Pentru o vacanță în siguranță, polițiștii hunedoreni sunt alături de copii și părinți, prin diferite activități și recomandări
Polițiștii hunedoreni vor fi alături de copii și părinți pe întreaga perioadă a vacanței mari, desfășurând activități pentru prevenirea victimizării minorilor, a delincvenței juvenile și a consumului de substanțe interzise.
Obiectivele Campaniei Un plus de siguranță în vacanță (ajunsă la a treia ediție) inițiată de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, se completează în acest an cu cele ale Campaniei ,,Împreună pentru o vacanță în siguranță!”, lansată la nivel național de către Direcția Siguranța Școlară, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române al cărei scop îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați elevii în perioada vacanței de vară prin informarea și înțelegerea rolului grupului de prieteni și influența acestuia asupra comportamentelor, respectiv informarea părinților cu privire la situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii.
Campania este implementată și la nivel județean, astfel că, polițiștii hunedoreni din cadrul structurii de siguranță școlară și nu numai, desfășoară activități preventive destinate atât elevilor cât și părinților acestora, fiind vizitate taberele școlare din județ și atelierele de vară organizate de unitățile de învățământ, dar și unitățile ce aparțin Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara..
De la începutul vacanței au fost deja desfășurate astfel de activități, atât în tabere, cât și cu ocazia unor evenimente destinate tinerilor, mesajul polițiștilor ajungând deja la peste 400 de elevi/preșcolari și părinți.
Activitățile de informare-educare-conștientizare sunt concentrate pe discuții interactive, jocuri, activități non-formale cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la riscurile și efectele consumului de droguri, prezentarea unor noțiuni privind răspunderea penală/contravențională a minorului, precum și oferirea de sfaturi preventive, care să aducă un plus de siguranță pentru copii.
Polițiștii transmit faptul că, atunci când vorbim de eveniment negativ ne referim la orice situație care produce modificări disfuncționale în plan comportamental, emoțional și cognitiv și afectează viața socială, familială și educațională a elevilor implicați.
Totodată, polițiștii transmit câteva recomandări către părinți în vederea asigurării unui climat de siguranță oferit copiilor.
Așadar:
- Nu lăsați fără supraveghere un copil mai mic de 12 ani;
- Să vă asiguraţi că aceştia vă cunosc numele complet și numerele de telefon;
- Să ştiţi în permanenţă unde se află copilul dumneavoastră;
- Să-i cunoaşteţi grupul de prieteni cu care îşi petrece timpul şi discutaţi cu părinţii acestora;
- Nu-i permiteţi copilului să rămână afară până noaptea târziu;
- Verificaţi câţi bani de buzunar dispune şi pe ce îi cheltuieşte;
- Dacă vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor;
- Fiţi atenţi la modificările comportamentale şi manifestaţi deschidere în asclutarea activă şi înţelegerea problemelor cu care se confruntă copilul dumneavoastră, pentru identificarea împreună cu acesta a celor mai bune modalităţi de soluţionare.
- Discutaţi în permanenţă cu copiii dumneavoastră si explicaţi-le:
- – Că nu trebuie să răspundă la violenţă cu violenţă;
- – Să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, tutun sau substanţe psihoactive;
- – Că nu trebuie să primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să le ofere informaţii despre unde locuiesc sau programul dumneavoastră;
- – Să nu se joace pe drumurile publice;
- – Să nu se deplaseze cu bicicleta/rolele/skateboard-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice;
- – Să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
- – Să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane şi să evite zonele lăturalnice şi neiluminate;
- – Să fie atenţi la „lumea virtuală”. Să nu ofere date sau poze celor cu care vorbesc pe internet şi pe care nu-i cunosc în viaţa reală.
Împreună putem să le asigurăm copiilor o vacanță în siguranță!
IPJ Hunedoara