferi o modalitate eficientă de gestionare a energiei în funcție de cerințele pieței.

În final, compania analizează fezabilitatea creării unui hub central CCSU (captare, utilizare și stocare a CO2) denumit „Greenpoint”. Acest hub ar putea juca un rol esențial în gestionarea emisiilor de dioxid de carbon, contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

Aceste inițiative reflectă angajamentul S. CEVJ  în fața tranziției către un peisaj energetic mai verde și sustenabil, evidențiind colaborarea cu diverse entități pentru a aduce schimbări semnificative în industria energetică.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *