Pedepse drastice pentru infracţiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus

Pedeapsa pentru declararea necorespunzătoare a adevărului, pentru a ascunde riscul de infectare cu o boală contagioasă, va fi de închisoare între unu şi cinci ani, conform OUG de modificare a Codului penal. Aceeaşi pedeapsă se va aplica persoanelor care nu respectă carantina sau spitalizarea, dacă astfel se răspândeşte boala, în timp dacă în acest fel se produce moartea unor oameni pedeapsa a fi între 5 şi 12 ani. Transmiterea unei boli despre care o persoană ştie că o are se pedepseşte cu închisoare între doi şi şapte ani, iar dacă au fost vătămate persoane – între 3 şi zece. Dacă în acest fel se ajunge la moartea unor persoane, pedeapsa este între 7 şi 15 ani de închisoare.

Conform variantei de ordonanţă de urgenţă prin care Legea nr. 286/2009 privind Codul penal se modifică, publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, declararea necorespunzătoare a adevărului se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă, iar dacă această faptă este săvârşită pentru a ascunde riscul privind infectarea cu o boală contagioasă pedeapsa este fie închisoare de la unu la cinci ani sau amenda.

Astfel, articolul 326 va avea următorul cuprins: „Falsul în declaraţii Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

De asemenea, se modifică articolul 352, privind „Zădărnicirea combaterii bolilor”. Cei care nu respectă măsurile de carantină sau de spitalizare riscă închisoare între şase luni şi trei ani sau amendă, iar dacă fapta are ca urmare răspândirea unei boli se pedepseşte cu închisoare de la unul la cinci ani.

De asemenea, transmiterea unei boli contagioase de către o persoană care ştie că suferă de aceasta se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani. Dacă în urma acestei fapte au fost vătămate persoane, pedeapsa este de închisoare de la trei la zece ani, iar dacă s-a produs moartea unor oameni – de la şapte la 15 ani.

Dacă prin nerespectarea carantinei sau a măsurilor de combatere a bolilor s-a produs vătămarea unor persoane, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 2 la şapte ani, pedeapsa fiind închisoarea între cinci şi 12 ani dacă în acest mod s-a produs moartea uneia sau a mai multor persoane.

„Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. (5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (9) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte. (10) Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării”, se arată în document.

Totodată, în textul Ordonanţei se arată că după articolul 352 se introduce un nou articol, art. 3521, referitor la „Omisiunea declarării unor informaţii”.

„Art. 3521. Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Şeful Executivului, Luidovic Orban, a anunţat, joi dimineaţă, majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus şi a fost introdusă  şi o nouă infracţune – omisiunea de a da date.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *