Pfizer a început un studiu clinic de fază timpurie pentru un medicament antiviral pentru tratarea Covid-19
Pfizer a început un studiu clinic de fază timpurie pentru o terapie antivirală destinată Covid-19 care ar putea fi administrată pacienţilor la primul semn de infecţie, a anunţat marţi compania americană, transmite Reuters.
Producătorul de medicamente, care a dezvoltat primul vaccin pentru Covid-19 autorizat în SUA, împreună cu compania germană BioNTech SA, a declarat că medicamentul antiviral candidat a arătat un efect puternic împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, în studiile de laborator.
Candidatul Pfizer, numit PF-07321332, este un inhibitor de protează care împiedică replicarea virusului în celule. Inhibitorii de protează au fost eficienţi în tratarea altor agenţi patogeni virali precum HIV şi virusul hepatitei C, atât singuri, cât şi în combinaţie cu alte antivirale, a spus compania.
Pfizer consideră că această clasă de molecule poate oferi tratamente bine tolerate împotriva Covid-19, deoarece terapiile comercializate în prezent, care funcţionează pe aceleaşi linii, nu a arătat probleme de siguranţă.
Compania studiază, de asemenea, un candidat antiviral administrat intravenos, într-un studiu în fază timpurie, la pacienţi spitalizaţi cu Covid-19.
”Împreună, cei doi (candidaţi cu administrare pe cale orală şi intravenoasă) au potenţialul de a crea o paradigmă de tratament end-to-end care să completeze vaccinarea, în cazurile în care apare încă boala”, a afirmat, într-un comunicat, medicul şef al Pfizer, Mikael Dolsten.
Candidatul Pfizer se află în spatele altor două terapii antivirale orale, care se află în studii de fază intermediară – primul fiind dezvoltat de compania Merck împreună cu Ridgeback Bio şi un al doilea dezvoltat de grupul Roche şi Atea Pharmaceuticals.
Medicamentul Remdesivir, dezvotlat de Gilead Sciences, este în prezent singurul medicament aprobat de SUA pentru tratamentul Covid-19.
FDA a acordat o autorizaţie de urgenţă pentru terapiile intravenoase ale Eli Lilly – bamlanivimab singur şi în combinaţie cu etesevimab şi o terapie combinată de la Regeneron.
news.ro