Pistă pentru biciclete, la Hațeg

O pistă de biciclete de peste 6 kilometri va fi realizată la Hațeg. În acest sens, a fost scos la licitație contractul de peste 2,3 milioane de lei.

Contractul constă în elaborarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor pentru construirea unei Pistă pentru biciclete care va avea o lungime va avea lungimea de 6,109km din care 1,338 km tip pistă de bicicletă cu lăţime de minim 2,4m și pista/culoar pentru biciclete cu o lăţime a benzii de 1,5 m, inclusiv marcajul de delimitare în lungime de 4,771 km , în baza contractului de finanţare nr.140983/13.12.2022 şi înregistrat la UAT cu nr.162/04.01.2023

Contractul este finanțat din fonduri europene, prin PNRR. Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 septembrie.

La nivel de UAT Haţeg infrastructura pentru biclete este dezvoltată pe o distanță foarte scurtă, doar pe raza orașului Hațeg pe câteva porţiuni ale Bulevardului Tudor Vladimirescu, a Străzii Nicolae Titulesscu şi a Străzii Aurel Vlaicu. Pista existentă are o lățimi de maxim 1 metru și o lungime de până la 1km.

”Prin această investiţie se contribuie la limitarea poluării din UAT, la evitarea blocajelor din trafic și la creșterea rezilienței populației, fiind promovat un mod sănătos de transport. De asemenea, prin crearea unor infrastructuri dedicate, se va asigura o creștere a siguranței în trafic, fiind separate fluxurile ciclabile de cele pietonale sau auto. Investiția va impacta într-un mod pozitiv și sănătos viața de zi cu zi a celor 10428 locuitori, de la nivelul localității, conform datelor INSSE pentru anul 2022. Pista de biciclete se încadrează în categoria de importanță C (normală) şi în clasa de importanță IV, conform Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi a H.G. 766/1997 (anexa 3) referitoare la aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii. La proiectarea acesteie se va ţine cont de toate reglementările în rigoare precum şi de Ghidul specific — Condiții de accesarea fondurilor europene aferente Planului național de redresare și reziliență în cadrul apelurilor de proiecte PNRR/2022/C10, componenta 10 — Fondul local”, arată documentul.

Pe lângă necesitatea rezolvării problemelor de natura socio-economica, dezvoltarea durabilă şi creşterea standardelor de viaţa în cadrul comunelor sunt dependente inclusiv de îmbunătăţirea ofertei educaţionale, nivelul de educaţie mai ridicat al populaţiei fiind o condiţie esenţială pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, de oferirea unor posibilităţi de petrecere a unui timp liber de calitate, de îmbunătăţirea condiţiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile, dar şi de îmbunătăţirea calităţii şi a aspectului infastructurii publice.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *