Persoanele vaccinate cu prima doză în străinătate pot face rapelul în centrele din ţară, cu acelaşi vaccin, fără programare în platformă
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că persoanele vaccinate cu prima doză în străinătate pot primi doza de rapel în centrele fixe din ţară, cu acelaşi vaccin, fără a fi nevoie de programare în platformă. Aceste persoane trebuie să contacteze centrul ales cu cel puţin 72 de ore înainte de data când ar trebui să primească rapelul.
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români sau străini cu drept de şedere în România, care au început procesul de imunizare în alt stat şi se află pe teritoriul ţării noastre atunci când trebuie să li se administreze doza a doua de vaccin, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis instrucţiunea care să reglementeze vaccinarea persoanelor respective, în centrele fixe, fără programare în platforma electronică.
„Menţionăm că vaccinarea cu a doua doză se va realiza cu acelaşi tip de vaccin, iar planificarea administrării rapelului pentru cetăţenii care au primit doza întâi pe teritoriul altei ţări se va realiza prin alegerea unui centru de vaccinare din România. Beneficiarul va contacta reprezentanţii centrului ales, de preferat cu cel puţin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul”, a transmis, vineri, CNCAV.
Persoanele respective trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având actul de identitate care să ateste legalitatea şederii în România şi să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinţei de vaccinare. După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverinţa de vaccinare se vor completa olograf informaţiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
Potrivit CNCAV, vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.
news.ro