Personaj de reportaj. Luminița Donisă – voce de înger

Se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici.  Proverbul se aplică și în cazul Luminiței. La cei 11 ani ai săi, Luminița Donisă i-a cucerit pe folkiști și se pregătește să își lanseze un prim album.  Nu a avut copilărie, nu se joacă cu păpușile pentru că nu are timp. Cu degetele sale micuțe cântă dumnezeiește la chitară, iar vocea ei angelică te face să o asculți la nesfârșit.

Ea este Luminița. Am putea crede că numele i-a fost predestinat. Are 11 ani și este o micuță folkistă din Petroșani. Este Luminița din folk. Un mic copil, cu emoții mari. Plânge din cauza emoțiilor. Este felul ei de a se exterioriza. A descoperit pasiunea pentru muzică din întâmplare. Am stat de vorbă cu ea. Emoționată, și-a frecat degețelele, și-a înghițit vorbele, și-a învins emoțiile și ne-a dezvăluit o bucățică din viața ei.

 La început nu a fost chiar o pasiune. Părinții mei m-au dus la ore de chitară și s-au gândit că trebuie să merg pentru că am cântat toată ziua prin casă și am evoluat destul de repede. Cu timpul a început să îmi placă acest gen muzical”, ne povestește, timidă, Luminița Donisă.

Deși are doar 11 ani, Luminița folkului are un palmares bogat. A participat la nenumărate concursuri. A câștigat zeci de premii. Au fost și cazuri în care nu a cucerit podiumului, dar satisfacția pe care a avut-o cântând și încântând juriul și spectatorii i-au sădit semințe de fericire în suflet.

“La 7 ani am început să cânt. Acum am 11 ani. Am fost la destul de multe concursuri. Am câștigat și premii. Am obținut premiul I la festivalul “Te salut generație în blugi” de la Vulcan în anii 2014, 2016 și 2017. Am obținut trofeul intregat de Folk de la secțiunea începători, locul III la festivalul național de muzică folk Sibiu – capitală muzicală 2015. Un premiu important pentru mine a fost premiul Exclusiv pentru cultură și artă și un alt premiu important, chiar dacă nu m-am clasat pe primele trei locuri, a fost cel oferit de domnul George Stanca, la festivalul național de muzică folk – Ziua de mâine. La început am studiat lecții de chitară cu domnul Sorin Peștenariu, apoi am aprofundat lecțiile de chitară cu Cătălin Stepa și, deși nu am cunoscut-o pe Tatiana Stepa, mă bucur că am reușit să îl cunosc pe fiul ei care îmi este alături atât ca îndrumător cât și ca prieten și coleg de scenă. În prezent, studiez compoziția cu doamna Ileana Berki, un artist consacrat în Valea Jiului”, ne mai spune Luminița Donisă.

Atitudine de artist

Nici în mediul ei de acasă, Luminița nu se simte confortabil în preajma mea. Are emoții. Emoții și frământări uriașe își fac loc în sufletul ei. O fac să zâmbească – și eu am emoții când mă adresez publicului. Luminița încântă publicul cu vocea ei angelică și cristalină. Am aflat că plânge după ce iasă de pe scenă.

“La început nu am știut ce sunt emoțiile, dar acum atât la intrarea în scenă cât și la ieșire am emoții foarte mari, dar emoțiile sunt constructive când încep să cânt și reușesc să dau totul pentru public. După concerte am emoții mai mari decât la început”, îmi spune micuța artistă, dar cu un viitor mare în față.

Ce simte un copil când este aplaudat la scară deschisă, am vrut să aflu de la Luminița. Răspunsul ei dovedește că are o atitudine de artist, de învingător.

Bucurie, asta este răsplata noastră (a artiștilor – n.r.)!” mi-a spus cu modestie, dar și cu sufletul plin de entuziasm tânăra copilă a cărei voce poate cuceri și o inimă de piatră.

Alături de Victor Socaciu

La vârsta ei, Luminița deja a cântat cu nume cunoscute în muzica folk. Urmează însă să îl cunoască pe renumitul Victor Socaciu. Ea, Victor Socaciu și Cătălin Stepa vor susține un concert peste câteva zile. Dar planurile Luminiței nu se opresc aici. Vrea ca până la sfârșitul acestui an să își lanseze un album. Primul.

Pe 30 martie o să cânt alături de Victor Socaciu și Cătălin Stepa la Palatul Cultural din Lupeni și am un proiect prin care vreau să lansez un album. Sper ca prin talentul meu, încrederea și răbdarea doamnei Ileana Berki să reușesc să îl termin până la sfârșitul anului”, mai spune entuziasmată Luminița Donisă.

 După doar patru ani în care a acaparat muzica folk, iar muzica folk a acaparat-o pe ea, Luminița a început să își compună propriile piese. Sunt triste, dar prin vocea ei cristalină și angelică versurile se transformă.

Am început prin a cânta melodii cunoscute din muzica folk. Mai apoi, Cătălin Stepa mi-a compus câteva melodii pentru a putea participa la concursuri, iar în prezent, pe lângă melodii din repertoriul național și internațional, am compoziții proprii pe versurile poetei Ana Podaru, care a avut încrederea de a mi le încredința, dedicându-mi chiar o poezie, “Copil fără copilărie”. Această poezie exprimă sacrificiile și viața unui copil-artist. În paralel, încerc să îmi scriu în versuri propriile gânduri pe care le pun pe note muzicale după sufletul meu. Piesa mea preferată se numește “Sub streașina palmei”, pe versurile Anei Podaru și mai este o melodie care îmi place foarte mult, “Bob de lacrimă”, tot pe versurile Anei Podaru”, a mai spus micuța stea a muzicii folk.

Luminița este un copil minune, un copil care a făcut sacrificii și a cărei copilărie a fost diferită față de cea a multora. „Trebuie să îmi fac timp pentru tot ce îmi place, dar și pentru responsabilități”, încheiat  Luminița Donisă.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *