Peste 41 de infracţiuni şi 1.300 de sancţiuni contravenţionale, în urma controalelor la proprietarii de câini periculoşi
Peste 32.000 de proprietari de câini periculoşi din categoriile I şi II au fost verificaţi, în decurs de şase luni, de către poliţişti, pentru a vedea dacă respectă normele de deţinere a acestor câini şi obligaţiile legale pe care le au. În urma controalelor, au fost constatate 41 de infracţiuni şi au fost aplicate peste 1.300 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 148.000 de lei.
Potrivit Poliţiei Române, începând din luna iulie a anului trecut, structurile de ordine publică au acţionat la nivel naţional pentru verificarea modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în activităţi fiind angrenaţi peste 5.000 de poliţişti.
Astfel, în decurs de şase luni, peste 32.000 de proprietari de câini periculoşi din categoriile I şi II au fost verificaţi pentru a vedea dacă respectă normele de deţinere a acestor câini şi obligaţiile legale pe care le au.
„În urma activităţilor poliţiştilor, s-a constatat faptul că nu în toate cazurile sunt respectate prevederile legislaţiei ce reglementează regimul câinilor periculoşi sau agresivi. Astfel, în urma verificărilor poliţiştilor, în ultimele 6 luni ale anului trecut, au fost constatate 41 de infracţiuni la regimul reglementat de O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, republicată”, arată sursa citată.
Totodată, în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 1.343 de sancţiuni contravenţionale (1.281 de amenzi şi 62 de avertismente), în valoare totală de aproape 148.000 de lei.
Activităţile de identificare a proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi şi verificarea respectării normelor legale de către aceştia vor continua şi în acest an, pentru a elimina, pe cât posibil, riscurile de evenimente neplăcute provocate de câinii din rasele vizate.
Planul de acţiune, coordonat de Direcţia de Ordine Publică a Poliţiei Române, a avut ca partener instituţional Asociaţia Chinologică Română, care şi-a adus contribuţia prin participarea la activităţile specifice cu specialişti în evaluarea raselor şi/sau medici veterinari.
Potrivit OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, sunt consideraţi câini periculoşi cei aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:
- categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
- categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Totodată, sunt consideraţi câini agresivi cei care, fără să fie provocaţi, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private şi cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenaţi în acest scop.
Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.
De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la Poliţie în zona unde este ţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile menţionate şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor din prima categorie şi existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii din categoria I.
De asemenea, proprietarii acestor câini trebuie să anunţe la Poliţie, în 48 de ore, dacă se schimbă adresa, dacă pierd animalul, daca acesta moare sau este înstrăinat.
Accesul câinilor de luptă şi de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis. De asemenea, accesul acestor animale în părţile comune ale imobilelor unde sunt ţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.
Totodată, accesul câinilor din categoria a II-a şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. În locurile special amenajate pentru câini accesul acestora este permis fără botniţă şi fără lesă.
Conform sursei citate, sunt interzise organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin; importul sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac, reproducţia câinilor de luptă şi de atac care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, abandonarea câinilor.
news.ro