Petrișor Ciorobea – un om al cărții
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 28 august, ora 17:00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural dedicat scriitorului, publicistului și omului de cultură Petrișor CIOROBEA la a 70-a aniversare a acestuia. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană îi va oferi biobibliografia „Petrișor Ciorobea – un om al cărții”.
Petrișor Ciorobea s-a născut la 28 august 1947, în comuna Vălişoara, județul Hunedoara. După absolvirea cursurilor Liceului „Decebal” din Deva, promoţia 1965, a devenit student al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj pe care a absolvit-o în anul 1970, devenind profesor de limba şi literatura română şi franceză. Primii ani de profesorat i-a petrecut în satul Cărmăzăneşti, comuna Gurasada, apoi a lucrat ca metodist la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare a Judeţului Hunedoara (1973-1978), ca instructor cu munca cultural-educativă la Casa Armatei Deva și ca inspector de învăţământ la Consiliul Popular al Judeţului Hunedoara. Ca director al Centrului de Librării Deva (1987-1989) a avut un contact permanent cu cartea. După decembrie 1989, a lucrat ca profesor suplinitor la Deva, instructor la Casa Corpului Didactic Deva, inspector de specialitate la Filiala de Cruce Roşie a Jududețului Hunedoara, consilier la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara.
Încă din perioada liceului a dovedit pasiune pentru literatură și a început să scrie poezie și proză, iar debutul publicistic s-a produs în anul 1969, în revista studenţească „Echinox”, din Cluj-Napoca. Editorial, a debutat în anul 1980 cu o carte de spionaj, Misiunea Foka, scrisă în colaborare cu Augustin Guran, apărută la Editura Militară. Primele volume pe care le-a scris au fost poliţiste: Capcană pentru un spion(1990), Fotografii periculoase (1991). În 1997 a publicat romanul realist-fantastic Casarabassa (1997), cu o subtilă tentă politică, urmat de Estudiantina vals, Editura Călăuza, 2010, și 9 fabule, Editura Argonaut, Cluj Napoca, 2013.
A realizat o traducere în limba spaniolă a unor poeme de Lucian Blaga (Poeme – Poemas, Deva, Editura Destin, 2002). A desfășurat o susţinută activitate publicistică. A fost secretar general de redacţie şi redactor-şef la săptămânalul „Weekend Magazin” (1993-1994); redactor la ziarul „Expres” din Deva (1990-1991); redactor la revista de literatură „Arhipelag” din Deva. În anul 2002, a primit Diploma de excelenţă în cultură.
A colaborat la cele mai importante reviste literare din țară: România literară, Transilvania, Tribuna, Vatra,Orizont, Luceafărul, Ritmuri hunedorene, Ardealul literar şi artistic, Arhipelag.
Petrișor Ciorobea a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii hunedorene, a fost un sprijinitor constant al instituțiilor de cultură, un prieten al Bibliotecii Județene.